Life&style
umaci za tjesteninu

Savršeno rješenje za ljeto: Umaci za tjesteninu Marthe Stewart koje nije potrebno kuhati

Pomisao na stajanje uz štednjak za vrijeme vrućih ljetnih dana ne sjeda nam najbolje. Upravo zato ljeti posežemo za laganijim obrocima, i još važnije - onima koje možemo pripremiti brzo i bez kuhanja. Tjestenina i umaci za tjesteninu bez kuhanja su uvijek dobra opcija jer nam za pripremu ne treba mnogo vremena, a možemo biti jako kreativni u slaganju najboljih kombinacija.

Umaci za tjesteninu bez kuhanja

Ako ti nedostaje inspiracije, donosimo ti tri ideje za umake preko tjestenine koji ne zahtijevaju kuhanje. Inspiraciju i recepte pronašli smo u online kuharici Marthe Stewart. Sve što trebaš je iskombinirati ove sastojke i savršena ljetna tjestenina je na stolu za manje od 10 minuta. 

Pesto, pesto, pesto!

Svježi okus bosiljka vrhunac je ovog jednostavnog pesta. Pomiješana s pinjolima, češnjakom i dva ribana sira – parmezanom i pecorino romano – začinsko bilje daje žarko zelenu boju umaku koji sjaji kada se posluži s omiljenom tjesteninom. Jednostavan talijanski pesto obogaćuje mnoga jela osim tjestenine (iako je bačen u zdjelu s al dente linguinima dovoljan razlog da ga zauvijek zavoliš). Oživi umake, meso, sendviče, pa čak i juhe s ovim veličanstvenim umakom od zelenog bosiljka.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

SASTOJCI:

1 mali češanj češnjaka

1/2 žličice košer soli, plus još malo za posluživanje

2 žlice prženih pinjola

85 g svježeg lišća bosiljka (3 šalice)

1/2 šalice ribanog Parmigiano-Reggiana

1/4 šalice ribanog Pecorino Romano

3/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

PRIPREMA:

Upotrijebi stranu kuharskog noža da zgnječiš češanj češnjaka s košer soli dok se češnjak ne razbije. Prebaci u blender ili kuhinjski procesor s prženim pinjolima. Miksaj dok se ne formira pasta. Zatim dodaj svježe listove bosiljka u dvije serije, miksajući dok se sitno ne nasjeckaju. Dodaj ribani parmigiano-reggiano i ribani pecorino romano i nastavi dok se sve ne sjedini i pretvori u pire. Prebaci sve u zdjelu i polako umiješaj ekstra djevičansko maslinovo ulje i začinii solju. Voila! Čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi, prekrivenoj tankim slojem ulja, do 2 dana.

Možda vas zanima Zašto ne bi običnu tjesteninu ponekad zamijenila s nekom od ovih 6 ukusnih i zdravih varijanti? Rubrika Life&style Life&style

Caprese tjestenina

OK, možda nije riječ o klasičnom umaku za tjesteninu, ali nam se sviđa kombinacija. Pretvoriti Caprese salatu u jelo od tjestenine zapanjujuće je jednostavno. Sve što trebaš je pomiješati svoje omiljene rezance s maslinovim uljem, češnjakom, rajčicama, komadićima sira burrata ili mozzarella i svježim bosiljkom.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

SASTOJCI:

1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

3 tanko narezana češnja češnjaka

1/2 žličice krupne soli

1/2 žličice svježe mljevenog papra, plus još malo za posipanje

450 g kuhane i ocijeđene kratke tjestenine (kao što su penne, fusili ili campanelle)

4 srednje rajčice

450 g burrate ili mozzarella sira

Mali listići bosiljka

PRIPREMA: 

Pomiješaj maslinovo ulje, češnjak, sol i papar u velikoj zdjeli. Ubaci kuhanu i ocijeđenu tjesteninu. Nareži rajčice i sir i rasprši po tjestenini. Ukrasi listićima bosiljka i pospi paprom.

Kremast umak s dimljenim lososom

Umaci za tjesteninu doista mogu biti raznovrsni, a ovo je jedna od originlanijih ideja. Jednostavno pomiješaj vruću tjesteninu po želji s crvenim lukom, krem sirom, svježim koprom i dimljenim lososom i ljetna večera je spremna za onoliko koliko tjestenini treba da se skuha! Blagi krem sir savršeno će uravnotežiti slane, intenzivne okuse kapara i lososa.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

SASTOJCI:

340 g farfalla (tjestenina s leptir mašnom)

Krupna sol i mljeveni papar

1 mali crveni luk, narezan na četvrtine i tanko narezan

55 g krem sira, izrezan na male komadiće

1/4 šalice svježeg kopra, grubo nasjeckanog, ili 1 čajna žličica sušenog kopra

2 žlice kapara, ocijeđene i isprane

110 g dimljenog lososa, izrezanog na komade veličine zalogaja

PRIPREMA:

U al dente skuhanu tjesteninu dodaj krem sir, kopar, kapare i losos. Sveispromiješaj i dodaj 1/2 šalice vode od vode u kojoj si kuhala tjesteninu kako bi stvorila rijedak umak koji oblaže farfalle (sama procijeni koliko ti je vode potrebno). Lagano začini solju i paprom.

 

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    👍👍 fino