Life&style

Od neotkrivenih mjesta do kulturnih prijestolnica: Booking.com otkriva popularna odredišta za 2024.

  • Godišnje istraživanje predviđanja za putovanja koje provodi Booking.com pokazalo je da se više od tri četvrtine (78%) putnika osjeća bolje nego ikada kad su na odmoru 
  • To i jest logično, jer većina nas iz funkcioniranja na autopilotu prelazimo u čistu uživanciju
  • Donosimo neke od destinacija koje će te zasigurno oduševiti i inspirirati na sljedeće putovanje 

Premda su strast i motivacija za putovanjima osobne prirode, kako bi pomogao korisnicima da osjete trendove putovanja u 2024. godini, Booking.com istražio je globalne trendove pri rezerviranju i objavio najpopularnija odredišta za sljedeću godinu. Zavrti globus i pripremi se za rafting po brzacima, otkrivanje podzemnih čuda te duhovni preporod uz ovih deset odredišta koja će te oduševiti, a od kojih svako nudi nešto jedinstveno za užitak putnika.

Chemnitz, Njemačka

Manje poznati grad Chemnitz odredište je koje valja imati na oku tijekom 2024. godine. Ovaj će se grad prožet kulturom i poviješću, koji je često u sjeni obližnjeg Dresdena i Leipziga, naći u središtu pozornosti jer je proglašen europskom kulturnom prijestolnicom za 2025. godinu i za sljedeću godinu priprema proslave diljem grada. U regiji prepunoj dvoraca na brdima i raskošnih baroknih palača očekuju te izložbe skulptura, slika iz doba romantizma, tekstila i rukotvorina, kao i niz živahnih glazbenih i umjetničkih festivala. Ljubitelji kazališta moći će uživati u baletu, koncertima simfonijskog orkestra, čak i lutkarskim predstavama zahvaljujući bogatom programu stoljetnog kazališta Theater Chemnitz. Grad je bio u središtu nekih od najvažnijih događaja europske povijesti pa će obilazak pješice probuditi vizije prošlosti, od golemog 13 metara visokog kipa Karla Marxa do najstarije znamenitosti u gradu, Crvenog tornja. 

Gdje boraviti: Alexxanders Hotel & Boardinghouse u stilu industrijskog šika smješten je u velebnoj zgradi od crvene cigle u središtu Chemnitza.

 | Autor: booking.com booking.com Foto: booking.com

Vlora, Albanija

Albanija, biser Balkana, sve je popularnije odredište s plažama za 2024. godinu zahvaljujući svojem azurnom moru, impresivnim planinama i pristupačnim cijenama za sve vrste putnika. Na jugozapadu zemlje nalazi se podcijenjeni obalni dragulj Vlora, početna točka albanske rivijere i sjajna baza za istraživanje ove sunčane obale automobilom. Na njegovoj blistavoj obali smještene su neke od najljepših albanskih plaža, koje su europski odgovor na Maldive, što 43 % putnika koji će radi smanjenja troškova tražiti kopije luksuznog odmora po povoljnijoj cijeni smatra dobrom opcijom. Posjetitelji danju mogu šetati šetnicom obrubljenom palmama, osvježiti se u laguni Narta ili krenuti na izlet brodom do malog, ali zadivljujućeg Gramskog zaljeva. Noću oživi povijesni stari grad prepun butika i restorana. Vlora je ujedno i sve popularnije gastronomsko odredište: gurmani će uživati u okusima Italije, koja se nalazi odmah s druge strane Jadranskog mora, a ono lokalnu kuhinju ispunjava svježim morskim plodovima. 

Gdje boraviti: smješten usred privatne uvale u obliku polumjeseca, nevjerojatni Inn Hotel gostima nudi ekskluzivni pristup plaži i besplatne ležaljke. Gostima se preporučuje da ne propuste ukusna tradicionalna i talijanska jela koja se poslužuju na otvorenom u hotelskim vrtovima.

