Počinje deseti festival dječje knjige Monte Librić

Velika obljetnica "malog" festivala dječje knjige Monte Librić održat će se od 24. do 30. travnja 2017. u Puli.

Deset godina postojanja velika je obljetnica Festivala dječje knjige Monte Librić koji je nastao u sklopu manifestacije Sa(n)jam knjige u Istri, u prosincu 2008. godine. Pamti se još bajkoviti tunel prema prvom katu Doma hrvatskih branitelja koji je osmislio Mauricio Ferlin, zatim ilustracija Maje Celije, prva himna Vlatka Ivandića u čast Libriću, neviđena gužva, nasmiješena lica pulskih mališana i slogan koji prati ovaj festival do današnjih dana: „Monte Librić, osmo pulsko brdo puno knjiga“.  

Drugi početak dogodio se „odcjepljenjem“ od „velikog“ Sajma, u proljeće 2012. godine kad se Monte Librić preselio u Circolo. Na vrhu „8. pulskog brda“ do kojeg se dolazi prolaskom kroz najstarija vrata Pule, Herkulova vrata, publiku je dočekala kućica iz bajke – Librić kućica. Otad je Monte Librić dvojezičan, na njemu se prožimaju programi na talijanskom i hrvatskom jeziku, oživljava duh i karakter Pule i Puležana, koji nerijetko u jednoj rečenici koriste i hrvatske i talijanske riječi. 

 | Autor: 10. Monte Librić 10. Monte Librić

Tijekom deset godina prošlo je Monte Librićem mnoštvo autora: književnika, ilustratora, glazbenika i glumaca. Na Monte Libriću osmišljen je niz originalnih programa, stvoren niz likova koji su postali sinonimi Librića i prijatelji malih Puležana (Baka Librić, Librice, Knjigomor, Tone i Tonka...). A sam Monte Librić nije više „mali festival“ kako su ga dugo zvali oni koji su ga osmislili. Nakon deset godina to je najznačajniji dječji festival knjige u Hrvatskoj i što je najvažnije - festival koji djeca vole.

 | Autor: 10. Monte Librić 10. Monte Librić

Tema ovogodišnjeg, 10. Monte Librića koji će se od 24. do 30. travnja 2017. tradicionalno održati u Zajednici Talijana – Circolu u Puli, je Lutka i ja 2+2. Lutka kao literarni lik i česti protagonist priča i bajki, lutkarstvo i lutkarske predstave kao medij koji je blizak djeci bit će u središtu pozornosti.

Monte Librić okuplja 60 hrvatskih nakladnika koji u Pulu dolaze sa svojim najnovijim naslovima za djecu. Velik izbor knjiga nadopunjavaju nakladnici iz Italije. Ovogodišnji partner – nakladnik Librića je Školska knjiga koja dolazi, ne samo s knjigama i autorima, već svojim zanimljivim radionicama za djecu, učitelje, odgajatelje i knjižničare.reda

Photo: 10. Monte Librić

Komentari 0