Life&style

Jela koja mame nepce: Od street fooda do fine dininga

Tko jedva čeka jesen da na uličnim štandovima počnu mirisati kesteni zbog kojih uprljamo ruke kao mala djeca?

Omiljeni sezonski street food definitivno su kesteni, a uz njih uskoro će ulice opojnim mirisom omamiti i cimet. Topli kesteni griju i dušu i tijelo za hladnih večernjih šetnji gradom, pa se vjerojatno zato i nalaze pri vrhu omiljenih "uličnih zalogaja". 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Listopad je pravo vrijeme za uživanje u slatkim i slanim delicijama od kestena, a kako nije još toliko hladno, nećete se morati previše zabundati, pa ćete i izgledati chic. Pečeni se kesteni na ulicama prodaju još od 16. stoljeća, a danas su mi brojni gradovi posvetili i nekoliko dana kada ljubitelji ovih polodova uživaju u najfinijim kestenima. 

Svakako vrijedi posjetiti Marunadu u Lovranu i restoran Štanger koji nudi fantastična jela od kestena.

Još jedan omiljeni jesenski plod je bundeva. Ne samo da je prefina nego i divno izgleda. Njezina boja automatski podsjeća na jesen, a glavna je "glumica" brojnih jela u restoranima čim dođe njezino vrijeme. Može se spremati kao krumpir, pa se tako od nje radi pire, peče se u pećnici čime otpušta svoje slatke sokove ili se kuha s drugim povrćem. Baš poput krumpira, odlična je i kao prilog ili salata, a slaže se i s tjesteninom, rižotima i sirevima. Bundeva je praktički kao dobar par gležnjača koje možete nositi na sve. Pa gležnjače na noge i priuštite si vikend-izlet na Papuk i posjet Planinarskom domu Jankovac koji nudi krem-juhu od tikve, file od divlje svinje i kesten-kocke za samo 73 kune.

 | Autor: Stock Food Stock Food Još jedna jesenska delicija, ali i sastojak brojnih "fine dining" jela su gljive. Sada je njihovo vrijeme, a ekskluzivni restorani nude domaće tartufe po kojima je Lijepa Naša i poznata. Gotovo da ne postoji grad u Istri koji ne posveti barem jedan dan ovim mirisnim gljivama. Odlučite li kraj listopada okruniti posjetom Danima gljiva u Brtonigli, svakako si priuštite užitak odlaska u Konobu Morgan. Fritaja od gljiva i domaći rezanci s vrganjima jela su koja će vas uvesti u meni, dok će vas gospodski biftek s gljivama za glavno jelo apsolutno oduševiti.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Teško da ćete tartufe vidjeti u street food ponudi, ali ako zavirite u neke od restorana s finom domaćom ponudom, obogatit će rižote i tjestenine. Na primjer, gornjogradski zagrebački restoran Trilogija. Ako trebate malo inspiracije, novi gurmanski portal Hrvatska 365 Gourmet odabrao je za vas najfinija jesenska jela koja možete pronaći na jednome mjestu u samo nekoliko poteza mišem.

Photo: Getty Images

Komentari 0