Moda
Ovog Valentinova zaljubite se u srca, crvenu i slatke detalje Ovog Valentinova zaljubite se u srca, crvenu i slatke detalje Ovog Valentinova zaljubite se u srca, crvenu i slatke detalje Ovog Valentinova zaljubite se u srca, crvenu i slatke detalje Ovog Valentinova zaljubite se u srca, crvenu i slatke detalje Ovog Valentinova zaljubite se u srca, crvenu i slatke detalje

Ovog Valentinova zaljubite se u srca, crvenu i slatke detalje

Valentinovo je sve bliže i idealan je dan da si date oduška kada je romantična i sladunjava moda u pitanju

Valentinovo je riječ i dan o kojem vjerojatno svi imaju mišljenje. Jedni će sa zgražanjem reći kako je to zapadnjački “blagdan” zbog kojeg nas tjeraju da trošimo novac, a toliko smo indoktrinirani time da ćemo se čak i ako nismo neki ljubitelj Valentinova, potajno uvrijediti ako na taj dan ne dobijemo ružu ili čokoladu. Jedno je sigurno, nekoliko tjedana prije Valentinova dućani su preplavljeni crvenom, seksi čipkom (obično na rublju), srcima i drugim slatkim printevima, tako da i ako želite, ne možete izbjeći ovakve komade.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

S druge strane, i crna se ušuljala u uži izbor boja koje fashionistice biraju za Valentinovo. Ne slučajno jer istraživanja pokazuju kako se većina žena najsigurnije, najsamopouzdanije i najseksi osjeća baš u crnoj. A onda opet, s crnom ne možete pogriješiti, tako da - samo naprijed.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Inspiracija za seksi look može vam biti modna kuća Rodarte koja je uspješno spojila crnu kožu i čipku a da sve ne izgleda kao scena iz filma “50 nijansi sive”... No prije nego što su svi ti dizajneri i high street brendovi počeli ljubav pitati za “odobrenje” za nove kolekcije, evo kako je sve to počelo... Cvijeće, čokoladice u obliku srca, pisma i romantika najčešće su asocijacije koje vežemo uz ovaj dan, a mi vas vodimo jako daleko u prošlost. Sv. Valentin bio je prvi biskup grada Ternija u Umbriji, stotinjak kilometara od Rima, a tijekom pape Viktora I. zaredio ga je za biskupa drugi znameniti umbrijski biskup i svetac, sv. Felicijan. Povezanost sv. Valentina uz ljubav potječe iz legende o braku mlade kršćanke s rimskim legionarom, koji je zbog nje također postao kršćaninom. Oboje su na smrt oboljeli, a svetac je njihov brak blagoslovio dok su njih dvoje umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.    

 | Autor: ABACA/PIXSELL ABACA/PIXSELL
Iako je crna mnogima uvijek na prvome mjestu, crveni detalji za Valentinovo se ipak češće biraju. Male crne haljine, barem na jedan, zamijenit će crvene, a srčeka više nisu rezervirana samo za slatke pidžame i slično. Osim toga, zaljubit ćete se i u modne dodatke ako niste baš ljubitelj crvenog od glave do pete, a ipak biste htjeli dati svoj hommage Valentinovu. Kada je riječ o crvenoj, neke od najpoznatijih nijansi ove boje definitivno su - Valentino crvena i crveni potplati cipela Christiana Louboutina. Valentino je prvi butik otvorio u Rimu, a već tad njegove su crvene haljine zaludile žene diljem svijeta, pa je odlučio mješavinu narančaste i crvene boje učiniti samo svojom. Nekoliko je priča o tome kako su nastali crveni potplati louboutinki. Jedna od njih je da je dizajner cipelama htio dati svoj “touch” pa je jednom prilikom od tajnice sa stola uzeo crveni lak i prelakirao potplate, a sve ostalo je, kažu, povijest.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Postoje i istraživanja koja se isključivo bave bojama. Budući da ćete se u ovo vrijeme sigurno brinuti samo o tome što odjenuti na spoj, znanstvenici daju odgovore. Najprimamljiviji je spoj ružičaste i zelene koji, kako pokazuju istraživanja, u nama budi najpozitivnije emocije te nas opušta. Znanstvenici tvrde da se ove dvije boje najčešće spajaju u prirodi te ih možemo pronaći na cvijeću, drveću i slatkom i ukusnom voću kao što je lubenica. Najvažnije je, naravno, da vam u kombinaciji bude udobno, a ionako znate kako najbolje istaknuti svoje adute. Ako trebate inspiraciju, pogledajte modne piste. Ove godine za crveno-narančastom pomamili su se dizajneri. Duge, glamurozne haljine u ovoj nijansi crvene vladale su pistama kod Christiana Siriana, Oscara de la Rente i brenda Sportmax, a senzualna duboko crvena nijansa u Valentinovoj, Diorovoj i kolekciji Comme des Garçons. U svakom slučaju, predlažemo da se poigrate s ovom bojom. Najbolje je da ne kombinirate različite nijanse jer bi se one mogle “potući” u kombinaciji, a kako se dobar stil krije u savršeno pozicioniranim detaljima, možda je najbolje da njima prepustite glavnu riječ. Fora torbica u obliku srca ili crvene cipele izgledat će super na casual izdanje.

 | Autor: Rex/Guliver Rex/Guliver

Vječne klasičarke zaljubit će se u duge crvene kapute ili crveno odijelo. Iako klasika uvijek prolazi, možda biste se barem na ovaj dan mogli poigrati s modom. Super će izgledati majice sa šaljivim (ili ozbiljnim) ljubavnim natpisima, a barem toga sada ima po svim dućanima. Fantastične su i bluze s porukama na leđima ili bomber i kožnate jakne. Jer zimi se još ne nazire kraj.

 | Autor: ABACA/PIXSELL ABACA/PIXSELL

Puse, srca i crvena neka vam budu okosnica stila, a osim crvene i crne , i ružičasta je čest odabir kada je Valentinovo u pitanju. Ova “zaigrana” boja odlično će stajati djevojkama s tamnom kosom, a i odlična je podloga za “color-blocking styling”.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

U posljednje su vrijeme jako popularne i traperice s izvezenim ružama i drugim sličicama, sjajno će se uklopiti u romantični styling. I traper od glave do pete dolazi u obzir, iako je to vrlo “robusna” kombinacija, no sve možete razbiti ženstvenim visokim potpeticama ili preko svega odjenuti prozirnu dugu haljinu, a one su zadnjih mjeseci veliki hit.

 | Autor: Rex/Guliver Rex/Guliver

Na kraju, nikako ne treba zaboraviti na rublje. Čipkasto, prozirno, ukrašeno prišivcima... Rublje može čak i voditi glavnu riječ u kombinaciji. Kako? Tako da ga pokažete. Možete odjenuti prozirnu majicu ili basic bijeli model kratkih rukava, a ispod nosite crni čipkasti grudnjak koji će se nazirati. Neke fashionistice već prošle godine isprobale su i još jedan pomalo riskantan trend - nosile su rublje preko majica. Sve je počelo sa slip haljinama, a “braleti” su postali glavni modni aduti trendseterica koje se ne boje što će netko reći. 

 | Autor: ABACA/PIXSELL ABACA/PIXSELL

Photo: Getty Images

Komentari 0