Moda

Repe je novi brend ručno rađenih torbica. Unikatne i eklektične, baš kao i naša stilistica koja stoji iza njih

  • Poznata modna stilistica Barbara Repe odlučila je svoju kreativnost prenijeti u vlastiti dizajn i predstaviti prvu vlastitu kolekciju ručno rađenih unikatnih torbica pod brendom Repe
  • U pet mjeseci posvećenih intenzivnom radu, Barbara je stvorila kolekciju od 17 torbica koje su apsolutni unikati, s posebnim naglaskom na kreativnost i stil
  • Barbara nam je otkrila kako se uopće odlučila na ovaj korak, ali i što od njezinog brenda možemo očekivati u budućnosti

Barbara Repe ime je koje je na domaćoj modnoj sceni vrlo dobro poznato. Više od desetljeća, točnije 12 godina, i više no uspješno gradi karijeru modne stilistice, osmišljavajući odvažne stylinge za brojne poznate osobe, ali i stilizirajući glazbene video spotove, kampanje i editorijale, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Nema te osobe s duge liste njezinih dosadašnjih suradnika i klijenata koja neće potvrditi koliko zarazno pozitivne energije, duha i kreativnosti pršti iz ove mlade žene, a iako u svom poslu puno puta zna praznine nastale zbog nepronalaženja odgovarajućih komada popuniti DIY rješenjima, sada je po prvi puta svoju kreativnost odlučila pretočiti i u vlastiti brend torbica koje nije samo dizajnirala, već samostalno i izradila.

 | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild  | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild

Na prvoj kolekciji brenda Repe radila je posljednjih 5 mjeseci, a čini ju 17 eklektičnih i unikatnih komada izrađenih od perlica. Izrada svakog komada trajala je u prosjeku od tri do sedam dana, ovisno o modelu i kompleksnosti dizajna, a ona sama za njih kaže da su idealne za sve prilike upravo zahvaljujući svom posebnom i pomalo skulpturalnom dizajnu. Budući da ne postoji mogućnost  ponavljanja u modelu i boji, u potpunosti se osigurava da svaka žena koja nosi torbicu ima nešto potpuno posebno i originalno. 

Možda vas zanima Savršene statement torbice dolaze sa sisačke adrese i izgledaju predivno Rubrika Moda Moda

Od casual dnevnih, svečanijih večernjih lookova pa sve do posebnih prilika, ne postoji modna kombinacija koju ovi komadi neće podići na najčarobniji način, a Barbara nam je otkrila kako se uopće odlučila na ovaj korak, ali i što od njezinog brenda možemo očekivati u budućnosti.

Poznata si prvenstveno kao stilistica. Sjećaš li se prvog komada komada kojeg si dizajnirala? 

"Ne sjećam se više prvog komada koji sam dizajnirala. Vjerojatno je to bila odjeća za barbike koju sam dizajnirala kao dijete s prijateljicom. Mi smo uvijek nešto šivuckale, radile, izmišljale. A u odrasloj dobi, vjerojatno je to bila neka košulja, haljina ili suknja koju sam ja zamislila, a moja mama sašila.

Oduvijek sam izrađivala nakit, uvijek sam nešto radila s rukama, ali ja to ne bih rekla dizajnirala, to bi bilo prenapuhano reći, više sam nešto sklapala i smišljala za sebe i klijente, ali nikada to nije bio moj primarni fokus, više hobi."

 | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild

 | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild

Kako ti definiraš torbe, ali i ostale modne dodatke? I od čega nipošto u njihovom dizajnu ne bi odstupila?

"Moram priznati da je bio jedan cijeli dugi period od čak nekoliko godina u kojem sam prezirala koristiti torbe u modnim editorijalima jer mi iz nekog razloga nisu bile lijepe, nije mi bio dobar dizajn i uvijek mi se učinilo da se manekenka ukoči kad joj dam istu pa previše pažnje odvuče od ostatka stylinga, tako da sam doista izbjegavala torbe na snimanjima. U zadnjih nekoliko godina opet su se pojavile nešto kreativnije i drugačije torbice, ili možda više po mom ukusu, pa sam ih počela više koristiti. A kako bih definirala modne dodatke?" 

"Pa modni dodaci su sjajna stvar kako podignuti neku basic ili jednostavnu modnu kombinaciju na drugu razinu, ali, 'they can make it or break it', i ponekad je manje više, jer jedna mala ogrlica ili naušnice ili kriva torba doista mogu jako narušiti kombinaciju. Volim da je dizajn jednostavan, ali s odmakom. Ne volim kada ima previše detalja. Ako je torba neobičnog oblika, onda da nema i kopčice, i metal, i još nekakve dodatke. Ne volim to. Volim da je možda čak ekscentrična i eklektična, ali da je opet jedan dio, bio to dizajn ili boja, jednostavan. Cijenim jednostavnost."

 | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild  | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild

Što te najviše inspiriralo za stvaranje ove kolekcije? 

