Life&style
Najbolji filmski misteriji

Ovih 10 sjajnih filmova najbolji su mentalni izazov, a završetak im je potpuno nepredvidljiv

  • Najbolje filmske misterije drže nas napetima sve do posljednjeg mogućeg trenutka
  • A onda nas kraj potpuno iznenadi i obori s nogu
  • Ovih 10 filmova rade upravo to i možda su najbolji primjer žanra napete, nepredvidljive misterije 

Tko ne voli dobru misteriju? Ne postoji ništa bolje od osjećaja da se potpuno zadubiš u film - koji te jednostavno tjera da pogađaš što će se dogoditi sve do samog kraja. Neki filmovi imaju zaplet; drugi imaju zaplete. Bilo da se poigravaju s očekivanjem gledatelja, mijenjaju narativne smjerove ili te tjeraju da sumnjaš u stvarnost onoga što gledaš, svaki od filmova na ovom popisu izaziva intenzivne osjećaje znatiželje i iščekivanja. Jednostavno rečeno, jedva čekaš da vidiš kako će se sve odigrati. 

Jennifer Aniston u filmu 'Zli vilenjak' Možda vas zanima Jennifer Aniston je prije 30 godina glumila u bizarnom hororu za koji se mislilo da će joj upropastiti karijeru Rubrika Stars Stars

Ako voliš takve filmove, evo 10 filmova koji te tjeraju da pogađaš što će se dogoditi od početka do kraja.

10. 'Memento' (2000.)

Memento je psihološki triler koji je režirao Christopher Nolan. Film govori o Leonardu, čovjeku koji pati od anterogradne amnezije, što znači da ne može formirati nova sjećanja nakon traumatske ozljede glave. Leonard je na misiji - pronaći ubojicu svoje žene – što nije lak zadatak, pošto zaboravi stvari koje su mu se upravo dogodile. Memento je vrijedan pažnje po svojoj nelinearnoj narativnoj strukturi, koja priča priču u nizu flashbackova. Razmišljat ćeš o istinitosti njegove priče od početka do kraja.

 | Autor: Summit entertainment Summit entertainment

9. 'Donnie Darko' (2001.)

Donnie Darko prati priču glavnog protagonista, problematičnog tinejdžera koji počinje doživljavati čudne halucinacije i vizije nakon čudne nesreće. Putovanje vodi Darka na zamršenu stazu dok se suočava s uznemirujućim događajima koji se odvijaju oko njega i pokušava shvatiti tko je tajanstveni lik poznat kao 'Frank', koji mu se pojavljuje u snovima.

 | Autor: Everett Collection Everett Collection

8. 'Nestala' (Gone Girl, 2014.)

Film 'Nestala', u režiji Davida Finchera, temeljen na bestseleru Gillian Flynn, studija je o vezama koje poprimaju mračni zaokret. Fokusira se na Nicka i Amy Dunne, par koji se isprva čini prilično sretnim. Ali, kad Amy nestane na njihovu petu godišnjicu braka, Nick postaje glavni osumnjičenik za njezin nestanak. Kako istraga ide sve dublje, postaje jasno da i Nick i Amy skrivaju neke prilično velike tajne. S preokretima koje je nemoguće zamisliti, 'Nestala' je remek-djelo žanra misterija.

 | Autor: IMDb IMDb

7. 'Igra' (The Game, 1997.)

Još jedan film Davida Finchera, prikazuje Nicholasa Van Ortona (Michael Douglas), jako bogatog bankara iz San Francisca, koji je apsolutni usamljenik, čak i svoj rođendan provodi sam. Za njegov 48. rođendan (toliko godina je imao njegov otac kad je počinio samoubojstvo) njegov brat Conrad (Sean Penn), koji je davno otišao i prepustio se ovisnostima svih vrsta, iznenada se vraća i daje Nicholasu karticu koja mu omogućuje pristup neobičnoj 'igri' koju pruža tajanstvena 'Consumer Recreation Services' (CRS). Popuštajući znatiželji, Nicholas posjećuje CRS i počinju mu se događati svakakve čudne i loše stvari…

 | Autor: Everett Collection Everett Collection

6. 'Otok Shutter' (Shutter Island, 2010.)

