Trčanje – idealno u teoriji, teško u praksi?

Ljeto nam je pred vratima i više nema izgovora za zimsko izležavanje. Vrijeme je da tijelo brzo dovedete u najbolju formu

Počeli ste isprobavati prve proljetne must have komade, a već su vam za oko zapeli i badići koje nose zvijezde na Instagramu. Osim novih ljetnih komada u ormaru, potrebno je i tijelo dovesti u top formu. Lijepo vrijeme nas opominje da više nema izgovora i da je odlazak na plažu sve bliži. Trčanje je idealna rekreacija za rješavanje zimskih jastučića, a uz njega sami određujete vrijeme i mjesto treninga. Trčanje u prirodi ili u teretani na pokretnoj traci? Važno je samo početi vježbati.

Osnovna oprema za početnike

Odjeća treba biti lagana i prozračna, ali najvažnije je kakve tenisice imate. Zbog pritiska na stopala potrebna vam je kvalitetna obuća koja će vam osigurati stabilan i siguran dodir s tlom kako bi trčanje bilo bezbolno.

"Biranje tenisica za trčanje uvelike ovisi o vašem stopalu i koliko planirate trčati. Tenisice za maraton i one u kojima trčite 5 km tjedno nisu iste. Niti cijenom niti namjenom. Najbitnija stvar za tenisicu jest da je udobna (nema žuljeva), fleksibilna i stabilna. Fleksibilna zato da se smanji utjecaj amortizacije kod trčanja na vaše tijelo. Stabilna da efikasno prenosi energiju od vaših nogu prema podlozi i obrnuto", objasnio je profesor kineziologije Tomislav Jurak.

 | Autor: Reebok Reebok

Dinamika treninga

Početnici trebaju polako krenuti s treningom, a za početak je najbitnije u svakodnevicu uvesti hodanje. Ako ste krenuli na kavu, prošetajte dio puta umjesto da se vozite tramvajem ili automobilom.

"Jedan trening trčanja može trajati od 45 minuta pa do 2 sata. Ovisi o cilju treninga i kondiciji. Za početnike je bitno kretati se svaki dan. Tu prije svega mislim na hodanje. Postepeno u režim hodanja uključujemo trčanje. Što se tiče samih trkačkih treninga, krenite s dva puta tjedno. Treninzi se povećavaju na dva načina: povećanjem brzine trčanja i povećanjem pretrčanih kilometara. Svaki početnik bi se trebao fokusirati na ispravnu tehniku trčanja prije nego poveća jedan od ova dva gore navedena modaliteta. Kvaliteta uvijek pobjeđuje kvantitetu", dalje je objasnio Jurak.

Zelenilo pomaže našem zdravlju

Najbolji odabir je trčanje u prirodi. Uz ovakve treninge popravit će vam se kondicija, a onih 50 metara koje jedva istrčite dok kasnite na autobus vam više neće predstavljati problem.

"Trčanje u prirodi utječe povoljno na naše zdravlje iz više razloga. Neravan teren unapređuje zdravlje stopala te jača mišiće potkoljenice. Kisikom bogat okoliš povoljno utječe na kardio sustav. Također, smanjena buka smiruje frekvenciju srca u mirovanju", dodao je. 

Jurak nadalje naglašava koliko je važno naći zelenu oazu za trčanje: "Svakodnevno smo svjedoci novih upozorenja vezanih za zagađenost urbanih područja. Smog i čestice prašine prisutne u gradovima uzrokuju teškoće u disanju i česte napadaje kašlja. Cilj trčanja jest unapređenje dišnog sustava, a ne njegovo uništavanje".

 

A post shared by Reebok Hrvatska (@reebokcroatia) on

Nemojte zaboraviti da je zagrijavanje tijela prije trčanja jednako važno, jer time povisujete temperaturu mišića te smanjujete rizik od ozljede. Nakon što ste odradili cijeli trening, lagano umirite tempo trčanja, hodajte i napravite vježbe istezanja. Na samom kraju nas zanima što bi svaki početnik trebao imati na umu. 

"Kao i sa svakom sportskom aktivnosti, početak je uvijek lagan. Smanjenog intenziteta i volumena, odnosno kada govorimo o trčanju, brzini i dužini trčanja. Najgore što vam se može desiti je da sav taj elan i entuzijazam splasne zbog ozljede. Rezultati će doći, samo budite strpljivi i uporni", naglasio je fitness trener Jurak.

Photo: Reebok

Komentari 0