Life&style
Temelji li se tvoja veza na kemiji ili kompatibilnosti

Temelji li se tvoja veza na kemiji ili zajedničkim interesima? Evo prognoze za njen opstanak

  • Što je važnije u vezi: dobra kemija ili puno toga zajedničkog?
  • Mnogi će reći – oboje! Međutim, realnost nije uvijek ružičasta… 
  • Otkrit ćemo ti na čemu se temelji tvoja veza

Sjećaš li se svih onih ljubavnih kalkulatora i testova kompatibilnosti koje si radila prema imenu svoje simpatije i nadala se jako visokom broju? Većinu vremena, međutim, bili smo razočarani otrežnjujućim rezultatom: hm, nešto ne štima! Unaprijed ustaljena mišljenja od malih nogu su nas učila koji si tipovi osoba odgovaraju, a koji se trebaju držati podalje jedni od drugih. Ali, mogu li biti sretni jedino parovi koji su međusobno kompatibilni i stoga imaju puno toga zajedničkog? Što je s onom kemijom koja jednostavno mora biti ispravna kako biste se zaljubili jedno u drugo?

Kemija i kompatibilnost

Prema objavi Simone Saunders, stručnjakinje za veze na Decoding Couples i terapeutkinje The Cognitive Corner na Instagramu, trebamo se fokusirati samo na dva ključna čimbenika kako bismo odredili može li veza biti uspješna ili ne: kemija i kompatibilnost.

via GIPHY

Koja je razlika?

Kemija je, premda je to teško definirati, neposredan osjećaj koji možemo doživjeti tjelesno, emocionalno ili mentalno. To su leptirići u trbuhu koji se pojavljuju tijekom prvog flerta ili iskre koje lete kada se prvi put ljubimo.

Kompatibilnost, s druge strane, zahtijeva vrijeme i razmišljanje. Izgrađena je na zajedničkim vrijednostima i interesima. Nakon nekoliko spojeva otkrivaš sličnosti koje ti omogućuju da dublje pronikneš u partnerovu osobnost. Ali, što je važnije za uspješnu vezu?

Držite se za ruke ili ne? O tvojoj vezi puno otkriva način na koji hodate ulicom

Kompatibilnost se temelji na zajedničkom razumijevanju prioriteta i stvara zdrav temelj za dugoročnu, zdravu vezu. To ide dublje od same tjelesne privlačnosti, što bi moglo biti pokazatelj da je bitno za dobar par.

Kemija se, s druge strane, također može iskusiti ako se općenito jako razlikujete. Premda je privlačnost prema nekome važna za početak, sama po sebi ne može pružiti čvrst temelj za sretnu vezu. U idealnom slučaju, naravno, oboje bi trebali biti prisutni i uravnoteženi, ali slaba veza na početku ili malo zajedničkih osnova nije pokazatelj da je veza osuđena na neuspjeh. Najbolje možda tek dolazi.

via GIPHY

Kako saznati na čemu se veza temelji?

Stručnjaci za veze savjetuju da, osobito u početnoj fazi, ne vršiš pritisak na partnera i forsiraš mu vlastite vrijednosti i norme kako bi se uspostavila kompatibilnost. Čak se ni lupanje srca na početku ne može prisilno dobiti. Nemoj se previše fokusirati na kemiju ili kompatibilnost i polako ćeš vidjeti kako tvoja veza napreduje i kamo ide. U konačnici, svaki par ima drugačiju dinamiku i važno je samo ono što ti odgovara. Stoga se odupri porivu da pretjerano analiziraš svaki osjećaj i izjavu i iziđi iz vlastite glave. Još uvijek se najbolje osjeća srcem.

Pet neugodnih pitanja koja svaki par mora postaviti jedno drugom nakon što su zajedno 10 godina Možda vas zanima 5 neugodnih pitanja koja si par mora postaviti nakon 10 godina veze Rubrika Life&style Life&style

via GIPHY

Photo: shutterstock

Komentari 0