Beauty
Turban za sušenje kose

Tuširanje ili izležavanje u kadi? Doznaj što je zapravo bolje i zdravije za tijelo i kožu, mogla bi se iznenaditi

Kada je riječ o osobnoj higijeni, jedna od najčešćih rasprava koja se vodi je - je li bolje tuširati se ili kupati u kadi? Oboje ima svoje prednosti i nedostatke te može biti teško odrediti što je zapravo bolji odabir za naše zdravlje i za našu kožu. Odlučile smo malo dublje zaroniti ovu temu, proučiti prednosti i nedostatke obje opcije, i evo što kažu istraživanja - mogla bi se iznenaditi!

Jesmo li čišći nakon tuširanja ili kupanja?

Nekima je ovo možda očito, no važno je napomenuti da je tuširanje "čišće" od kupanja. Stoga, ako ti je prioritet pronaći najbolji način za temeljito čišćenje cijelog tijela, tuširanje je pravi izbor. Tuševi ravnomjerno raspoređuju vodu po tijelu i odmah uklanjaju prljavštinu. Kada se tuširamo, voda se učinkovito miješa s gelom za tuširanje na našem tijelu kako bi odstranila ulja, prljavštinu i znoj koji su zalijepljeni za našu kožu. Voda koja je korištena za čišćenje našeg tijela potom brzo otječe u odvod.

Jacob Elordi, film Saltburn Možda vas zanima Sada se može kupiti mirisna svijeća inspirirana vodom za kupanje Jacoba Elordija iz filma 'Saltburn' Rubrika Life&style Life&style

Ovo su prednosti kupanja u kadi

Tuširanje je možda bolji izbor za detaljno čišćenje tijela, ali to ne znači da kupke nemaju svoje prednosti. Kupke su odlične za opuštanje mišića, stimulaciju živčanog sustava i nježni piling kože. Jedno istraživanje iz 2018. godine pokazalo je da su sudionici koji su se svaki dan kupali u toploj vodi bili manje umorni, manje pod stresom te su bili sretniji i opušteniji. Iako je ovo bila mala, ograničena studija sa samo 38 sudionika, rezultati su bili uvjerljivi. Tu je i činjenica da su kupke izvrstan način za isporuku mnogih sastojaka koji su korisni za našu kožu. Odnosno, ako se kupaš i u kupku staviš proizvod za npr. hranjenje kože, kupka je bolja opcija jer će uspješnije isporučiti te hranjive i ostale tvari iz proizvoda tvojoj koži i lakše ćeš postići rezultate koje želiš postići.

Primjerice, sjedenje u toploj vodi koja prekriva samo bokove i donji dio stražnjice naziva se sjedeća kupka. Sjedeća kupka izvrsna je za zacjeljivanje perineuma nakon poroda. Također se može koristiti za liječenje hemoroida, svrbeža i iritacija. S druge strane, tu je i kupka od zobenih pahuljica koja ima moć smiriti upale. Dobra je za ublažavanje simptoma ekcema i psorijaze te za ublažavanje crvenila na koži. Također, kupka s nekoliko kapi eteričnog ulja može biti iznimno korisna za smirivanje uma i umirivanje umornih mišića. Posebno opuštaju lavanda i eukaliptus. Isto tako, topla kupka s vodom preko prsa mogla bi pomoći onima koji se bore s prehladom ili gripom. Kada smo bolesni, kupanje u kadi može pomoći u ublažavanju začepljenosti nosa, snižavanju temperature i opuštanju bolnih mišića.

Možda vas zanima Evo zašto bi u kadu trebala ponijeti čarapu napunjenu zobenim pahuljicama Rubrika Beauty Beauty

Koje su prednosti tuširanja?

Tuševi također imaju prednosti koje se ne smiju zanemariti. Vrući tuševi proizvode paru i toplinu, što može umiriti mišiće i pridonijeti rješavanju toksina iz tijela, dok hladniji tuševi mogu pomoći u sagorijevanju masnih naslaga te ojačati imunitet. Tuširanje koje počinje mlakom vodom i postupno postaje sve hladnije dobro je za stimulaciju živčanog sustava, poticanje lučenje endorfina i poboljšanje simptoma depresije.

Tuširanje hladnom vodom također može ojačati naš imunološki sustav, a jedno istraživanje iz 2016. godine to je i potvrdilo. Naime, pokazalo je da je tuširanje koje počinje s toplom vodom, a završi na hladnoj, rezultiralo manjim brojem dana bolovanja kod odraslih tijekom godine. Također, tuširanje može poboljšati cirkulaciju te potaknuti protok krvi u vlasištu i time poboljšati izgled kose i pomoći kreirati onaj blistav izgled prirodno zdrave kože. 

Ledena kupka Možda vas zanima Ledene kupke sve su veći viralni trend: koje su dobrobiti i zašto se uopće kupati među kockicama leda?! Rubrika Life&style Life&style

Što je u konačnici bolji odabir - kupanje ili tuširanje? 

Ako ti je cilj opuštanje, ublažavanje umora i liječenje kronične boli, kupka bi mogla biti pravi odabir. S druge strane, ako te više zanima učinkovito čišćenje, tuširanje bi moglo biti bolji izbor. Tuširanje je bolja opcija i za zdravlje jer može ojačati imunološki sustav ako se zadnjih nekoliko minuta tuširaš hladnom vodom.

Bilo da se više voliš tuširati ili izležavati u kadi, obje opcije imaju svoje prednosti i nedostatke za zdravlje, higijenu i kožu. Ključno je slušati tijelo i prilagoditi svoju rutinu tome. Nemoj zaboraviti koristiti nježne proizvode za čišćenje, izbjegavati pretjerano vruću vodu i hidratizirati kožu kako bi podržala njezino zdravlje i hidrataciju. U konačnici, na tebi je da odabereš na temelju svojih osobnih potreba i trenutnih preferencija, no dobro je kombinirati i nekada odabrati kupku, a nekada tuširanje, ako imaš mogućnost odabira.

Možda vas zanima Ovo je najprodavaniji gel za tuširanje na Amazonu, više od 80.000 ljudi kupilo ga je samo u kolovozu Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram @ilesformula_hair

Komentari 0