Moda

Ako ste se slučajno pitali: Evo zašto je kašmir toliko skup!

Mislili ste kako se ne isplati uložiti u komade od ovog profinjenog materijala? Mogli biste se predomisliti...

Nevjerojatno udobni džemperi od kašmira nalaze se na popisu želja gotovo svake ljubiteljice mode, no ono što bi se moglo naći na putu prema ispunjenju tih želja sasvim sigurno je cijena ovog modnog komada. 

Zaljubljenici u ovaj luksuzni materijal svoju ljubav opravdavaju tvrdnjama kako je riječ najfinijoj tkanini koju možete pojmiti jedino tako da zamislite nešto najmekše što ste ikada dotaknuli i pomnožite taj osjećaj tisuću puta.

Naime, kašmir vuna, koja se dobiva od kašmirske koze, najvjerojatnije je najdragocjeniji prirodni tekstil na svijetu koji ni nakon godina nošenja ne gubi svoj oblik i ne blijedi. Upravo u svemu tome leži opravdanje visokih (ponekad i astronomskih) cijena koje stoje uz očaravajuće modne komade izrađene od tog materijala.

 | Autor: arhiva arhiva

Zbog dugog i zahtjevnog procesa proizvodnje i prikupljanja materijala godišnje je moguće dobiti tek nekoliko tona kašmira od kojeg je potrebno zadovoljiti postojeću potražnju. Vlakna se skupljaju isključivo u proljeće i ljeto kada se kašmirske koze spuštaju  u niže nadmorske visine te se trljaju od razno kamenje i grmlje iz kojih se potom prikuplja kašmir. No, ovakav kompliciran proces sve se više napušta te ga zamjenjuje puno jednostavnije češljanje donjeg sloja dlaka. Ipak, važno je znati kako svaka od tih koza može dati tek nekoliko desetaka vlakana. 

Osim toga, ovi džemperi se isključivo ručno izrađuju što zahtijeva puno više vremena, a zahvaljujući izuzetnom materijalu oni će na kraju biti čak 6-8 topliji od modela izrađenih od drugih vrsta vune. 

Čini li vam se i dalje cijena kašmira previsoka?

Photo: arhiva

Komentari 0