Film velikog Martina Scorcesea, 'Otok Shutter', prati Teddyja Danielsa, američkog šerifa poslanog da istraži nestanak pacijenta u psihijatrijskoj bolnici koja se nalazi na otoku Shutter. Dok Teddy ulazi dublje u misterij, počinje otkrivati uznemirujuće tajne o bolnici i njezinim pacijentima i ubrzo se nađe u situaciji da sumnja u svoj razum - a mogli bismo i mi dovesti u pitanje naš. Nećemo spojlati, ali budi spremna na neke šokantne događaje.

 | Autor: YouTube YouTube

5. 'Nestajanje' (The Vanishing, 1988.)

Ne treba ga brkati s istoimenim američkim remakeom objavljenim 1993. godine - 'Nestajanje' je nizozemski triler. Nizozemski par na odmoru kroz Francusku zaustavlja se na odmorištu, a djevojka Saskia ulazi na benzinsku postaju dok njezin dečko Rex čeka vani. Saskia se ne vrati, a Rex sljedećih nekoliko godina provodi tražeći je. Ova misterija ostavit će te bez daha. 

 | Autor: IMDb IMDb

4. 'Oči širom zatvorene' (Eyes Wide Shut, 1999.)

Posljednji film Stanleya Kubricka, 'Oči širom zatvorene', objavljen je 1999. godine, nakon što je bio u produkciji nevjerojatnih 400 dana. Rezultati tako napornog rada su se isplatili, jer je to jedan od najboljih filmova 90-ih i doista sjajan triler. U glavnim ulogama su Tom Cruise i Nicole Kidman, a prikazuje susret jednog čovjeka s neobičnim, kultnim podzemljem američke elite. Dijelom misterij, dijelom psihološki triler, a dijelom teorija zavjere, ovaj film kompleksno je i majstorski napeto djelo filmske umjetnosti.

 | Autor: WarnerBros WarnerBros

3. 'Zodijak' (2007.)

'Zodijak' Davida Finchera veći dio svoje intrige crpi iz misterije 'Zodiac Killer', stvarnog događaja prema kome je film snimljen. Najbliži je detektivskom filmu od svih na ovom popisu, a način na koji se poigrava s očekivanjima gledatelja jednostavno je fenomenalan. Ono što počinje kao standardno istraživačko novinarstvo postaje obojeno paranojom kako se film približava svom lukavom kraju. Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr. i Mark Ruffalo odigrali su zvjezdane uloge.

 | Autor: Paramount Pictures Paramount Pictures

2. 'Diabolique' (1955.)

Klasični francuski horor-misterij, 'Diabolique' je uvrnuta priča o prijevari i ubojstvu. Ono što počinje kao zavjera dviju žena, Christine i Nicole, da ubiju Christinina nasilnog muža, poprima jezivi obrat kada njegovo tijelo nestane i kada se počnu odvijati čudni događaji. Film se vrti oko pitanja je li Michel živ ili mrtav, a ne možeš a da se ne zapitaš jesu li možda i nadnaravne sile u igri. Ljubitelji crno-bijelih filmova neće htjeti propustiti ovaj sjajan film.

 | Autor: Cinedis Cinedis

1. 'Vrtoglavica' (Vertigo, 1958.)

Dugo se smatra jednim od najboljih filmova ikada snimljenih, 'Vrtoglavica' Alfreda Hitchcocka njegov je najsloženiji psihološki triler. Istovremeno izluđujuće misteriozan i suptilno erotičan, to je film koji se čini kao tri pune misterije u jednom paketu. Kada bivšeg detektiva, koji pati od vrtoglavice, angažiraju da prati ženu prijatelja, on se zaljubi u svoju metu i posljedice su tragične. Nemoj dopustiti da te jednostavna postavka zavara - ovaj film itekako ima slojeve. 

 | Autor: Paramount Pictures Paramount Pictures

Kate Hudson haljina Možda vas zanima Kate Hudson u novoj verziji svoje kultne haljine iz filma 'Kako se riješiti frajera u 10 dana' Rubrika Moda Moda
Photo: Paramount Pictures

Komentari 0