Life&style

Tigrasti komarac mnogo je opasnija 'zvjerka' od običnog. Trebamo li se bojati?

  • Premda mjesta panici nema, treba učiniti sve da komarce, i tigraste i obične eliminiraš iz svoje okoline
  • Tigrasti komarac vrlo je agresivan, i za razliku od ostalih napada i danju
  • Može biti prijenosnik nekoliko ozbiljnih zaraznih bolesti

Komarci su sami po sebi dosadni, neugodni, prava ljetna napast, a čini se da ih je i po našim velikim gradovima svake godine sve više. Neki od nas jedva da ih primjećuju, a drugi su njihova meta, izbodeni, s velikim, crvenim, otečenim pečatima po tijelu. Osim običnih, domaćih letećih beštija posljednjih se godina i u našim krajevima pojavio nimalo bezazleni, tropski tigrasti komarac (Aedes albopictus) iz jugoistočne Azije.

Po čemu su drukčiji

Ime tigrasti dobio je po bijelim prugicama po tijelu, a cijelim se svijetom počeo širiti krajem sedamdesetih godina zbog prometne povezanosti i klimatskih promjena, najčešće u automobilskim gumama kamiona u koje polaže jajašca. Tigrasti komarac je veoma agresivan (vjerojatno je i tebe ubo pokoji) i s područja na kojem se pojavi istiskuje obične komarce. Prilagodljiv je novim uvjetima i za razliku od običnog komarca aktivan je i napada čitavog dana.

Možda vas zanima Stigla je nova Maybelline maskara, u novoj recenziji radimo dvostruki test! Naši dojmovi... Rubrika Beauty Beauty

Bolesti koje prenosi

Može biti prenosnik različitih virusa koji uzrokuju tropske bolesti poput Chikungunya groznice, Dengue i žute groznice, Zika bolesti i još nekih. Zbog klimatskih promjena s visokim temperaturama i vlagom, što pogoduje širenju komaraca i tropskih bolesti i u našem umjerenom kontinentalnom pojasu, Europa je već imala nekoliko epidemija Chikungunya groznice (Francuska i Italija 2007. i 2010.) te Dengue groznice u Francuskoj, ali i kod nas na Pelješcu 2010. Najvažnija je društvena prevencija širenja tropskog komarca i dezinsekcija larvi koja se provodi u čitavoj zemlji, ali problem predstavljaju veliki, zapušteni, vlažni i bujni privatni posjedi gdje se komarci mogu razmnožavati bez kontrole.

via GIPHY

Kako se zaštititi?

Uz uobičajena, komercijalna sredstva za zaštitu od komaraca, koji postaju aktivni na temperaturi iznad 15 stupnjeva možeš sama napraviti i domaći repelent od dva sastojka, a svakako eliminiraj u blizini svoje kuće sve što pogoduje njihovom razvoju.

* balkone, vrt, terase očistiti i nemoj na njima držati posude u kojima se danima zadržava voda

* travu i zelenilo oko kuće redovito održavaj da smanjiš vlažna, tamna područja gdje oni polažu svoja jajašca

* čisti oluke da se voda iz njih eliminira do kraja

* redovito prazni tegle s cvijećem od viška vode

* ukoliko primjetiš da je na tvom području više komaraca nego obično, zovi privatni servis za dezinsekciju i posavjetuj se sa stručnjacima ili kontaktiraj Zavod za javno zdravstvo svojeg grada i zatražite pomoć. 

Možda vas zanima Ljetovanje s frendicama ili dečkom: Prije nego što kreneš, ovo moraš znati Rubrika Life&style Life&style

Koristit i sredstva za osobnu zaštitu svaki puta kad ideš u šumu, na nepokošene livade i među bujno, neodržavano zelenilo uz rijeke i slično. Postoje različiti repelenti, sprejevi, tekućine ili stikovi koji štite ne samo od komaraca, nego i od krpelja. Traži one na kojima je istaknuto da sadrže DEET ili picardin, ne manje od 20 posto. Sprejem možeš pošpricati i odjeću, naročito hlače i čarape. Ako se odlučiš za prirodne repelente s eteričnim uljem limunovca ili eukaplitusa, moraju biti zasićeni s barem 30 posto aktivnih sastojaka. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0