Life&style
1/8

Kuća u kojoj se osjećate kao da ste na jahti

Joško Eterović jedan je od rijetkih hrvatskih slikara koji je doista uspio u inozemstvu te koji je u Europi poznatiji i priznatiji nego u Hrvatskoj, a njegova je kuća zaista poput sna

Malo tko se može pohvaliti da je pio pjenušac s Dalijem, a da mu je Gala pritom rekla: “Vi ste ružan kao pas”. A nije bio, nikako. Za njim su u mladosti ludovale žene diljem Pariza, Zagreba, Rijeke... On je, pak, ludovao za filmom, glazbom i slikanjem, a nakon što zavirite u njegov dom, shvatit ćete da luduje i za dobrim dizajnom i za arhitekturom. On je Joško Eterović, jedan od rijetkih hrvatskih slikara koji je doista uspio u inozemstvu te koji je u Europi poznatiji i priznatiji nego u Hrvatskoj. Njegove slike i skulpture možete vidjeti na netom otvorenoj izložbi u Galeriji Kranjčar u Zagrebu, a mi vas vodimo u njegov riječki dom u kojemu je ujedno i njegov atelijer te njegov svojevrsni muzej. Kuću je projektirao jedan od najpriznatijih hrvatskih arhitekata Idis Turato, koji je s Eterovićem osmislio da kuća podsjeća na brod.

 | Autor: Eterović interijeri Eterović interijeri

- Obožavam ovu kuću, ona je prepuna prednosti. Prije svega, blizina mora. Kada ste u njoj, imate osjećaj kao da ste na jahti, s razlikom da je ovdje još više otvora, odnosno prozora. Kuća je punom svojom dužinom od 30 metara otvorena prema moru, a terase ujedno i povezuju sve dijelove kuće; od soba, preko kuhinje, do boravka, odnosno atelijera. Bazen koji se nalazi s bočne strane kuće još dodatno pojačava dojam mora i povezanosti s njim - priča poznati slikar, inače rođeni Bračanin koji potječe iz pomorske obitelji otkud seže ta davna bliska veza s morem.

 | Autor: Eterović interijeri Eterović interijeri

More i nebo samo su čovjeku koji ne vidi dobro jednolični i uvijek isti, a slikaru, koji sve vidi velikim, drukčijim očima, oni su vječna inspiracija.

- Svaka promjena vremena vidljiva je unutar i oko kuće te se ona može čak i fizički osjetiti. Jugo zapljesne kuću potpuno. Morska pjena tretira kuću kao svojersni greben i pritom joj se odlučno suprotstavlja. Ljepota je i u slučajnim prolaznicima koji osobito ljeti na obližnoj plaži zajednički uživaju u pogledu na Kvarner - priča Joško Eterović, čiji je dom fascinantna galerija ne samo njegovih djela, skupljenih kroz razna desetljeća i faze stvaralaštva, nego i fascinantna zbirka poznatih dizajnerskih stolaca i lampi.

 | Autor: Eterović interijeri Eterović interijeri

Le Corbusier, Charles i Ray Eames, Philippe Starck, Richard Sapper samo je dio imena sjajnih dizajnera čiji se radovi neodoljivo uklapaju u šarm ove vile te s Eterovićevim djelima djeluju bezvremensko, a opet tako suvremeno, moćno.

 | Autor: Eterović interijeri Eterović interijeri

- Turato je zaslužan za kuću, a interijer sam si priuštio da uredim ja sam, baš po svom guštu. Kuća ima tri etaže, povezane s liftom i stepenicama, a svaka funkcionira kao utilitarna zona protkana mojim radovima podijeljenim u cjeline koje obilježavaju moje djelovanje - ispričao je autor ciklusa “Prekinuta linija”, “Kvadrat”, “Sol invictus”, “Mutacije”... i najnovije “Ekscelentnost materije”.

 | Autor: Eterović interijeri Eterović interijeri

- Kuća služi za uživanje u životu. U njoj se živi, radi, ugošćuju prijatelji, priređuju zabave uz koncertni klavir... U ovoj kući sam sretan i volim apsolutno sve. Kad sam u atelijeru, prekrasno mi je, kao i kada sam u salonu, na terasi, u kuhinji... - priča poznati slikar, koji ima još jednu strast, kuhanje, ali i još jednu, posebno simpatičnu, kolekcionar je minijaturnih automobila. I kada vidimo sve te predivne automobile, stolce, lampe, slike, skulpture na jednome mjestu, zaista možemo ustvrditi da je život lijep i da Joško Eterović uistinu ima stila.

Photo: Eterović interijeri

Komentari 0