Beauty
Njega stopala

Kako se riješiti zadebljale kože na stopalima? Imamo najbolje savjete, trikove i proizvode za njegu

  • Oštrica, turpija za zadebljanu kožu ili azijske super čarape: postoje mnoga sredstva i savjeti za borbu protiv zadebljane kože na stopalima Ali, nemaju svi smisla, dapače, neki su čak i opasni!
  • Donosimo ti kompletan vodič za prevenciju i uklanjanje zadebljane i mrtve kože sa stopala

Ljeti ne želimo obuvati sandale ako su nam se na petama i prstima pojavile neugledne ili čak bolne pukotine i zadebljanja. Dakle, za lijepa stopala trebamo se riješiti zadebljane i mrtve kože! Ali, da bi razumjela kako razumno i sigurno ukloniti zadebljanu kožu, prvo moraš znati kako nastaje. U protivnom postoji opasnost od puno debljih slojeva ili čak ružnih ozljeda.

Kako nastaje zadebljana koža na stopalima i ima li kakve koristi?

Zadebljana koža je zapravo koristan prirodni izum – prije je služila kao zaštita od ozljeda dok smo hodali svijetom bosih nogu. Što je više pritiska i trenja na stopalima, koža više raste – kada se manje „koristi“, također se povlači. Zimi obično imamo manje zadebljane kože nego nakon dugog ljeta i čestog hodanja bosih nogu. Ona ne nastaje jedino kada hodaš bosa, nego i kada se stopala trljaju o preuske cipele, kada stopala pritišće prevelika težina (prekomjerna težina!) ili kada pretjerano dugo hodaš ili stojiš.

Njega stopala | Autor: Unsplash/Auskteez Tran Unsplash/Auskteez Tran Njega stopala

Na što treba obratiti pažnju prilikom uklanjanja zadebljane kože?

Svatko tko zna kako nastaje zadebljana koža također zna da trenje izaziva pojačani rast, objašnjavaju podijatri. Ako snažno trljamo tvrdim kamenom plovućcem, ne samo da uklanjamo cijeli zaštitni sloj, nego šaljemo i signal da treba odmah ponovno proizvesti novu kožu – nastaje začarani krug, stvaranje zadebljane kože postaje jače.

Osim pojačanog rasta, postoje i drugi čimbenici rizika: jako trenje uzrokuje jako zagrijavanje kože - to brzo uzrokuje mikroozljede na koži, što može rezultirati ozbiljnom upalom, objašnjavaju stručnjaci. 

Najbolja domaća sredstva protiv zadebljane kože na stopalima

Prevencija je uvijek bolja od liječenja. Ako redovito „njeguješ” kožu, zadebljanja i pukotine neće nastati. Dostupne su sljedeće opcije…

1. Napravi piling stopala

Ako želiš spriječiti nastanak zadebljane kože od samog početka, trebala bi svaki dan utrljati piling na površine stopala pod tušem ili u mlakoj kupki za stopala, savjetuju podijatri. Najbolje ga je nanijeti na dlan i masirati oko pet minuta – zatim isprati mlakom vodom. Prikladni su drogerijski pilinzi, ali piling možeš jednostavno napraviti i sama.

Kako pripremiti domaći piling za stopala

Potrebno ti je:

• 3 žlice šećera
• 1 žlica maslinova ili kokosovog ulja

Priprema:

Za piling stopala jednostavno pomiješaj šećer s uljem u maloj posudi. Alternativno može i sol, ali ako imaš ranice može te peći.

2. Kreme za stopala

Najvažnija stvar protiv zadebljane kože je redovito nanošenje kreme na stopala, idealno ujutro i navečer – tada se možeš spasiti od dugotrajnog struganja i rezanja, kažu stručnjaci za stopala. Proizvodi koji su posebno razvijeni za zadebljanu kožu i njegu stopala su najbolji. Ako tražiš dobru njegu, teško da možeš zanemariti ureu. Urea daje koži izvana ono što si sama ne može osigurati i pomaže joj da obnovi svoje rezerve vlage. Postoje i kreme za uklanjanje zadebljane kože sa salicilnom kiselinom koje nježno uklanjaju stanice pri svakoj uporabi. Provjerene tvrtke za kreme za njegu. 

3. Maska za stopala

Ako ne voliš mazati stopala kremom, možeš koristiti i masku za stopala. Dostupne su praktički gotove zapakirane u obliku (plastičnih) čarapa. Jednostavno navučeš te čarape i ostaviš ih oko 15 minuta - ili i duže. Čarape su natopljene tvarima za njegu kao što su urea ili manuka med, hidratiziraju i regeneriraju. Hranjive maske za stopala ne treba brkati s čarapama za uklanjanje žuljeva. 

