Moda
Buntovnice sa chic razlogom: Vratio se punk! Buntovnice sa chic razlogom: Vratio se punk! Buntovnice sa chic razlogom: Vratio se punk! Buntovnice sa chic razlogom: Vratio se punk! Buntovnice sa chic razlogom: Vratio se punk! Buntovnice sa chic razlogom: Vratio se punk!

Buntovnice sa chic razlogom: Vratio se punk!

Kad ga je britanska kraljica blagoslovila u 2016., zacementiran je njegov status najpopularnijeg stila sezone

Naslonjen na stup od rasvjete, s rukama u džepovima kožnate jakne, lice Sida Viciousa kombinacija je nezadovoljstva i bijesa. Postalo je to lice generacije, a njegova odjeća uniforma cijelog pokreta, pobune mlade generacije koja se svim snagama željela boriti protiv učmalog raspoloženja nakon 1960-ih. Bilo je to doba električnih gitara, divljeg plesa i odjeće koju većina roditelja iz srednje klase nije mogla ni zamisliti: čipkastih negližea prekrivenih samo muškim sakoima, rasparanih mrežastih čarapa i vojničkih čizama, dramatične šminke - za cure i za dečke.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Kao skoro svaki trend, i punk je uskoro postao toliko popularan da je počeo utjecati na mainstream odjeću, a upravo on jedna je od niti vodilja koje prolaze kroz kolekcije slavnih dizajnerskih kuća poput Givenchyja i Saint Laurenta. No je li time punk, pokret koji se borio protiv svega standardiziranog, postao tek sjena samog sebe? Upravo ovo stav je Joea Correa, sina Vivienne Westwood, jedne od najizraženijih dizajnerica i lica londonskog punk pokreta: toliko je bijesan na high street trgovine da je svoju nevjerojatnu kolekciju punk memorabilije, vrijednu gotovo pet milijuna funti, odlučio zapaliti nakon što je britanska kraljica dala blagoslov ideji da se 2016. proglasi godinom punka u Velikoj Britaniji. Postoji li danas pravi punk? Modni kritičari lako će posegnuti za dizajnerima poput Diesela i Alexandera McQueena i proglasiti ih novim punkom, no pogledate li u srž ove ideje, daleko je od dizajnerskih imena - pjevačica Beth Ditto i njezini razotkrivajući korzeti i crni ruž, reper Tyler, The Creator koji nosi balaclavu, Shirley Manson koja na stage izlazi u crnoj koži i tajicama s uzorkom leoparda, mlada Grimes s izblajhanom kosom i kiltom - tek nekolicina slavnih doista se može nazvati modernim pankerima. No ovaj smjer i dalje itekako privlači ljubitelje mode, a nakon izlaska trilogije Millenium s protagonisticom Lisbeth Salander pokrenut je cyber punk.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Čista crno-bijela paleta s eventualnim dodacima boje krvi i žute, igranje s teksturama kože, metalik materijala i mrežastih athleisure komada te svojevrsni minimalizam krojeva trik je svladavanja suvremene verzije buntovništva. Kad su u pitanju modni dodaci, u obzir dolazi samo srebro, a rasparane traperice i kožnate jakne s prišivkama postale su toliki mainstream da ih doista možete kupiti u svakoj trgovini (i spasiti se potencijalnih “uradi sam” katastrofa). Vječni komadi poput Converse All Star tenisica, uniseks 501 Levisica i dobre kožnate jakne komadi su koje ćete moći kombinirati i kad punk prestane biti “in”, a zatreba li vam inspiracija, počnite gledati fotografije Patti Smith iz ‘70-ih.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0