Life&style

Oduševio nas je Ivin recept za domaći kruh: Ne samo da je prefin, nego je i jedan od najljepših koje smo vidjeli

  • Koliko god voljeli mirise koji se kućom šire kada se nešto fino kuha, malo što može nadmašiti miris svježe pečenog kruha
  • A ako postoji još nešto na što smo osim senzacionalnog okusa i mirisa slabi, onda je to kada hrana koju pripremamo i izgleda privlačno
  • U potrazi za zalogajima koji će zagolicati sva naša osjetila, na prvi nas je pogled osvojio recept za domaći kruh naše influencerice Ive Horvat koji nije samo super ukusan, nego i jedan od najljepših koje smo ikada vidjeli

Neka od naših najvažnijih sjećanja nerijetko su vezana uz hranu. Sve dok uživamo u izuzetnom obroku, sigurno je da ćemo ga se još dugo sjećati, skupa sa svim ostalim detaljima tog trenutka. Budući da je njuh od svih naših osjetila ono koje je najviše povezano s pamćenjem, a osjetilo okusa dolazi odmah iza njega, jasno je zašto nam se mirisi i okusi hrane toliko intenzivno urezuju u sjećanja. 

Koliko god voljeli mirise koji se kućom šire kada se nešto fino kuha, malo što može nadmašiti miris svježe pečenog kruha, a ako ćemo iskreno, ni okus domaćeg kruha nije baš samo tako jednostavno nadmašiti. A ako postoji još nešto na što smo osim senzacionalnog okusa i mirisa slabi, onda je to kada hrana koju pripremamo i izgleda privlačno, kao da je izašla iz kuhinje nekog vrhunskog restorana ili artisan pekarnice.

U potrazi za zalogajima koji će zagolicati sva naša osjetila, na prvi nas je pogled osvojio recept za domaći kruh naše influencerice Ive Horvat poznatije i kao @BeadItOn, a kojeg je podijelila na svom Instagramu. Osim što je super ukusan, također je i jedan od najljepših koje smo ikada vidjeli, a evo i kako ga pripremiti!

Priznajemo, priprema nije jednostavna i iziskuje dosta vremena te samim time nije nešto što ćemo raditi na dnevnoj bazi, ali u posebnim prigodama, kada želimo sve koji će nam se naći za stolom impresionirati onime što će se na njemu naći, ovaj će kruh biti glavna zvijezda, i apsolutno vrijedan svog truda!

Možda vas zanima 10 kriški za 30 minuta - jednostavan i prefin recept za doručak iz našeg djetinjstva Rubrika Life&style Life&style

Sastojci:

  • 450 g brašna (Iva preporuča Spar Premium Farina Manitoba 0)
  • 300  vode sobne temperature
  • 150 g domaćeg kvasca ili 7 g instant suhog kvasca (koristimo li domaći kvasac, mora biti nahranjen barem 7-8 sati prije izrade kruha, dok suhi samo dodamo u smjesu)
  • 12 g himalajske soli ili 10 g morske soli 

Kao što smo rekli, priprema nije najjednostavnija, ali u koracima pripreme, može ti pomoći i Ivin video.

Priprema:

  1.  Prvi korak je umijesiti tijesto od brašna, vode i kvasca te ga ostaviti da miruje sat vremena. 
  2. Nakon što je tijesto odmirovalo, dodajemo sol i 10 g vode, tijesto ponovno premijesimo i ostavimo ga da miruje još 1 sat.
  3. Tijesto premijesimo stretch&fold tehnikom, a zatim ga ostavimo da miruje 45 minuta do sat vremena.
  4. Posljednje miješenje je coil fold tehnikom koju primjenjujemo dva ili tri puta u razmaku od 45 minuta do sat vremena (ova tehnika doslovno podrazumijeva podizanje tijesta rukama nakon čega ga presavijajte prema unutra u 'puža')
  5. Tijesto oblikujemo na pobrašnjenoj podlozi, a zatim ga prebacimo u košaricu za oblikovanje.
  6. Ostavimo tijesto u frižideru na hladnoj fermentaciji na najmanje 4 sata,ili još bolje - preko noći.
  7. Izvadimo kruh i izrezbarimo na površini oblike koje želimo, a po želji prije rezbarenja kruh možemo posuti crnim kakaom kako bi bio potpuno crn izvana, ili rižinim brašnom kako bi bio potpuno bijeli. 
  8. U pećnici zagrijemo gusenu ili vatrostalnu posudu i njezin poklopac na 250° (posuda mora biti otklopljena, a poklopac neka se grije sa strane). Kruh stavimo u vruću posudu i poklopimo vrućim poklopcem.
  9. Nakon 5 minuta kruh izvadimo iz pećnice i ponovimo glavni rez.
  10. Vratimo kruh u pećnicu na još 15 minuta, na 250°. 
  11. Kruh otklopimo i pećemo još 15 minuta na 230°.
  12. Ostavimo ga barem sat vremena da se prohladi, a on se nastavlja peći iznutra još barem 2 sata nakon što ga izvadimo iz pećnice.
Možda vas zanima Recept za Kinder Country tortu koja je gotova u samo 15 minuta - jedva čekamo probati! Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @beaditon
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    super