Life&style

Često ih svojatamo, ali znaš li odakle zapravo potječu ćufte?

  • Osim što ima stoljećima staru povijest, tradiciju i kulturu, Istanbul se može pohvaliti i vrhunskom gastronomijom, koja također vuče korijene iz daleke povijesti
  • Upravo je dobra hrana jedan od razloga zbog kojih je ovaj turski grad itekako popularna destinacija među turistima diljem svijeta
  • Izdvojili smo neka od najpopularnijih jela turske kuhinje, a pripremili smo i jedno odlično iznenađenje (P.S. možda ćeš baš ti ubrzo trebati spakirati kofere i osjetiti čari Istanbula - evo kako!)

Grad koji leži na dva kontinenta, koji je spoj istoka i zapada, Europe i Azije i koji ima bogatu kulturnu i gastronomsku ponudu zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Satkan je od stoljećima stare povijesti, tradicije i kulture, a istovremeno je tako moderan i inovativan. Osim što je najveći, Istanbul je s više od 15 milijuna stanovnika i najgušće naseljeni grad u Turskoj. Uz to je i najposjećeniji grad u toj državi. Turisti iz raznih krajeva svijeta svakodnevno ga posjećuju i prepuštaju se njegovim čarima. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Posljednjih ga godina sve češće imamo priliku vidjeti na malim ekranima u turskim sapunicama, koje su velikim dijelom zaslužne za sve veću popularnost Istanbula na našim prostorima. Ono što nikako ne možemo zaobići u turskim sapunicama svakako je i njihova bogata gastronomija. Tko bi još mogao odoljeti turskim specijalitetima?! Da, i mi mislimo da je to jako teško. 

U nastavku donosimo neke od najpopularnijih turskih specijaliteta:

Baklava

Baklava je apsolutni hit među turskim slasticama. Tradicionalno se priprema s punjenjem od pistacija, ali postoje različite varijacije. Tako se za pripremu koriste i orasi, bademi, lješnjaci ili pak čokolada. Baklava je karakteristična po tankim korama, među kojima je ukusno punjenje i po svojoj sočnosti zahvaljujući preljevu od meda ili sirupa. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Simit

Gotovo na svakom koraku u Istanbulu može se kupiti ovo poznato tursko pecivo. Riječ je o okruglom pecivu sa sezamom, koje se vrlo lako i jednostavno priprema. Zanimljivo je što je ovo pecivo gotovo na svakom koraku i u New Yorku, što govori o njegovoj velikoj popularnosti. Za pripremu simita potrebni su samo brašno, voda, maslinovo ulje, kvasac i, naravno, sezam! 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Kofte

Kofte su mesne okruglice, koje se pripremaju na različite načine. Osnova je ovog jela mljeveno meso pomiješano s raznim začinima i lukom. Dobivena smjesa oblikuje se u kuglice i potom se kuha, peče, prži ili priprema na grillu. U Hrvatskoj je ovo jelo poznatije pod nazivom ćufte. Premda ponekad ćufte smatramo našim domaćim jelom, one zapravo potječu od turskih kofti. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Burek

Burek je zasigurno jedno od najpoznatijih jela turske kuhinje. Priprema se od tankih kora, koje se povezuju ukusnim punjenjem, kojih u Turskoj ima na desetke. Ona najpoznatija su od mesa, sira, špinata i krumpira. Dobar burek treba biti lagan i hrskav, a višak ulja nikako nije poželjan. U Turskoj se burek tradicionalno jede uz ajran - hladni napitak od jogurta i vode s dodatkom soli.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Doner kebab

Kebab je turska verzija fast fooda na koju postoje brojne varijacije. Najpopularniji je Doner kebab, koji također dolazi u različitim varijantama. Osnova je marinirana janjetina koja je peče na vertikalnom ražnju i reže na tanke kriške. Može se servirati u lepinji ili u tortilji kao wrap. Uz meso se obično serviraju rajčica, kiseli krastavci, luk i čili, no može se dodati različito povrće, kao i umaci. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

A sada imamo odlične vijesti! Sva ova ukusna jela možeš uskoro kušati u predivnom Istanbulu, u koji te vode miss7 i putnička agencija Magellan. Da, dobro si pročitala. Baš ti možeš osvojiti četverodnevno putovanje zrakoplovom u Istanbul za dvije osobe. Klik na link i saznaj kako! Sretno!

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0