Moda

Statement izdanje: Jeste li za malo otkačenih prugica?

Kako bi nam dokazale da nisu monotone i da mogu pokazati nešto novo, prugice su se pojavile u novom izdanju

Kada bismo trebali proglasiti jedan uzorak koji je zaslužio titulu vječne klasike, to bi vjerojatno bile prugice. Ove sezone dolaze u nešto drukčijem izdanju. Upečatljivije su no ikad, a nalaze se na svemu - od glave do pete, pa i na modnim dodacima, nakitu i torbicama.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Ove godine zovemo ih “statement” prugice, pa osim što dolaze u klasičnom izdanju - sve u jednom smjeru, ovaj put dizajneri i high street brendovi na jednom komadu kombiniraju smjerove uzorka i time im daju novu dimenziju. Osim toga, poigrali su se i s različitim debljinama i obojili naš omiljeni uzorak u jarke boje.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Prugice su “must have” dodatak i na tenisicama za proljeće. Slip on model s plavo-bijelim prugama dizajnera Joshue Sandersa nosile su apsolutno sve blogerice i trendseterice, a još privlačnijima činio ih je čvor na prednjem dijelu zbog kojeg su bile baš “statement” model. Jeftinije verzije ovakvih tenisica mogu se pronaći u gotovo svakom high street brendu.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Dobra stvar kod prugica je da, ako ih “iskoristite” na pravi način, u njima možete izgledati vitkije ili si “dodati” centimetre gdje treba. Okomite pruge čine tijelo vitkijim, a vodoravne će proširiti dijelove na kojima se nalaze. No ni ovo nije sve crno ili bijelo. Vodoravne pruge optički ne proširuju ako su nejednake ili u kombinaciji tamnijih i svjetlijih boja. Super vijest jer baš sada se nose te “statement” nejednake pruge u različitim bojama.

 | Autor: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Isto tako, pruge koje su u hladnim bojama (plava, zelena, ljubičasta) imaju optički efekt sužavanja, a one u toplim bojama (crvena, žuta, narančasta) optički pojačavaju obline. Njih trebaju nositi one žene koje žele istaknuti dekolte. Ova pravila posebno vrijede tijekom ljetnih dana jer će pomoći u odabiru kupaćih kostima. Ono što nam “statement” pruge dopuštaju ove sezone definitivno je “mix and match” s drugim uzorcima. Ako želite prodrmati styling, predlažemo da ujednačene prugice kombinirate s cvjetićima ili velikim floralnim printom. Neka vam kao primjer posluži odličan styling iz Zare.

 | Autor: arhiva arhiva Zara

Modna kuća Delpozo umjesto miješanjem uzoraka poigrala se tvoreći prugice od volana. Ako ste ipak za malo više klasike, pogledajte kako to radi Proenza Schouler. Različite debljine prugica donose novu dimenziju običnoj pletenoj haljini ili džemperu.   

 | Autor: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

No ako razmišljate o “klasičnim” kombinacijama, možda najbolje da odmah prestanete s takvim idejama i date si malo oduška kad je to sve u pitanju. “Statement” prugice definitivno nisu za kakve obične ili pomalo dosadne stylinge. Ako ste raspoloženi za malo psihodeličnih sedamdesetih, dizajnerica Mary Katrantzou “skrojila” je savršenu haljinu za ljubiteljice hipijevske mode (a tko to ne postane u ljeto). Ovaj put kockice tvore prugice za jedan potpuno novi dojam, a ova haljina čini nam se kao odličan odabir za proljetno-ljetne večernje izlaske. Za svakodnevna izdanja ipak predlažemo nešto “smireniji” look. Poput prugaste basic majice s uzorkom u boji u kombinaciji s “pencil” suknjom i visokim potpeticama.

 | Autor: arhiva arhiva Zara sandale, 300 kuna

Možete kombinirati i različite vrste, boje i smjerove omiljenih pruga. Za proljeće ipak sve prolazi. Odlično će izgledati i predimenzionirane haljine s efektnim cipelama. Prugice i puno volumena mogu ipak malo povećati figuru, pa pripazite kako ne biste izgledali poput (chic) balončića.

 | Autor: arhiva arhiva Marc Jacobs, net-a-porter.com, 395 eura

Proljeće i ljeto ćemo, kao i svake sezone, provesti u laganim hlačama i predivnim haljinama, a sigurno nema boljeg printa od prugica da ukrase te komade. Brend Pringle of Scotland u posljednjoj kolekciji ima baš jednu takvu haljinu, koju možemo zamisliti u paru s visokim petama, ravnim sandalama, ali i tenisicama. Svoju ljubav prema ovoj vječnom printu možete izraziti i detaljima. Nosite ih na obući, maramama, obručima za kosu, nakitu i drugim “mini” stilskim pomagačima, a vjerujemo da ćete se nakon toga u njih nepovratno zaljubiti i pretvoriti ormar u prugastu riznicu dobroga prugastog stila.  

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0