Valkenburg, Nizozemska 

Nizozemska nudi mnogo više od svojeg živahnog glavnog grada, pa će tako ljupki Valkenburg u pokrajini Limburg oduševiti svakog posjetitelja. Premda je grad lijep tijekom cijele godine, putnici tijekom zime ovdje doista mogu doživjeti blagdansku bajku, što je savršeno za njih 56 % koji odmor u 2024. godini žele iskoristiti za uživanje u hladnijim podnebljima. Ovaj je prekrasni grad poznat po špiljama u laporu, među kojima je i Baršunasta špilja nastala u srednjem vijeku, kad su građeni tajni tuneli za bijeg povezani s dvorcem Valkenburg. Danas se u tom labirintu očaravajućih prolaza održava godišnji božićni sajam na kojem posjetitelji mogu doživjeti podzemna čudesa u kombinaciji sa svjetlucavim lampicama, minijaturnim selima i štandovima na kojima se prodaju nezaobilazni vafli umočeni u otopljenu čokoladu. 

Gdje boraviti: Château St. Gerlach smješten je u dolini Geul, a od grada se do njega stiže kratkom vožnjom automobilom ili vlakom. Nudi veličanstven boravak u otmjenom seoskom stilu unutar nekadašnjeg samostana iz 15. stoljeća. 

 | Autor: booking.com booking.com Foto: booking.com

Buenos Aires, Argentina

Nova generacija kuhara i vlasnika restorana koji promiču svježe kulinarske koncepte udahnula je nov život u kozmopolitski glavni grad Argentine. Gurmane koji 2024. putuju u Buenos Aires čeka poslastica zahvaljujući novom valu restorana s Michelinovim zvjezdicama u kojima se poslužuje argentinska hrana s dozom futurizma, živahnim blokovima ulične hrane u sporednim uličicama, modernim veganskim slastičarnicama i preporodu autentičnih domaćih jela. Zaputite se u umjetničke četvrti La Boca ili El Caminito i uživajte u odresku na tradicionalnom roštilju asado s otvorenim plamenom, savršenom za grilanje mesa, a potom u slatkom karameliziranom umaku dulce de leche od kojeg se rade lokalni keksi od prhkog tijesta alfajores. Buenos Aires poznat je po dobroj hrani, dobrom vinu i vrhunskoj umjetnosti koje pokreće omamljujuća mješavina ekstravagantne ulične umjetnosti i sambe. No, ako zanemarimo latinoameričku strast, ovaj živahni grad nudi mnoštvo atrakcija i aktivnosti, a mnoge od njih su i besplatne: od niza muzeja umjetnosti do lijepog parka Reserva Ecológica, u kojem žive stotine leptira, kornjača i iguana

Gdje boraviti: Smješten u modernoj četvrti Puerto Madero, Hotel Madero Buenos Aires može se pohvaliti revitalizirajućim spa centrom na krovu s panoramskim pogledom, izvrsnim za upijanje poznatih vatrenih zalazaka sunca u tom ravničarskom gradu. 

Beppu, Japan

Tijekom 2024. godine predviđa se da će putovanja fokusirana na vodu postati najpopularniji trend u turizmu zahvaljujući umirujućem učinku vode i njezinim beskrajnim mogućnostima za rekreaciju. Za tri četvrtine (75 %) putnika koji se slažu da se tijekom boravka u blizini vode odmah osjećaju opuštenije, grad Beppu sa spa centrima i resortima na južnoj obali otoka Kyushu mjesto je koje moraju posjetiti. Posjetitelji koji žele uroniti u japansku kulturu kupanja mogu se okrijepiti u vodenim, pješčanim, parnim, pa čak i blatnim kupkama bogatima hranjivim tvarima ili se uputiti u „pakao Beppua“, niz od osam spektakularnih geotermalnih izvora u rasponu od pjenušavog blata do gejzira koji eruptira svakih 30 minuta. Kao kontrast svoj toj pari u pozadini se uzdiže gotovo nestvarna vulkanska planina Tsurumi do koje vodi žičara Beppu i nudi panoramske poglede s vrha 

Gdje boraviti: smješten na očaravajućim planinama Beppua, preporučuje se obiteljski smještajni objekt Terrace Midoubaru. U ovom objektu opuštajućeg dizajna, smještenog iznad grada zavijenoga u paru, svaka je soba opremljena kupkom na otvorenom i privatnom terasom s koje se pruža fantastičan pogled. 

