Moda

Modne lekcije: Detalji koji čine dobro odijelo

Ako ste ljubiteljica odijela, zahvalite Yvesu Saintu Laurentu koji ga je na modnu pistu poslao šezdesetih, a Marlene Dietrich nosila još tridesetih

Do sada je valjda već jasno koliko je muški ormar imao utjecaja na žensko odijevanje. Nedavno su žene od muškaraca pokupile traperice koje su, naravno, dobile ime - “boyfriend jeans”, nose njihove prevelike majice, košulje i sakoe, a najveću su “krađu” odradile s odijelima.

 | Autor: Rex/Guliver Rex/Guliver

Na jesenskim couture revijama 1966. legendarni je Yves Saint Laurent po prvi put predstavio danas kultni Le Smoking, odijelo skrojeno upravo za ženu. Iako je ime dobio po muškim jaknama iz 19. stoljeća, koje su tako nazvane jer su imale svilene ovratnike s kojih je bilo lako otpuhati pepeo, smoking je ubrzo postao okosnica garderobe moderne žene, no put nije bio lagan. S obzirom na to da je predstavljen u vrijeme kad je ženska emancipacija bila tek u svojim počecima, reakcije na Saint Laurentove kreacije nisu bile pretjerano pozitivne. Sama ideja da žena nosi hlače na svečano događanje, ili čak za dnevne potrebe, i dalje je bila preradikalna. Ali francuski dizajner znao je da je njegova ideja posebna jer su žene borbu za njega. Ženski smoking je za ovog dizajnera bio jedna od najvažnijih kreacija u karijeri, ali nije Saint Laurent bio pionir ove ideje. Još u 1930-ima prekrasna glumica Marlene Dietrich nosila je odijelo u kultnom filmu “Maroko”, kao i francuska umjetnica Niki de Saint Phalle, koja je na modnu scenu tada stavila kombinaciju muškog odijela i ženstvenih visokih potpetica. Danas odijelo definitivno predstavlja žensku moć.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Pa osim što se nosi u poslovnim i drugim formalnim prilikama, nose se i na crvenom tepihu. Modernu varijantu YSL-ove kreacije glumica Angelina Jolie 2014. nosila na crvenom tepihu, pa se čini kako je nekoć isključivo muški komad postao jednako vrijedan dio garderobe suvremene fashionistice. Odijela su danas dobila zasluženi make over, a uz odlične modne detalje zaslužila su mjesto na tronu najpoželjnijih trendova. Brend Paul Smith ipak se drži klasike no u nekom moderijem obliku. Čiste linije i nešto opuštenije hlače u sivoj boji s klasičnim sitnim točkicama, možete nositi zaista bilo kad. Decenti ukras na sakou čini ovo jednostavno odijelo modelom koji se u svakom slučaju ističe. Za malo hrabije djevojke, Barbara Bui predlaže kožu od glave do pete.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Detalj koji definitivno uvijek ide uz odijelo je remen oko struka. Ovime će pomalo “muževna” kombinacija dobiti ženstvenu notu, a dok čekamo proljeće, blogerice dokazuju kako odijela u slojevitom izdanju izgledaju savršeno. Pa ih nose na predimenzionirane bunde ili čak sportske jakne. Još jedan neobičan način na koji cure nose “stroga” odijela je - s običnim majicama. Nekada su to i one s natpisima imena bendova. Iako možda nisu omiljeni, nema veze kad tako dobro izgledaju ispod dugačkog blejzera i na “cigarette” hlače. Ako ste mislili da se više ništa drugo ne može izmisliti kada su odijela u pitanju, prevarili ste se, jer dizajneri su dokazali kako je zapravo lako oživiti odijela uz samo nekoliko neočekivanih detalja. Brend Bally obično bijelo odijelo klasičnog kroja, kombinira na čupave natikače koje će vjerojatno vladati ljetom, jer već sad ih nose sve trendseterice. Vječni remen oko struka još je jedan detalj bez kojeg se ne može, a ističe struk posebno kada se radi o odijelima koja nisu strukirana. Kod kupovine, žene i dalje odabiru najčešće crne i sive boje odijela, prvenstveno jer ih se s lakoćom uklapa uz daljnje kombinacije. A upravo modni dodaci poput zanimljivih marama, komada nakita ili samo veće torbe – mogu učiniti razliku.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Uz otkačeni detalj i dalje ćete odavati ozbiljan dojam, ne brinite, ali štikle u efektnoj boji, “statement” ogrlica ili torbica koja je fokus cijele kombinacije na najbolji će način unijeti novi život odijelima. S odijelima je cilj postići ženstvenu figuru kako se ne bi “izgubile” u njemu. Ako imate oblik tijela kruške, nosite sakoe koji su strukirani ili nešto kraće modele koji završavaju ispod razine struka. Možete nositi hlače visokog struka i uskih nogavica, a odlično će vam stajati i trapez. Svakom će tipu tijela stajati “pencil” suknje, samo je bitno pogoditi duljinu. Ako ste visoke, ona može biti i duga, a nižim curama ne preporučaju se suknje ispod koljena. Poigrajte se uzorcima, no pazite da ne pretjerate.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Ipak, ako ova fashionistica na slici može nositi kombinaciju od koje će vas zaboliti glava, onda se itekako možete opustiti kad je o printovima riječ. 

Photo: ABACA/PIXSELL

Komentari 0