Life&style

Izlet u Sloveniju: zašto je Kranjska Gora mjesto koje vrijedi posjetiti i prije nego što padne snijeg

Tražiš savršeno mjesto za bijeg za vikend? Ne moraš tražiti dalje od Kranjske Gore! Ovaj slikoviti gradić, smješten podno Julijskih Alpa u Sloveniji, nudi jedinstveno i nezaboravno iskustvo tijekom cijele godine. Iako je poznat po zimskim aktivnostima, Kranjska Gora ima mnogo više za ponuditi, čak i prije nego što padne snijeg.

 | Autor: Unsplash Unsplash Foto: Unsplash

Jedna od značajki Kranjske Gore je njezina zadivljujuća prirodna ljepota. Oko grada se proteže Nacionalni park Triglav, koji je jedini nacionalni park u Sloveniji i pravi je dragulj. Nazvan po najvišem vrhu Slovenije, planini Triglav, ovaj nacionalni park nudi poglede koji oduzimaju dah te prirodne ljepote koje su jednostavno neusporedive. Osim zadivljujuće prirode, Kranjska Gora se može pohvaliti i bogatom kulturnom baštinom te mirnom atmosferom na šarmantnim uličicama gradskog središta.

Možda vas zanima Ovaj šarmantni boutique hotel prava je inspiracija za savršeni vikend izlet u Budimpeštu Rubrika Life&style Life&style

Što sve možeš vidjeti u Kranjskoj Gori i okolici?

Kranjska Gora nije samo destinacija za zimske sportove. Nudi širok izbor aktivnosti na otvorenom tijekom cijele godine. Možeš unajmiti bicikl i istražiti brojne slikovite biciklističke staze koje vijugaju kroz planine. Bilo da tražiš avanturu, opuštanje ili jednostavno uživanje u slovenskoj kulturi, ovaj šarmantni gradić ima sve.

 | Autor: Instagram @graces__adventures Instagram @graces__adventures Foto: Instagram @graces__adventures

Zašto onda čekati snijeg? Počni planirati svoje vikend putovanje u Kranjsku Goru i stvori nezaboravne uspomene. U nastavku donosimo 7 prijedloga mjesta koja vrijedi posjetiti u Kranjskoj Gori i okolici:

Slap Peričnik

Slap Peričnik je spektakularna prirodna atrakcija koja se nalazi blizu Kranjske Gore. Ovaj vodopad, visok oko 52 metra, spušta se stjenovitom liticom, pritom stvarajući zadivljujući prizor. Slap Peričnik nalazi se u Nacionalnom parku Triglav, otprilike 20 minuta vožnje od Kranjske Gore te je vrlo popularno odredište jer mu se može prići i ‘s leđa’. Što je najbolje, staza koja vodi do njega nije zahtjevna koliko bi možda očekivala - odlična vijest zar ne?

 | Autor: Unsplash Unsplash Foto: Unsplash

Možda vas zanima Vikend u krošnjama: retro detalji i jacuzziji u hladovini drveća dio su ove glamping čarolije Rubrika Life&style Life&style

Dolina Soče

Ovaj tirkizni raj je kao stvoren za brisanje svih briga koje nas možda svakodnevno muče. Tok rijeke Soče prema Jadranskome moru započinje u Triglavskom nacionalnom parku i čini prirodnu žilu kucavicu slovenske turističke regije koja je prozvana Smaragdni put. Nekoliko je opcija za početnu točku istraživanja doline Soče, a koju god odabrala nećeš ostati razočarana. Dodatni bonus su različite avanturističke ture, kao što su rafting, zipline, paragliding ili penjanje koje na licu mjesta nude razne agencije, ovisno o godišnjem dobu.

 | Autor: Unsplash / Daniel J. Schwarz Unsplash / Daniel J. Schwarz Foto: Unsplash / Daniel J. Schwarz

Liznjekova kuća

Samo središte Kranjske Gore oduševljava starim drvenim kućama, a među najstarijima od njih je Liznjekova kuća. Danas je ona muzej u kojem možeš doznati kako su živjeli bogati seljaci u drugoj polovici 17. stoljeća. Muzej prikazuje artefakte, fotografije, izložbe i kulturnu baštinu koja je oblikovala Kranjsku Goru tijekom stoljeća.

Jezero Jasna

Jezero Jasna poznato je po svojoj očaravajućoj ljepoti i kristalno čistoj tirkiznoj vodi. Smješteno usred Julijskih Alpi, ovo zadivljujuće alpsko jezero nudi mirno i slikovito okruženje. Posjetitelje očarava odrazom planinskih vrhova na svojoj mirnoj površini. Bilo da želiš prošetati uz obalu jezera ili jednostavno sjesti, popiti kavu i pritom uživati u zadivljujućem pogledu, jezero Jasna je destinacija koju vrijedi posjetiti u Kranjskoj Gori.

 | Autor: Instagram @graces__adventures Instagram @graces__adventures Foto: Instagram @graces__adventures

Rodna kuća Josipa Vandota - autora trilogije o Kekecu

Ako si čitala knjige o Kekecu tijekom osnovne škole, sigurno se sjećaš tog hrabrog dječaka koji dolazi iz Kranjske Gore i bori se protiv zlog lovca te zle i divlje žene s planine koja krade djecu. U Kranjskoj Gori možeš naći njegov kip, a ako nastaviš hodati cestom prema središtu mjesta, na adresi Podbreg 27, naići ćeš i na rodnu kuću Josipa Vandota, autora trilogije o Kekecu.

Možda vas zanima Casa Sole ima jedan od najljepših pogleda na zagorske brege. Rado bismo u njoj punili baterije vikendima Rubrika Life&style Life&style

Prirodni rezervat Zelenci

Zelenci su čudo prirode koje ne smiješ propustiti tijekom posjeta Kranjskoj Gori. Ovaj prirodni rezervat je poznat po svojim smaragdnozelenim vodama i jedinstvenom ekosustavu. Možeš uživati u šetnji drvenim šetnicama i diviti se raznolikoj flori i fauni. Ako jezero Zelenci poželiš vidjeti iz zraka, možeš se popeti na obližnji vidikovac i uživati u pogledu. To je savršeno mjesto za opuštanje i povezivanje s prirodom.

 | Autor: Unsplash / Žan Janžeković Unsplash / Žan Janžeković Foto: Unsplash / Žan Janžeković

Slovenski planinski muzej

Slovenski planinski muzej nije običan muzej, već ti omogućuje izložbu doživjeti s osjećajem kao da si se sama popela na planinu. Oni željni avantura mogu i testirati svoje sposobnosti u “bijegu u bivak”, a svakoga će očarati i mogućnost virtualne realnosti u kojoj se možeš popeti na trideset slovenskih vrhova, osvojiti triglavski greben ili sići pomoću čeličnog uža s najveće planine - Triglava. Važna napomena: Muzej je zatvoren do 21. studenog, ali nakon toga se otvara za sve posjetitelje.

Photo: Unsplash / Žan Janžeković
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    u jesen super