 | Autor: booking.com booking.com Foto: booking.com

Mérida, Meksiko

Mérida, poznata po svojim tropskim kišnim šumama i duhovnim vjerovanjima, posjeduje ono nešto što privlači putnike u potrazi za iskustvima koja će ih dirnuti u dušu. Na ovoj lokaciji savršenoj za putnike u potrazi za mirom i iscjeljenjem od hektičnoga svijeta možeš istražiti drevne mudrosti i kulturu Maja. Udahni nov život u svoju svakodnevicu uz očitanja majanskih natalnih karti u gradu ili sudjeluj u obredu iscjeljenja u temazcalu, koji se sastoji od terapeutske tradicionalne parne kupke za fizički i duhovni preporod. Iz Méride se automobilom može doći do brojnih svetih ruševina u Yucatánu, a šareni glavni grad ujedno je i izvrsna baza za otkrivanje starog arheološkog nalazišta Chichén Itzá, lokaliteta uvrštenog na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Za tri petine (61 %) putnika koji žele saznati više o podrijetlu neizbježnih delicija tijekom odmora 2024. godine obilazak pješice s upoznavanjem ulične hrane nedvojbeno će im pobuditi osjetila gastronomskom avanturom koja obuhvaća kušanje lokalnih jela kao što su cochinita pibil (sporo pečena svinjetina) i panuchos (pikantne punjene tortilje). 

Gdje boraviti: romantični Casa Lecanda Boutique Hotel luksuzna je neoklasična vila usred uređenih vrtova u blizini središta Méride. 

 | Autor: booking.com booking.com Foto: booking.com

Rotorua, Novi Zeland 

Posjetitelje ovog fantastičnog grada na Sjevernom otoku Novog Zelanda dočekat će netaknuta jezera i rijeke, dramatični vulkanski krajolici i avanture pune adrenalina. Rotorua je smještena na južnoj obali istoimenog jezera i poznata po vrućim gejzirima, pjenušavim blatnim kupkama i autohtonoj maorskoj kulturi, što će zasigurno oduševiti posjetitelje. U ovoj geotermalnoj zemlji čudesa, svi koji slijede trend odmora povezanih s vodom tijekom 2024. pronaći će nešto za sebe, bilo da se radi o okrepljujućim prirodnim termalnim izvorima (svete vode Wai-O-Tapu doista su spektakularne) ili o uživanju u uzbudljivim aktivnostima kao što je spuštanje po brzacima na rijeci Kaituni. Za putnike koji žele doživjeti baš sve, obilazak grada i jezera Rotorua nudi posjet gradskim znamenitostima, autohtonim šumama i kraterskim jezerima uz priliku za uzbudljivu i prskavu vožnju desantnim brodom. U ovom području bogate povijesti i kulture upoznaj tradicionalne običaje i prakse Maora tijekom posjeta maorskom selu Tamaki, do kojeg se stiže nakon kratke vožnje od Rotorue. Ondje posjetitelji mogu uživati u nevjerojatnim kulturnim izvedbama i tradicionalnim gozbama hāngi (s hranom kuhanom na pari), što je idealna prilika za 81 % putnika koji tijekom odmora u 2024. godini žele probati autohtonu kuhinju. 

Gdje boraviti: vrhunski smještaj s doručkom Koura Lodge najbolje je izdanje boravka uz jezero. 

Cairns, Australija

Za putnike koji traže odredište u kojem će se doista osjećati kao da dišu punim plućima, Cairns je pravo tropsko igralište za uzbudljivu avanturu. Brojni backpackeri i niz noćnih trgovina na otvorenom te barova na obali, žila su kucavica ovog uspješnog obalnog grada u najsjevernijem dijelu Queenslanda. Ovaj je grad ujedno i polazišna točka prema dvama lokalitetima s UNESCO-ova popisa svjetske baštine: kultnom Velikom koraljnom grebenu i kišnoj šumi Vlažni tropi. Putnici koji doista žele osjetiti navalu adrenalina i prekrižiti stavku na popisu želja, mogu se upustiti u uzbudljiv padobranski doživljaj u Cairnsu te skočiti s visine od 4500 m s profesionalnim majstorom skakanja u paru. Kad se vratiš na kopno, rezerviraj obilazak rta Tribulation i kišne šume Daintree te pod vodstvom stručnjaka istraži nevjerojatne kutke bioraznolikosti, od šuma eukaliptusa do autohtonih ptica, zapanjujući kanjon Mossman te palmama obrubljene plaže rta Tribulation. 