Dodatni savjet: Ako nemaš masku pri ruci, a svojim stopalima ipak želiš priuštiti dodatnu njegu, debelo ih namaži kremom za stopala i obuj čarape – idealno preko noći. Nemaš kremu za stopala pri ruci? Maslinovo ili kokosovo ulje je također savršeno.

Možda vas zanima Znamo gdje možeš nabaviti jeftiniji duplić viralne noćne maske za kožu koja sjaji poput stakla Rubrika Beauty Beauty

4. Plovućac, turpija za stopala itd.

Ako na nekim područjima ostane višak kože unatoč redovitom pilingu i kremi, možeš to obraditi kod kuće kamenom plovućcem ili finom turpijom. Međutim, trebala bi to raditi samo na jako pogođenim područjima i ne uklanjati previše - inače će koža ponovno ojačati. Strogo se savjetuje da kod kuće ne koristiš električne uređaje, grube turpije i kamenje zbog opasnosti od ozljeda, čak i ako je zadebljana koža ozbiljna! Ako ipak želiš turpijati ili koristiti kamen, svakako prije toga napravi kupku za stopala kako bi malo omekšala kožu. Najbolje je u mlaku vodu dodati malo soli i u njoj kupati stopala desetak minuta.

5. Čarape za zadebljanu kožu na stopalima

Sve više proizvoda dolazi na naše tržište iz Azije. Čarape za uklanjanje žuljeva osobito su popularne jer koriste koktel aktivnih sastojaka koji sadrže salicilnu kiselinu za uklanjanje zadebljane kože sa stopala, ostavljajući kožu mekom na dodir. Ipak, treba obratiti pažnju na provjerene proizvode, jer se sastojci jako razlikuju po kvaliteti.

Uklanjanje zadebljane kože: upute korak po korak

Želiš li se nježno riješiti viška kože, najbolje je slijediti ove upute.

Kupka za stopala

Potopi stopala u toplu vodu na oko 15 do 20 minuta kako bi omekšala kožu. Možeš dodati morsku sol ili ulje.

Nježno ukloni zadebljanu kožu kamenom plovućcem

Nježnim kamenom plovućcem nježno ukloni višak kože. Ako želiš biti sigurna, možeš koristiti i piling.

Nanesi kremu

Nakon što si isprala stanice kože, nanesi izdašnu količinu kreme na stopala. Ako želiš pojačati učinak, možeš navući čarape i ostaviti sredstvo za intenzivnu njegu da djeluje preko noći.

Koliko često i koliko kože treba uklanjati?

Budući da je zadebljana koža zapravo zaštitni sloj na stopalima, ne treba je prečesto uklanjati. Bolje je svakodnevno nanositi kremu i redovito raditi piling, nego previše koristiti plovućac i sl. Ostavi što je više moguće zaštitnog sloja za stopala. Treba ukloniti samo višak kože. Kamen plovućac treba se koristiti samo selektivno na područjima gdje ima doista previše kože. Podijatri točno znaju što je potrebno, a što nije. Najbolje je posjetiti podijatra ako nisi sigurna.

Kada posjetiti liječnika ili podijatra zbog grube kože na stopalima?

Svatko tko pati od ozbiljnih zadebljanja kože svakako bi trebao otići na medicinsku njegu stopala. Osobito dijabetičari ne bi trebali pokušavati sami dirati  stopala zbog opasnosti od ozljeda. Pukotine i teške pukotine i zadebljanu kožu također ćeš teško sama ukloniti. To profesionalno uklanja podijatar. Tijekom tretmana uklanjaju skalpelom višak kože i pažljivo je režu sa stopala. To definitivno ne bi trebala raditi sama. Osim toga, podijatri također mogu profesionalno zbrinuti kurje oči i atletsko stopalo.

Možeš li sama ukloniti zadebljanu kožu ako imaš atletsko stopalo, kurje oči ili pukotine?

Svakako bi trebala postupati vrlo pažljivo i koristiti samo vrlo mekan kamen plovućac, savjetuju stručnjaci. Pilinzi su definitivno sigurniji za stopala. Naravno, kod kurjeg oka najbolje si možeš pomoći posebnim flasterima za njegu stopala (npr. od Scholla), koji pomoću salicilne kiseline otapaju višak kože koja pri hodu snažno pritišće stopalo. Ako imaš atletsko stopalo, svakako se trebaš obratiti dermatologu koji će ti dati savjete za daljnje liječenje i propisati odgovarajuće kreme.

Najbolji savjeti za njegu stopala i protiv zadebljale kože na stopalima, sažeti: 

1. Svakodnevno radi piling.
2. Njeguj stopala posebnom kremom (npr. s ureom) ujutro i navečer.
3. Pažljivo ukloni višak kože mekim kamenom plovućcem.
4. Redovito idi na njegu stopala.
5. Nemoj nositi preuske cipele.

Možda vas zanima Jedna kap ovog proizvoda u tvom puderu i koža će ti blistati (već 2 godine ga hvale!) Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram @gisou

Komentari 0