Life&style

Znamo da pomaže kod zatvora, no koliko je mineralna voda doista dobra za zdravlje?

  • Od malih nogu nas uče kako gazirana pića nisu dobra za naše zdravlje, no što je s mineralnom vodom?
  • Uvriježeno ju je koristiti ako patiš od probavnih tegoba te se u tom području pokazala iznimno djelotvornom
  • Načelno je doista riječ o korisnom napitku, no prije njegove konzumacije valja obratiti pažnju na pojedine stvari

Mnogi su skloni u slučaju zatvora odnosno opstipacije posegnuti za mineralnom vodom jer je uvriježeno mišljenje kako pomaže pri regulaciji rada crijeva i otklanjanju ovog problema. U ovom slučaju to doista i jest istina, no je li ona uistinu važna za zdravlje našeg organizma ili je samo riječ o marketinškom triku?

Odgovor na ovo pitanje, kao i u mnogim slučajevima do sada, krije se na samoj ambalaži, odnosno u njezinom sastavu. Dok prirodna mineralna voda može imati pozitivan utjecaj na zdravlje cjelokupnog organizma, gazirane vode s dodatcima poput šećera, limunske kiseline i umjetnih okusa ne mogu se pohvaliti istim, apsolutno pozitivnim učinkom.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Mineralna voda može jednako dobro hidratizirati kao i 'obična', čime se pobija uvriježeni mit o tome da ne predstavlja zadovoljavajuću okrjepu za tijelo. Nadalje, istraživanja su pokazala da je pH mineralne vode oko 5, što ju ne dovodi u opasnu skupinu gaziranih pića koja nagrizaju zubnu caklinu i štetna su za organizam.

Time je pobijen još jedan mit o njezinoj konzumaciji koji je pretpostavljao da ona loše utječe na zdravlje zubi. Doduše, ugljična kiselina koja nastaje kada se spoje voda i ugljični dioksid može naštetiti zubnoj caklini, ali da bi se to dogodilo potrebno je svakoga dana unijeti oko 6 litara mineralne vode.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima Koliko vremena prije jela treba popiti vode kako bi uspješno smršavila? Znanstvenici imaju odgovor Rubrika Life&style Life&style

Uvjerenje koje se pokazalo istinitim jest ono o povezanosti mineralne vode i žgaravice. Premda konzumacije gazirane vode neće sama od sebe pridonijeti pojavi žgaravice, ako već patiš od nje konzumacija ovog napitka može pridonijeti njezinom trajanju.

Uz mineralnu vodu, nerijetko možemo pronaći slična prozirna gazirana pića koja su okarakterizirana kao 'club soda' i/ili 'sprinkling water'. Prvo se odnosi na običnu vodu kojoj su umjetnim putem dodani ugljikov dioksid i minerali, dok se drugi naziv odnosi na piće koje je također obogaćeno ugljikovim dioksidom i umjetnim šećerima, a može sadržavati i umjetne arome. Premda će ti i one pružati određenu dozu hidratizacije, prekomjerna i učestala upotreba ovih inačica gazirane vode se ne preporučuje.

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

 

Photo: miss7/Shutterstock

Komentari 0