Life&style

S ovog vidikovca na Mađerkinom bregu kao na dlanu vidimo četiri države, ali to nije jedina atrakcija

  • Na koju god stranu Hrvatske se zaputili, naići ćemo na atraktivne prizore koji oduzimaju dah
  • Upravo jedna od takvih je i Mađerkin breg, drugi po redu najviši vrh u Međimurju s kojeg bez problema možemo vidjeti dobar dio Hrvatske te čak četiri države u blizini 
  • Osim u predivnoj prirodi, posjetitelji Mađerkinog brega mogu uživati i u lokalnoj hrani te vinima vinarije Štampar 
  • Pročitaj također: Raj u nijansama smaragda: odlazak na izvor Kupe odlična je ideja za vikend izlet!

Nije rijetkost da nam, pri odabiru lokacije za bilo koji izlet, jedan od uvjeta bude i dobar pogled. Hrvatska na sreću obiluje takvim lokacijama, a jedna od njih je i Mađerkin breg koji se smjestio u Međimurju na nešto manje od dva sata vožnje od Zagreba.

Naime, ovaj je brijeg tek nekoliko metara niži od najviše točke Međimurja, a s obzirom na to da se nalazi gotovo na rubu Hrvatske, pogled s vidikovca na ovom brijegu za vedrih dana seže sve do Austrije, Slovenije, Mađarske i Slovačke. Također, s Mađerkinog brega možemo vidjeti i dio Hrvatske odnosno Zagorje i Sljeme. 

Osim zadivljujućeg pogleda, ova lokacija ima i zanimljivu povijest. Naime, Mađerkin breg je dobio ime po mađarskoj balerini Emiliji Krauthaker koja se, u Međimurje doselila oko 1940. godine i koju su tada nazivali 'Mađerka'. Tada je, uz Emiliju i njenog supruga Alberta, na brijegu živjela još samo jedna obitelj, obitelj Strahonja. No, obje su obitelji, nakon Drugog svjetskog rata, nestale i brijeg je ostao u potpunosti prazan. 

Tek početkom dvijetisućitih godina, posjede i vinograde na samom brijegu i oko njega kupuju obitelji Cmrečnjak i Štampar, a obitelj Štampar tamo otvara i svoju vinariju u kojoj posjetitelji mogu kušati vina pinot sivi i muškat žuti te pjenušac Urban White. Vinarija, uz vino poslužuje i slane zalogaje poput čvaraka, sireva i kobasica koji su, u predivnoj prirodi i na svježem zraku, još ukusniji. 

S obzirom na to da su pogled s brijega i njegov okoliš prepun šuma, vinograda i livada glavna atrakcija ove lokacije, bilo bi šteta otići bez dobrih fotki pa posjetitelji na raspolaganju imaju i vanjski photo booth koji stvara fotke s najljepšom pozadinom i odmah ih izrađuje. Također, svi se fotkaju i na velikoj ljuljački koja je uvijek ukrašena cvijećem i koja, kao pozadinu ima prekrasan međimurski pejzaž. 

Još jedna, doduše glazbena, atrakcija nalazi se u samom vidikovcu, a to su Međimurske orgulje koje su u njega ugrađene i sviraju uz pomoć vjetra, a uz njih se nalazi i automat na kovanice koji posjetiteljima, na zahtjev, pušta međimurske popevke i druge prikladne pjesme. 

Uz brojne atrakcije, posjetitelji na Mađerkinom bregu mogu uživati i u obilasku vinograda, vožnji bicklom, šetnji šumom te razgledavanju prirode u okolici. 

Photo: Instagram @vidikovac.eu

Komentari 0