Life&style

Isprobali smo menstrualnu čašicu i evo presude...

Kako ju umetnuti, kako mijenjati tijekom radnog vremena i koje su njene dobre strane, pročitajte u tekstu...

Moram priznati da do prije nekoliko mjeseci nisam ni znala da postoji nešto što se zove menstrualna čašica. Moja prva reakcija, kao i većini mojih prijateljica kojima sam objasnila koncept menstrualne čašice, bila je “MOLIM?! Nema šanse da ja to probam!” No, isto tako, prije nego sam čula za menstrualnu čašicu, nisam znala koliko su tamponi, moji dugogodišnji prijatelji za vrijeme najdražih nam dana u mjesecu, zapravo štetni za zdravlje… tako da sam prvi put u životu pročitala sve detalje na kutiji onih koje sam do sada koristila i...naručila menstrualnu čašicu.

Odlučila sam se za Intimina Lily Cup Compact čašicu, veličinu A, a i ta girly-pink boja mi je nekako taj cijeli postupak korištenja učinila malo manje, pa, neprivlačnim... 

 | Autor: arhiva arhiva Prvi susret

Moram priznati da sam se sama sebi smijala prije prvog korištenja, budući nisam tip koji voli eksperimentirati nego uvijek igram na sigurno, i ovo je bio veliki iskorak iz moje comfort-zone. Ali menstrualna čašica napravljena je od 100% medicinskog silikona koji je potpuno siguran za zdravlje, pa mi je to bio olakšavajući faktor.

Upute su vrlo detaljne, ilustrativno je objašnjeno na koje se sve načine čašica može umetnuti, tako da svaka žena može odabrati način na koji će umetanje čašice proći brzo i bez komplikacija. Neću vam lagati i reći da sam ju umetnula savršeno iz prve. Nisam, daleko od toga... Nakon petog pokušaja skoro sam i odustala, ali sam sad iz inata htjela pogoditi! Našla sam položaj u kojem sam ju lagano mogla umetnuti i nakon otprilike osmog pokušaja, čašica se u meni otvorila!

Sve sam napravila prema uputama i uvjerila se da je sve onako kako treba biti. Moj bi savjet bio, vama koje nikada niste koristile čašicu, da prvo umetanje napravite pod tušem…i ne odustajte ako ne uspijete iz prvog ili drugog pokušaja…vježbom do savršenstva! Ono što sam odmah primijetila, nema onog neugodnog osjećaja suhoće koju izaziva umetanje tampon, Lilly Cup Compact čašica je poprilično meka i glatka, i zaista je ne osjetite.

Intimina savjetuje dva do tri mijenja čašice tijekom 24 sata…budući sam bila u panici, uvjerena da će se brzo napuniti i procuriti, ja sam svoju prvi put izvadila već nakon 2 sata nošenja… Naravno, nepotrebno, bila je gotovo prazna! Budući nisam znala što me čeka, izvadila sam ju i ispraznila pod tušem (zapravo i danas to radim, kad god sam kod kuće). Ali barem je drugo umetanje prošlo već puno lakše! Nosila sam čašicu i tijekom noći, i zaista, nigdje niti kapljice krvi ujutro, što pri korištenju uložaka često nije slučaj... (znate što pričam cure!)

 | Autor: arhiva arhiva Drugi dan

U mom slučaju, drugi dan menstruacije, krvarenje mi je najobilnije, pa sam, iz straha da bi mi mogla procuriti, stavila uložak kao dodatno sredstvo osiguranja. Ispraznila sam je nakon otprilike pet sati nošenja, te ponovno, nikakvih znakova curenja nije bilo, a čašica je bila gotovo puna...

A što tijekom radnog vremena…?

Budući smo moja menstrualna čašica i ja započele druženje tijekom vikenda, te sam otprilike shvatila kako moje tijelo i čašica surađuju, nisam se bojala nositi je i tijekom tjedna, tim više što su mi prethodili dani slabijeg krvarenja. Pročitala sam mnoge recenzije i upute, te saznala da je, ukoliko niste u prilici isprati čašicu nakon vađenja i prije ponovnog umetanja, dovoljno samo obrisati čašicu toaletnim papirom ili intimnom maramicom (naglasak na intimnom!!) i umetnuti ponovo, tako da to i ja prakticiram (ruke obavezno moraju biti čiste!!).

 | Autor: arhiva arhiva Sport i Lily Cup Compact

Ako ste aktivne, kao ja (redovito vježbam pilates i crossfit), još ćete više voljeti svoju ovu čašicu! Vjerujte mi... Možda vam je poznat onaj osjećaj (meni itekako je) slijevanja krvi kad ste u nekom nezgodnom položaju, nakon čega u sebi ponavljate “samo da nije procurilo, samo da nije procurilo!” i sa strahom gledate prostirku ispod sebe…uz Lily Cup čašicu to postaje stvar prošlosti…bezbrižno se rastežite koliko god želite! :)

Već su prošla dva ciklusa otkako koristim menstrualnu čašicu i zaista ne znam što bi me natjeralo da se ponovno vratim na tampone i uloške… Sada je već ispravno umetnem iz prvog pokušaja, niti jednom mi nije procurila, cijeli dan provedem bezbrižno na poslu, a drugi i treći dan je praznim jednom tijekom radnog vremena, ostale dane niti jednom! 

Već sam gotovo polovicu čašice isplatila time što ne kupujem novi paket uložaka i tampona svaki mjesec, a može se nabaviti u ljekarnama, u dm-u i na web stranici Intimine! Za sada joj ne mogu naći niti jednu jedinu manu.

Moj savjet je da se riješite se barijera u glavi (zaista nije tako strašno kako vam se čini ) i probajte ovu alternativu tamponima i ulošcima!

*Čašicu je isprobala P.J., a podaci su poznati redakciji.

Photo: arhiva

Komentari 0