Life&style

Riješite se neugodnog mirisa stopala jednom i zauvijek

Neugodan miris stopala nije nužno znak loše higijene, jednako važnu ulogu igra i vaš izbor obuće, a posebice u toplijim mjesecima

Vodite li brigu o higijeni nožnih prstića i izgledu kože peta na isti način kao što brinete o svojoj kosi? Ako ne posvećujete dovoljno pažnje njezi ovog dijela tijela, vrijeme je za promjene, jer oskudna obuća ne dozvoljava prostor za pogreške!
Redovno pranje, čišćenje i briga o tome da vam stopala uvijek budu suha spriječit će širenje neugodnog mirisa, ali važno je napomenuti da je gotovo nemoguće u potpunosti se riješiti mirisa stopala, jer upravo stopala imaju više lojnih žlijezda nego drugi dijelovi tijela. Ono što možete učiniti je to da zdravim navikama ublažite “štetu”.
1. Redovna higijena
Koristite antibakterijski sapun da biste temeljito oprali stopala – i to svakodnevno! Nakon pranja stopala temeljito osušite ručnikom, a posebnu pažnju poklonite uskom prostoru između prstiju. On uvijek treba biti suh da ne biste stvorili pogodno tlo za razmnožavanje gljivica.
Probajte osvježavajuću kupku za stopala: šaku suhog ili dvije šake svježeg bilja prokuhajte u litri vode i pustite neka odstoji 20 minuta. Vodu procijedite pa je ulijte u vruću kupku kojoj ste dodali sol. Držite noge u kupki 15-ak minuta.
2. Posegnite za trikovima
Ako vam se stopala prekomjerno znoje i osjećate neugodan miris usred radnog dana, posegnite za maramicama za čišćenje kojima možete očistiti stopala. U torbici imajte i baby puder, koji će ukloniti vlagu i osušiti delikatnu kožu, a istovremeno je blago namirisati.
3. Recite zbogom zatvorenim cipelama
Za vrijeme ljetnih mjeseci što je više moguće nosite otvorenu obuću, bez čarapa. Na taj način ćete osigurati disanje kože i isparavanje znoja (tijelu omogućiti hlađenje i umanjiti skupljanje znoja, tj. bakterija).

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija
4. Nemojte se vezati
Mijenjajte obuću što je češće moguće. Nemojte svaki dan nositi iste sandale, balerinke ili cipele. Također, ako ste ujutro i po danu nosili jedan par cipela, uzmite neki drugi par navečer. Cipele dobro provjetrite prije sklanjanja u ormarić za cipele – nemojte ih odlagati dok su vlažne od znoja.
5. Piling je obavezan
Ako želite imati njegovana stopala, obavezno radite piling barem jednom tjedno, a po potrebi i češće. Dok nanosite piling, ujedno i masirate stopala, jer tako potičete cirkulaciju, skidate mrtvi sloj kože i opuštate se. Nakon pilinga nanesite hidratantni losion. Probajte piling za stopala s medom i metvicom.
6. Prirodno protiv intenzivnog mirisa
Pripremite kupku protiv neugodnog mirisa: u lavoru pomiješajte vodu i ocat u odnosu 2:1 i nekoliko minuta potapajte stopala da biste neutralizirali miris. Isto tako, možete svakodnevno uživati u kupki za stopala koja se sastoji od jakog crnog čaja. Ostavite ga neka se ohladi te potapajte stopala pola sata – tanin iz čaja eliminirat će bakterije i zatvoriti pore na stopalima.
7. Nemojte zaboraviti na sunce
I vaša stopala trebaju odgovarajuću zaštitu protiv sunčevih zraka. Ako se ne zaštitite, u najboljem slučaju ćete imati zanimljiv, prošaran uzorak na stopalima, a u najgorem opekline od sunca i povišen rizik od razvijanja zloćudnog raka kože, melanoma.

Photo: Getty Images

Komentari 0