Life&style

'Wall pilates' je sve popularniji način vježbanja. Evo o čemu je zapravo riječ

  • Većini nas je ulazak u novu godinu kao kakva prazna bilježnica u koju sada imamo mogućnost zapisivati otpočetka, od samih korica
  • Metaforama na stranu, nova godina doista jest odličan trenutak za početak nečeg novog, bilo da je riječ o navikama, odlukama ili konkretnim potezima
  • Proteklih mjeseci, prvenstveno na društvenim mrežama, na sva zvona se priča o „wall pilatesu“ kao novoj hit metodi vježbanja koja daje impresivne rezultate

Pilates kao oblik rekreacije potječe još iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, a koncept je osmislio Joseph Hubertus Pilates. Pilates uključuje određeni broj vježbi koje se izvode ili na spravama ili isključivo s tijelom, a popularizirao se je jer daje lijepo, vretenasto oblikovano tijelo. Također, možda nisi znala da pilates spada u trening snage bez obzira na to što se radi o vježbanju niskog intenziteta.

Međutim, kako to obično biva, iznikle su brojne varijante pilatesa, a posljednja o kojoj se najviše priča je „wall pilates“. Stvari su zapravo vrlo jednostavne jer „wall pilates“ nije ništa drugo nego li klasičan pilates, no sa zidom kao potporom. Zid u funkciji svojevrsnog otpora pomaže da se mišići maksimalno aktiviraju što dovodi do učinkovitijeg treninga te boljih rezultata.

Jedno od najvažnijih pravila pilatesa, ali i svih ostalih metoda vježbanja, je pravilno izvođenje. U pilatesu to nerijetko može biti izazovno, pogotovo ako ti ravnoteža nije jača strana i moguće je da vježbe na početku ne izvodiš kako treba. S „wall pilatesom“ to neće biti slučaj jer će ti zid pomoći da bolje održavaš stabilnost, a to znači – pravilnije izvodiš vježbe.

Možda vas zanima Modne pogreške u teretani: Ovih 6 komada nikada ne bi trebalo nositi na treningu Rubrika Moda Moda

Kao i kod klasičnog pilatesa, ova varijanta također donosi pregršt vježbi i načina izvođenja, a intenzitet i zahtjevnost možeš u potpunosti prilagoditi svojoj fizičkoj spremi te po potrebi dodati i opterećenje u vidu utega za noge, bućica i slično.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tessa Renée (@tessareneetr)

„Wall pilates“ je možda sada trend, ali nikako nije nešto što bi trebalo biti prolazno i zaboravljeno kad ga algoritam prožvače jer se radi o odličnom načinu vježbanja. Možeš ga prakticirati kod kuće i nije ti potrebna nikakva posebna oprema, već samo program vježbanja i volja. Mi moramo priznati da smo se jako zainteresirali, a ti?

sportske tajice Možda vas zanima Za svaki sport - ovih 10 modela sportskih tajica sad su na odličnom sniženju! Rubrika Moda Moda
Photo: Instagram / @pamela_rf
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    hm super