Life&style

Gorski kotar slavi 245 rođendan, stoga je pravo vrijeme za obići ovih šest lokacija

  • Kad netko spomene snijeg, svježinu i bespuća šume malo tko nema asocijaciju na Gorski kotar
  • Zeleno srce Hrvatske ovih dana slavi svoj rođendan, a osim 7. studenoga, 10. studenoga još je jedan od datuma koji se u povijesti spominje kao važan datum kad je na županijskoj skupštini Severinske županije održanoj u Mrkoplju 1977. godine utvrđena nova administrativno-teritorijalna podjela i osnovan Brodski kotar
  • Neodoljiv kakav jest, Gorski kotar ima svoje posebne čari tijekom sva četiri godišnja doba

Gorski kotar ovaj je tjedan u slavljeničkom raspooloženju. Razlog? Prije točno 245 godina ovo zeleno srce Hrvatske odlukom carice Marije Terezije formirano je u Processus Montanus ili Gorski kotar kao zasebno područje s jasno određenim granicama. Dio je to središnje Hrvatske koji povezuje Kvarnersko primorje s Panonskom nizinom.  Područje Gorskog kotara obuhvaća 1275 kvadratnih kilometara površine (dvije površine Grada Zagreba), i predstavlja trećinu površine Primorsko-goranske županije čiji je sastavni dio. Mnogi kroz ovu zelenu oazu prolaze putem do mora i otoka, a u posljednjih nekoliko godina nije samo usputno mjesto do konačne destinacije, već sastavni dio popisa gdje se istinski odmoriti, otići na izlet, bilo da se o nezaobilaznoj gorskoj zimi ili pak na ljeto kada uzavrele temperature u gradu ili na obali mnogi gosti mijenjaju s hladnim noćima ispod pokrivača usred srpnja ili kolovoza u pitoresknim mjestima Gorskog kotara.

Možda vas zanima Tko kaže da je za sanjkanje potreban snijeg! Sezona jesenskog sanjkanja u Fužinama kreće već sutra Rubrika Life&style Life&style

Bilo gdje da krenemo u Gorskom kotaru završit ćemo u bespućima šuma koje ostavljaju bez daha kako u rano proljeće, tako i u kasnu jesen. Zima je posebni dio priče, o kojem je teško govoriti ako se ne doživi. Gastronomija ovog kraja također je nešto što sve više privlači goste, a smještaji za nadolazeće blagdane odavno se pune. Dovoljno je razloga zašto posjetiti ovaj prirodni biser i to već ovog vikenda ako još uvijek nisi. Prirodnih atrakcija je mnogo, a ove zabilježi na must see popis.

Izvor rijeke Kupe

Teško je zamisliti izlet u Gorski kotar bez posjeta njegovoj najpoznatijoj rijeci. Prvorazredan je to hidrološki i pejzažni fenomen, a zbog ljepote i divljine prirode na posjetitelja ostavlja snažan dojam koji se dugo pamti. Posjet izvoru Kupe moguć je iz dva smjera unutar granica nacionalnog parka.

Spilja Lokvarka

Ako je odabir pao na Lokve i Lokvarsko jezero, obavezno posjetiti i spilju koja ima šest etaža od kojih su prve četiri otvorene za posjetitelje. Savjet je odjenuti se toplo jer se temperature u spilji ne dižu iznad 9 stupnjeva Celzijusa.

Zeleni vir

Zeleni vir je izletište i zaštićeni rezervat prirodnih vrijednosti u Hrvatskoj. Nalazi se u blizini Skrada i nalazi se na 302 metra nadmorske visine. Obiluje pješačkim stazama i ljepotom biljnog svijeta.

Risnjak 

Za one koji preferiraju planinarenje, pogled s 1528 metara nadmorske visine neizostavan je pri posjetu Gorskom kotaru. Iskoristi jesen koja pruža šarolikost boja, a budi brža od snijega koji bi u ovim mjesecima mogao zabijeliti vrh Gorskog kotara.

Kanjon Kamačnik

Pravo mjesto za aktivni odmor. Smješteno u mjestu Vrbovsko, svega pedesetak minuta iz smjera Zagreba. Raznovrsna i bogata okrijepa zagarantirana u objektu pored kanjona.

Lokvarsko jezero

Umjetno jezero koje smo ovog ljeta imali prilike posjetiti u ispražnjenom obliku i time prošetati nekadašnjim mjestom gdje su se nalazile pilane, Lokvarsko je jezero sada napunjeno i oduševljava odrazom boja okružen šarenom jesenskom šumom. Idelano za jednodnevni izlet. 

Možda vas zanima Bijeg od gradske vreve: u Gorskom kotaru pronašli smo 3 predivne kolibe za odmor iz snova Rubrika Life&style Life&style
Photo: gorski kotar.hr
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    super su lokacije prelijepo