Life&style

Vraća nam se Mali Zagreb: Rubovi zagrebačkih pločnika bit će zabavniji nego ikada

Rubovi pločnika i podnožja zgrada, nešto su na što zaista rijetko obraćamo pažnju dok koračamo ulicom. Osobito u velikim, živim gradovima poput Zagreba. No, vrijeme je da to počnemo raditi jer se upravo u razini naših stopala ponekad mogu naći zanimljive stvari poput ulične umjetnosti. 

Jedan od projekata ulične umjetnosti koji ćemo primijetiti tek kada se zagledamo u neka neočekivana mjesta uz pločnik je i Mali Zagreb koji se ovog lipnja, već četvrtu godinu zaredom, vraća u naš glavni grad. 

Naime, Mali Zagreb je serija minijaturnih instalacija koje su postavljene uz rubove pločnika te podnožja zgrada, ograda i drugih zidova u frekventnim ulicama u centru Zagreba. Ove minijature podsjećaju na pročelja starih zagrebačkih stambenih zgrada te izloge nekadašnjih prodavaonica i obrta poput krznarije, ribarnice, foto ateljea, postolara i slično.

Time se u današnjem, modernom Zagrebu, oživljava identitet i duh nekih prošlih vremena koja su odisala sasvim drugačijim šarmom. Također, Zagrepčanima, ali i drugim posjetiteljima donose simboliku doma te izazivaju osjećaje pripadnosti i sigurnosti koji su potrebni baš svakome. 

Autor ovog projekta je naš poznati filmski redatelj i umjetnik Filip Filković Philatz koji naglašava kako je početna ideja za Mali Zagreb bila potaknuti ljude da malo bolje pogledaju oko sebe jer se na različitim mjestima može pronaći štošta što nam možda i nije toliko važno, ali donosi neku toplu poruku i prikazuje neki svijet koji je puno manji od onoga u kojemu živimo. 

Philatzove minijature ovog će ljeta biti postavljene na 11 lokacija u centru Zagreba, a najavljen je i njihov potpuno novi, vibrantniji dizajn s puno više detalja koji će podnožje Zagreba učiniti još živopisnijim. 

Photo: Instagram @projektmalizagreb

Komentari 0