"Krenula sam od sebe i toga kakve bih torbice ja nosila. S obzirom na to da sam veliki fan torbica izrađenih od perlica, zbog toga i jesam krenula u izradu istih. Nekako sam išla od toga da, iako se često na tržištu nalaze torbice koje su fenomenalne, nerijetko bude problem da je fenomenalan dizajn, ali je greška u dizajnu da ne stanu nekakve esencijalne stvari poput mobitela, malog novčanika, ključeva od kuće i eventualno još nekih sitnica koje bi svatko trebao imati u torbici te me to doista frustriralo. Volim kada su torbice mini ili mikro mini, ali volim opet kad ne moram imati stvari po rukama ako već imam torbicu. Smatram da je to apsurd pa sam pri izradi tih torbica cijelo vrijeme mjerila stanu li u njih razne stvari čisto kako bih ponudila sebi i tržištu proizvod koji je funkcionalan, koliko god da možda na prvu izgleda nefunkcionalan i nenosiv."

 | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild  | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild

Jesi li točno znala kakve komade želiš stvoriti i prije nego što si ih počela izrađivati?

"Nisam znala kakve ću komade stvoriti. Znala sam otprilike kakve modele volim i išla sam u tom smjeru, a ostalo je bilo samo kreativa. Ajmo probati da je ovo malo šire, malo dulje, što bi bilo da se sad sužava naprijed, da je malo dulja ručka, hoće li model biti zanimljiviji ako ručkica bude iznimno mala ili da je produljimo pa da je torbica nosiva i na ramenu, a opet da ima nekakav petite i kompaktni oblik. Uglavnom me spontanost vodila kroz cijeli proces, kao i kroz sve u životu."

 | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild  | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild

Znam da si imala hrpu ideja, između ostalih i za liniju odjeće, je li to idući korak?

"Za liniju odjeće me ljudi pitaju valjda zadnjih sedam, osam godina, jer znaju da sam još dok sam bila modna blogerica uvijek nešto prekrajala, prepravljala, kupovala na Hreliću… Mislim, i dalje kupujem na Hreliću i u second handovima. Ne znam, super je to ideja, ali ja nisam dizajner. Možda je to korak u nekom drugom stadiju mog života, no ja doista uživam u svom poslu i volim svoj posao stilista gdje od postojećih artikala mogu kreirati iznova i iznova nešto, možda inspirativno ili malo drugačije, ili zabavno. Ne znam kako bolje reći, ali nije mi toliko napeta ta ideja."

"Znam da zvuči apsurdno, ali od toliko odjeće na svijetu, toliko dodataka, toliko svega, mene više veseli kako ni iz čega napraviti nešto, kako spasiti situaciju, kako se poigrati s određenim komadom da sliči i izgleda, kako iskombinirati istu haljinu za možda i dnevne i večernje prigode, za različite ljude. Veseli me stilizirati i modele, i stvarne ljude, i poznate, jer svatko je drugačiji i uvijek to ide nekako intuicijski, prilagodba karakteru, građi, ukusu, energiji te osobe, i to mi je puno zabavnije zato što postoji taj ljudski faktor. Dizajn kao takav može biti super zabavan, ali smatram da nije to za ovaj stadij mog života."

 | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild  | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild

Možemo li se nadati nekim novim modelima torbi? Nakita, ili nečeg drugog? Bi li voljela više raditi kao dizajner, a manje kao stilist?

"Da, možemo se nadati novim modelima torbi jer ova je kolekcija krenula tako da sam odlučila napraviti triptih, pa pet komada, pa sedam, pa deset. Onda sam rekla da je deset dosta, pa sam u međuvremenu napravila još pet torbica jer sam jako bila uzbuđena i htjela sam još, a ideje su samo navirale i nisam si mogla pomoći, pa sam na kraju završila s njih 17. Torbica je zapravo dvadesetak, no za 17 njih sam se odlučila za ovu kolekciju, no moram priznati da jedva čekam krenuti raditi novu. Znam da zvuči apsurdno i da bih se trebala možda odmoriti jer uz posao stilista i život na berlinskoj i zagrebačkoj adresi, dobro da sam kroz posljednjih pet mjeseci uspjela napraviti sve torbe koje jesam, jer za izradu svake treba jako puno koncentracije i jako puno vremena. Proces se ne može ubrzati, ne može se fušati, treba cijelo vrijeme biti koncentriran i miran, i odmoran. Nekada u jednom danu mogu odraditi i osam sati, uz nekoliko pauza od pet ili deset minuta kako bih odmorila kičmu i prste jer flaks zna rezati kožu pa treba imati odmora, ali već se veselim novoj kolekciji, nekada na jesen."

"Zasad ću ostati na torbicama, za neke druge stvari još nije vrijeme s obzirom na gustoću mog rasporeda, klijenata, kampanji, snimanja, putovanja i ostalih obaveza koje imam u životu. Držat ću se torbica, i dalje me zanima styling i smatram da je to nešto što ću raditi još neki dulji niz godina. Imam doista sreće da radim posao koji volim, koji me ispunjava. Naravno da u svakom poslu ima i dobrih i loših stvari, no u mom poslu, za mene je većina pozitivnih stvari, a to je i rad s ljudima, i kreativnost, i fleksibilnost, i mogućnost da imam slobodu odluke kako ću živjeti svoj život."

"A što se kolekcije torbica tiče, nisam digla samo webshop, nego i website koji je i poslovan site vezan uz moj posao stylinga, i voljela bih možda na tom području razvijati svoj web u nekom kreativnom smjeru ili se možda vratiti korijenima i bloganju, vidjet ćemo kamo će me život odnijeti. Ostavljam otvorene mogućnosti za sve!"

 | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild  | Autor: Senja Vild Senja Vild Foto: Senja Vild

Možda vas zanima Najslađi modni dodaci ovome ljetu! Zaljubili smo se u voćne Borše iz Male Radnje Dizajna Rubrika Moda Moda
Photo: Zvonimir Ferina

Komentari 0