Modni blogeri – fenomen koji se mnogima ne sviđa

eNVy room Ispiši članak

Moda & Stil

Datum objave: 13.01.2012

Tagovi: eNVy room | modni blogeri | modni novinar

Autor: eNVy room

eNVy room

Stranica 1 od 2

Blogeri su relativno nova pojava na hrvatskoj modnoj sceni. Mnogi su sretni što su među nama, a mnogi ih pak ne podnose i najradije bi ih zakonom zabranili. Toliko se do sada u hrvatskim medijima pisalo o blogerima da vam ne želimo ponovno soliti pamet definicijama o tome što je to biti bloger i blogati.

Svijet ih poznaje već nekoliko godina i u svjetskim su razmjerima neki blogeri ostvarili zavidan utjecaj unutar svjetske modne scene. Kako Hrvatska u svemu pomalo kaska, kaskali smo i kod bloganja. Prošle je godine i Hrvatska krenula u blogermaniju. Kao i kod svih drugih manija kojima smo svjedočili i blogeri sada (kao nekad šminkeri, stilisti, dizajneri) niču kao gljive poslije kiše. Ima i slasnih i otrovnih gljiva!

Modna blogerica Ljupka Tanevska Goran Jakuš/Pixsell Modna blogerica Ljupka Tanevska      

Utjecaj blogova uvidjeli su mnogi na domaćoj sceni. Mediji su ih počeli intervjuirati, modni tjedni pozivati na svoja događanja, mnogi gospodarski giganti žele surađivati s njima, a surađivali smo i mi. Sve u svemu počelo je i zahuktava se.

Udar na hrvatske modne blogere

Mnogi su digli svoj glas PROTIV s nizom tvrdnji od kojih su neke imale smisla, a još je više bilo onih koji nisu imali nikakve veze sa zdravom pameti.Pojedini novinari su se osjetili uvrijeđenima i zapostavljenima, što je rezultiralo ponekim uvredljivim i nepotrebnim tekstovima koji su prije zvučali kao krik očajnika, nego kao suvislo novinarsko ispitivanje fenomena blogera – odnosno ispitivanje pojave tog fenomena u Hrvata. Svijet je već davno prošao kroz tu fazu, pa samim time ne razumijemo čemu izmišljati toplu vodu kada je ostatak planeta već poduže koristi. Renomirana modna novinarska imena (naravno) nisu tome prilazila sa strane napada jer tome stvarno i nema mjesta, dok su neki drugi im kolege naoštrili kandže i krenuli u napad kao da se bore u najmanju ruku za goli život.

Vrhunac nezadovoljstva dijela hrvatske novinarske i javne scene dogodio se onda kada je jedan od naših modnih tjedana posjeo blogere bliže modnoj pisti nego neke samoprozvane ugledne modne novinare ili samoprozvane zvijezde javne nam scene. To je bila kap koja je prelila čašu i RAT je počeo.

Što razlikuje modnog novinara i modnog blogera?

Modna blogerica Mila Puljiz Anto Magzan/Pixsell Modna blogerica Mila Puljiz      

Ajmo, sada pogledati stvari onakvima kave zapravo jesu. Ovdje ćemo se ograničiti samo na blogere koji prate modu (iako njih ima mnogo više i ne interesira svakog blogera moda) jer su u konačnici oni i nama najzanimljiviji. Dakle, blogeri koji prate modu prate je iz ljubavi i o tome pišu svojim čitateljima na svojim blogovima. Oni ne trebaju biti modno obrazovani da bi o modi pisali i promišljali. Uglavnom pišu o modi na subjektivan način, odnosno ne žele reći što općenito valja ili ne valja, već ističu ono što oni vole ili pak ne vole. Broj čitatelja je ono što ih u konačnici postavlja na nivo uspješnog, odnosno neuspješnog blogera. Blogera nitko ne plaća da bi bio bloger, jer bloganje se radi u slobodno vrijeme.

S druge strane modni novinar bi trebao biti modno i novinarski obrazovan. Za razliku od blogera, netko ga plaća da iznosi svoje mišljenje u javnost i to putem platforme koju mu osigurava isti onaj koji mu osigurava i plaću. Suprotno od blogera, od novinara se očekuje da objektivno promišlja modu i svoja promišljanja plasira javnosti. Ukoliko vlasnik medijske kuće za koju modni novinar radi ocijeni da čitateljima/gledateljima njegovi tekstovi/emisije nisu interesantni on dobije otkaz i ostaje bez plaće. Broj čitatelja je ponovno ono što razlikuje uspješnog od neuspješnog modnog novinara.

Arhiva kolumne: eNVy room

Komentari