Dobitnici albuma i knjige Bajage i Instruktora!

 

Budi.IN četvero vas nagrađuje novim albumom Bajage i Instruktora pod nazivom "Daljina, dim i prašina"! Uz album ćete dobiti i zbirku pjesama "Vodič kroz snove" autora Momčila Bajagića.

Dobitnice:

opackovicka, Ivana Opačak
drazkul, Draženka Kulaš
marija.bakovic, Marija Baković
iva86, Iva Antolović

Dobitnice će o preuzimanju nagrada biti kontaktirane e-mailom. Čestitamo! 

Daljina, dim i prašina

Sedam godina od posljednjeg ''Šou počinje u ponoć'' (2005), Bajaga i Instruktori konačno objavljuju i dugoočekivani album ''Daljina, dim i prašina''.

“Ovo je možda prvi put u životu da nisam imao pritisak da završim album brzo. Radili smo ga skoro dve godine, naravno ne non-stop u studiju, već smo ulazili povremeno, a u međuvremenu smo imali dosta koncerata. Da je moglo brže, snimili bi album brže, ali mnogo je bitnije da bude dobar nego da bude brzo. Daljina, dim i prašina je album koji sam možda sa najmanjim opterećenjem radio, u smislu da mora na leto ili pred Novu godinu”, kaže Bajaga.

Novi album najavljen je još prošle godine radijskim singlom i spotom ''Ako treba da je kraj '', moćnom rock baladom koja je do danas prešla 500.000 pogleda na youtube-u. Spot je radila mlada redateljica  Tea Lukač  koja je iz samo jednog kadra odlično snimila jesen beogradske noći, sa članovima benda, glumicom Marijom Bergam i plesačima.

Početkom travnja došao je red za drugi najavni singl/spot ''Vreme'', čvrstu rock stvar sa socijalno-ekološki angažiranim stihovima, koja nekoliko tjedana držala vrhove mnogih top lista. Vizualno moćan spot, apokaliptičnog ugođaja, djelo je režisera Žareta Batinovića i producentice Marčele Zanki iz splitske kuće Urban jungle.

PR      

Vodič kroz snove

 "Vodič kroz snove" je prva zbirka poezije Momčila Bajagića-Bajage, i sadrži sedamdesetak pjesama koje je napisao i snimio od prvog samostalnog albuma Pozitivna geografija (1984) do novog Daljina, dim i prašina (2012). Uz to, knjiga donosi i nekoliko pjesama koje je Bajaga pisao za druge izvođače, poput Zdravka Čolića, ili ih je snimio još dok je bio u Ribljoj čorbi.

“Prilikom odabira išao sam rezonom da uzmem pesme za koje mislim da su najbolje ispale. Nisam stavljao obrade kao što je Vidi šta sam ti uradio od pesme mama, Da li da odem ili ne, niti pesmu Jahači magle, jer ma koliko dobro zvuči kad je čuješ, glupo je da piše na papiru ‘bam, bam, bam…’ Odlučio sam da zbirka bude presek čitave karijere, pesme koje su meni značajne. I kad ih pogledaš na papiru da izgledaju kao pesme pisane baš za knjigu”, ističe Bajaga.

"Vodič kroz snove" na 126 strana uz pjesme sadrži brojne fotografije Bajage i njegovog benda, biografiju o autoru, kao i predgovore, odnosno pogovore iz pera utjecajnog novinara i publiciste Petra Pece Popovića, dramskog pisca Dušana Kovačevića i književnog kritičara Aleksandra Jerkova.


 • Tatjana_18

  11:55 | 22.09.2012

  Sve što o Bajagi mogu reči stane u tri male riječi :ON JE KRALJ!

