Life&style

Gotovina se može podići s bankomata bez kartice? Evo kako to ide

  • Napokon počinje toliko očekivana sezona godišnjih odmora! 
  • Međutim, prije odlaska na godišnji odmor (ili makar bijega na more za vikend) često su neminovne zahtjevne i ponekad mukotrpne pripreme – nerijetko je ograničen budžet, obitelji s djecom imaju premalo mjesta za prtljagu… 
  • Kako bi našim čitateljicama olakšali dugo toplo ljeto, predstavljamo 5 „must have“ stvari koje će im ovogodišnje ljetovanje učiniti bezbrižnim 

Otkada su se pojavili pametni telefoni, a Internet je gotovo posvuda dostupan, mučna planiranja ljetovanja i raznorazne neočekivane situacije koje nam mogu pokvariti odmor danas je puno lakše izbjeći. Uz  velik broj pametnih aplikacija koje „spašavaju glavu“, možemo si osigurati onakav odmor kakav uistinu želimo. Stoga smo izdvojili neke aplikacije koje će ti upravo to omogućiti – savršen i bezbrižan ljetni odmor. 

1. Prije polaska sve je u organizaciji 

OK, znamo da spontanost ima svoje čari, ali tek nakon što organiziraš ljetovanje, spremiš se i kreneš, možete se prepustiti užicima početka godišnjeg odmora. Premda ljetovanje planiraš danima, tjednima ili čak mjesecima ranije, uvijek se dogodi da u zadnji tren sakupljamo stvari po stanu i nešto nam fali. Naravno, tek kada dođemo na more shvatimo da nismo ponijeli omiljeni kupaći kostim, a uzeli smo samo lijevu sandalu. Stoga preporučujemo da svoje ljetovanje isplaniraš uz pomoć aplikacije Google Keep. U aplikaciji možeš zabilježiti svaku stavku koju planiraš ponijeti sa sobom, a ovaj digitalan popis olakšat će svako pakiranje i bit ćeš sigurna da nisi ništa zaboravila. 
 | Autor:

2. Waze – za bezbrižnu vožnju 

GPS navigacijske aplikacije omogućuju nam lakše nego ikad stići do mjesta gdje trebamo ići s preciznim uputama. Ako tražiš najbolju besplatnu aplikaciju za online ili offline GPS navigaciju, Waze app nudi sve što ti treba kako bi imala uvid u apsolutno sve detalje o stanju na cestama na tvoj ruti… i još puno više. 

Ova aplikacija pruža sve informacije o navigaciji i detaljima rute koje korisnik treba, dok preuzima podatke o lokaciji putem mobilne telefonske mreže. Kao i Google Maps ili Apple Maps, najosnovniji način upotrebe Waze aplikacije je dobivanje uputa za kretanje. Možeš, na primjer, odabrati najbržu rutu, izbjeći cestarinu ili podijeliti svoje informacije sa grupom.

Budući da je ova aplikacija nešto poput društvene mreže dizajnirane za vozače, korisnici također mogu primati ažuriranja o lošim i neasfaltiranim ili sklizavim cestama tijekom zimskih vremenskih događanja, upozorenja o prirodnim katastrofama, obavijesti o policijskim kontrolama, kamerama za mjerenje brzine ili opasnostima na cestama, pa čak i odrediti najbolje vrijeme za polazak kako bi se izbjegla najgora usporavanja. Ako je promet na tvojoj ruti loš, Waze će ga promijeniti radi uštede vremena.

Nemojmo zaboraviti i googleovu aplikaciju StreetView koji osigurava lakše snalaženje u prostoru zahvaljujući „live“ fotografijama lokacija. Uz pomoć te aplikacije možeš provjeriti gdje se točno nalazi tvoj smještaj (je li doista 50 metara od mora ili možda puno više…). 

3. PBZ digitalno bankarstvo

Naravno, jedna od stvari koje se nikako ne smiju zaboraviti za godišnji je – novac! Ako slučajno i zaboraviš kupaći kostim ili sandale, možeš ih kupiti kad dođeš na odredište. Stoga je PBZ digitalno bankarstvo – sa svojim brojnim pogodnostima – savršena stvar. 

Uz mobilnu aplikaciju PBZ digitalnog bankarstva upravljaš svojim financijama na jednostavniji način, kada i odakle god poželiš, koristeći mobilni telefon, tablet, računalo ili pametni sat. Mobilna aplikacija dostupna je za preuzimanje u trgovinama App Store, Google Play i Huawei AppGallery

Brojne inovativne funkcionalnosti i usluge dostupne su odmah i svugdje samo jednim klikom:

#withCASH – podiži gotovinu bez kartice na PBZ bankomatima uz jednokratan kod koji se generira u mobilnoj aplikaciji 

#withPAY – pošalji novac u trenu kontaktima iz svojeg mobilnog uređaja koji su članovi #withPAY zajednice

Apple Pay i Google Pay™ – plaćaj beskontaktno svojim iOS i Android mobilnim uređajima na prodajnim mjestima označenim simbolima za prihvat beskontaktnog plaćanja.

4. Ne putuje ti se solo ili samo s frendicom? 

Ako putuješ sama ili s prijateljicom, možete obje uštedjeti i doživjeti zabavno iskustvo dijeljenja prijevoza. BlaBlaCar povezuje vozače sa slobodnim mjestima u autu s onima koji trebaju prijevoz u istom smjeru, što predstavlja najbogatiju društvenu i istovremeno najekonomičniju rutu jer se troškovi prijevoza, kao što su benzin i cestarina, dijele među putnicima. BlaBlaCar platforma popularna je u cijeloj Europi te i u Hrvatskoj privlači sve više članova s obzirom da promiče visok stupanj povjerenja putem pregleda profila članova i njihovih recenzija te prepušta na odabir s kime ćeš putovati. 

 | Autor:

5. Ništa bez glazbe

Glazba je jedan od bitnih elemenata svakog putovanja – ali i tijekom cijelog ljetovanja – stoga nismo mogli isključiti s ovog popisa Spotify, Deezzer ili Tidal – neke od najboljih glazbenih aplikacija na tržištu. Osim što na izbor nude posebne playliste za putovanja, uvijek možeš poslušati svog omiljenog glazbenika ili kreirati svoju playlistu s najdražim pjesmama. Također, korisnici koji uživaju Premium verziju, glazbu mogu slušati besplatno i bez internetske veze. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0