Life&style
Zobene pahuljice

Novi trend mršavljenja tvrdi da je ovaj napitak od zobene kaše "novi Ozempic". Što je zapravo #oatzempic?

  • Pod hashtagom #oatzempic korisnici TikToka hvale novi napitak za mršavljenje od zobenih pahuljica
  • Međutim, kao i kod svakog 'trika' za mršavljenje na društvenim mrežama, postavlja se pitanje koliko je doista djelotvoran
  • Stručnjaci otkrivaju radi li se uopće o zdravom triku za mršavljenje ili možda toksičnoj kulturi prehrane?

Društveni mediji proizvode jedan trend prehrane za drugim. Od preciznog mjerenja šećera u krvi do precizne regulacije razine kortizola. Najnoviji trend? Napitak na bazi zobenih pahuljica kojemu neki korisnici TikToka pripisuju sličnu moć mršavljenja kakvu ima lijek za dijabetes Ozempic, koji zvijezde poput Kim Kardashian zlorabe zbog svog kulta tijela. 

'Oatzempic', napitak od zobenih pahuljica na TikToku je zdrava Ozempic alternativa

Unatoč doduše smiješnom nazivu, „oatzempic” nema nikakve veze s Ozempicom, Wegovyjem ili drugim medicinskim injekcijama koje (također) pridonose mršavljenju: to je jednostavno gusti napitak kao i svaki drugi proteinski shake ili smoothie.

Točnije, riječ je o svijetlo bež mješavini od pola šalice zobenih pahuljica, vode, soka limete i cimeta. Međutim, premda se za agrume i cimet kaže da imaju učinke na poticanje rada metabolizma, trend pića oatzempic, koji je trenutačno hit na TikToku, nije ni medicinski ni nutricionistički utemeljen. Osim toga, nije ni približno toliko zdrav kako tvrde njegovi zagovornici.

@fred_ddy92 Day 24 drinking this OAT-zempic drink #chorroking💩👑 #chorrocheckfr #fyp #oatzempic #fasting #chorrokingapproved #fypシ ♬ original sound - TheChorroKing💩👑

Je li 'oatzempic' doista zdrav napitak?

Problem s izazovom #oatzempic brzo se može uočiti - naime mnogi korisnici koriste ove piće kao zamjenu za obrok. Primjerice, korisnik TikToka potiče svoje pratitelje da dva mjeseca konzumiraju samo napitak od zobi i da koriste intervalni post kako bi izgubili nevjerojatnih 20 kilograma. Činjenicu da to ne može biti zdravo, zapravo ne treba puno objašnjavati. Naime, stručnjaci tvrde da je zdrava granica za mršavljenje između 1 i 4 kilograma mjesečno.

@simplyhealthyrd GUYS, why do these things trend? Please no, this is just another thing going to make you 💩 instead focus on adding fiber sources you actually enjoy and habits within the 5 pillars of health 💪🏼 #weightloss #dietitian #dietitiansoftiktok #dietitiantips #nutrition #nutritiontips #dietculture #diets ♬ original sound - Taylor Grasso | Dietitian

Ali, čak i ako ne slijediš ekstremnu verziju trenda, dijeta predstavlja opasnost čim se napitak oatzempic ne konzumira kao dodatak doručku ili međuobrok, nego kao zamjena za obrok, tvrde stručnjaci. Osim rizika od nedovoljnog unosa kalorija u tijelo, što može dovesti do jakog umora, glavobolja i drugih simptoma, postoji i rizik od nedostatka hranjivih tvari.

Možda vas zanima Nije limunska voda, a nije ni ona s đumbirom: u điru je sasvim nova voda za mršavljenje! Rubrika Life&style Life&style

'Oatzempic': Zdravi trik ili nastavak kulture toksične prehrane?

Zaključak? Trikovi za mršavljenje mogu doći i proći, ali toksična kultura prehrane ostaje zauvijek. I dokle god postoje trendovi na društvenim mrežama kao što su videozapisi „prije i poslije“ koji reproduciraju slike tijela (mislimo na „tijelo za plažu“), prevladavat će i trikovi za mršavljenje koji prvenstveno obećavaju brzi gubitak težine. A u konačnici su ti trikovi apsolutno nezdravi.

Naravno, društveni mediji ne proizvode ove trikove za mršavljenje, ali pomažu da se savjeti o dijeti i mitovi o zdravoj prehrani brže uvriježe kod auditorija. Upravo je zato važno s vremena na vrijeme malo bolje proučiti o čemu se radi i pitati se što nam se to prodaje upakirano kao „zdravo“.

Možda vas zanima Vodu s limunom zamijenila je voda s cimetom: Što se događa kada započnemo dan s ovim napitkom? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/Towfiqu barbhuiya
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    fino