 • Tikica

  10:51 | 22.09.2012

  Bajaga je rođen u mom Bjelovaru.To naravno nije jedini razlog zašto ga volim.On je jednostavan,niie ga slava uopće promijenila.Ostao je onaj dobri dečko iz susjedstva,kojega bi svaka mama poželjela za sina,a svaka punica za zeta.A najviše svaka žena za muža.Njegove pjesme su prekrasne,evergreeni koji ostaju za sva vremena.Baš je bio na koncertu u Bjelovaru, 26.12,i ja sam naravno bila tamo,Bilo je prekrasno,sve je nekako odisalo nostalgijom.Mislim da je on u jednom trenutku i zaplakao.To pokazuje koliki je emotivac i duša od čovjeka.Kad čujem pjesmu Kad hodaš,koju je napisao za Riblju čorbu,sva se naježim,godine prolaze,moji drugovi,plavi safir,zažmuri,ti se ljubiš,lepa protina kći,sve se su te pjesme predivne,kao i on.

 • fedfan

  02:01 | 22.09.2012

  Volim Bajagu jer su njegove pjesme neponovljive i vječne

 • Kataa16

  01:40 | 22.09.2012

  Ogromni komentar o Bajagi bih svela na samo jednu riječ : KRALJ !

 • Rujevica

  23:36 | 21.09.2012

  POLJUBI ME,
  POD JASENOM.
  OD SUMRAKA DO SVITANJA.
  SAMO NAM JE LJUBAV POTREBNA;
  OD KAD TEBE VOLIM,
  SA DRUGE STRANE JASTUKA-
  KAP PO KAP-SUZA.
  USPAVANKA.
  ZAŽMURI.
  TIŠINA..

 • strumfic

  22:03 | 21.09.2012

  Evo kao i većina onih koji su komentirali i mene Bajaga sjeća na djetinjstvo, odrastanje i neke bolje dane. Uz njegove pjesme se veselilo, plakalo, razbijalo a bome i ljubilo.
  Bajaga prave pjesme piše
  od stihova njegovih jedva se diše,
  Svaka pjesma poruku nosi,
  svaka sa svakom rimom se kosi,
  U djetinjstvo moje me vraća
  svaki njegov stih zbilja me shvaća,
  hit do hita nanizao je on,
  rijeći sve pamtim kao slon
  i zato bi rado nagradu ovu,
  uživat i slušat pjesmu novu

 • _jelena_

  21:00 | 21.09.2012

  Moji roditelji vole slušati Bajagu i nekako su tu ljubav prenijeli i na mene.Pjesme su mu super.Jednostavno,tip je car:)

 • blackstar

  18:18 | 21.09.2012

  Volim Bajagu jer me podsijeća na neko sretnije vrijeme-na djetinjstvo! Na vrijeme rock n roll-a, bez cajki na radiu i praznine u duši!

 • doda

  17:51 | 21.09.2012

  A što da kažem a da ne zvuči patetično? '71 sam godište i odrastala sam uz Bajagine stihove, znala ih sve napamet, bili su mi kao neka ideologija. S vremenom uz djecu, borbu za egzistenciju, obaveze - zaboravih da Bajaga uopće postoji. I onda se dogodio koncert u Ciboni, što me oduševilo - povratak u mladost. Nevjerojatno, ali ja sam nakon dvadeset godina znala pjevati sve stare hitove (koje btw, nisam čula od kraja osamdesetih).
  Ludnica. Danas opet imam dva Bajgina CD-a i uživam u njegovim tekstovima. Zašto volim Bajagu i Instuktore?
  Ljubav ne pita za razlog, jednostavno- obožavam ih :)))

 • opackovicka

  16:44 | 21.09.2012

  Volem ga jer sam preko pupčane vrpce na kazetu čula taktove 220 u voltima,mama je vozila Tomos i bila od onih kul žena,najmodernijih u ono vrijeme,ona i tata slušali su rock i i nosili "trajne polumikrofonke" na glavi. Ona je slušala Bajagine balade,a tata Riblju čorbu i još par rokera ExYu scene.. Ja danas,2012. slušam Bajagine balade,Balaševićeve priče,itd itd i sve to ću pupčanom vrpcom prenjet na mladunče da zna šta valja..