Gdje boraviti: Cairns Rainforest Retreat nudi jedinstvene kućice na drvetu smještene u kišnoj šumi s pogledom na planine, što predstavlja uzbudljiv boravak za sve ljubitelje prirode koji žele probuditi dijete u sebi, a pritom uživati u svim luksuzima koje pruža boravak u hotelu. 

 | Autor: booking.com booking.com Foto: booking.com

Panglao, Filipini

Panglao je tropski otočić u Boholskom moru, poznat po bijelim pješčanim plažama, vrhunskim lokacijama za ronjenje i obilju aktivnosti na otvorenom. Kao ekološki najosvještenije odredište na Filipinima, otok se može pohvaliti ekološki prihvatljivom zračnom lukom, aktivnostima koje su u skladu s okolišem i Južnom farmom, odnosno novim lokalitetom od 9 hektara na kojem se uzgajaju organski proizvodi za hotele te predstavljaju lokalni obrti i kultura, od poljodjelstva i ribarstva do tkanja. Ovaj je skriveni dragulj pravi komadić raja, idealan za putnike koji žele uživati u okrepljujućim prirodnim čudima opuštenog otočnog života, čuvajući pritom ekološku cjelovitost područja. Najpopularniji je resort na otoku plaža Alona, poznata po živom noćnom životu, a tu je i nešto mirnija susjedna plaža Danao, obrubljena palmama i s manje gužvi. Osim punjenja baterija na netaknutim plažama, putnici mogu Panglao iskoristiti i kao bazu za istraživanje obližnjih otoka. Obilazak boholskih otoka posjetitelje će upoznati s dva prekrasna otoka i vodama morskog rezervata na otoku Balicasag, gdje mogu otkriti podvodne vrtove pa čak i vidjeti dupine.

Gdje boraviti: uživaj u održivom i opuštenom otočnom životu u Amarela Resortu. Gosti se mogu izležavati u visećoj mreži na privatnoj plaži ili se opuštati uz bazen čitajući knjigu iz knjižnice u sklopu resorta. 

Portland, Oregon, Sjedinjene Američke Države

Slogan „Keep Portland Weird“ ukratko opisuje neobičnu i otvorenu prirodu najvećeg grada Oregona, koji prihvaća lokalne zajednice i regenerativna iskustva, što je idealno za 60 % putnika koji 2024. žele vidjeti održivost na djelu. Na glasu kao jedan od najzelenijih gradova u SAD-u, ovaj stimulativni grad poznat je po vrhunskoj održivoj arhitekturi, kao što je zgrada Natural Capital Center u kojoj su podovi izrađeni od recikliranih automobilskih guma. Stanovnici Portlanda prihvaćaju ekološki stil prehrane: svježe, lokalno, organsko, sezonsko i održivo, što im omogućuju brojni restorani koji namirnice pribavljaju izravno s farmi, tržnice s nultom stopom otpada te ekološki osviješteni kafići u gradu, a to će se nesumnjivo dopasti i savjesnim putnicima. Za kretanje po okolici izvrsno je bicikliranje po mreži od 507 km biciklističkih staza koje vode kroz zelene parkove i živopisne vrtove. Ljubitelje prirode planinarski obilazak kanjona rijeke Columbije ispunit će energijom tijekom vođenog planinarenja po impresivnom kanjonu do prekrasnih vodopada. 
 
Gdje boraviti: u kreativnoj četvrti Kerns Tiny Digs – Hotel of Tiny Houses promovira čudnovat i prekrasan stav prema životu svojstven Portlandu. Kolibe od kojih je svaka uređena u drukčijem stilu te neobične minijaturne kuće nalaze se u neposrednoj blizini tvrtki za najam bicikala i kafića u kojima se poslužuju slavne gradske krafne za sve ljubitelje slastica. 

Photo: booking.com
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    fiji