Life&style

Hrana koja izaziva ovisnost: znanost otkriva na koju se to hranu možemo 'navući'

  • Analiza 281 istraživanja iz 36 različitih zemalja otkrila je da se procjenjuje da se 'ovisnost o ultra prerađenoj hrani' javlja kod 14% odraslih i 12% djece
  • Znanstvenici su također rekli da bi se neka hrana s visokim udjelom ugljikohidrata i masti službeno trebala kategorizirati kao hrana koja 'izaziva ovisnost'
  • Otkrit ćemo ti o kakvoj je to hrani riječ i koje su potencijalne opasnosti po zdravlje

Jedna od sedam odraslih osoba i jedno od osmero djece mogli bi se navući na ultra prerađenu hranu (UPF), rekli su stručnjaci, što je potaknulo pozive da se neki proizvodi obilježe da 'izazivaju ovisnost'. Nedavna istraživanja povezala su UPF, kao što su sladoled, gazirana pića i gotova jela s lošim zdravljem, uključujući povećani rizik od raka, debljanja i bolesti srca. Globalna potrošnja ovih proizvoda raste i UPF sada čini više od polovice prosječne prehrane u, primjerice, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u.

Sada znanstvenici kažu da bi način na koji neki ljudi konzumiraju takvu hranu mogao „ispuniti kriterije za dijagnozu poremećaja ovisnosti.“ Ponašanja koja bi mogla zadovoljiti ove kriterije uključuju: Intenzivnu žudnju za hranom, simptome odvikavanja, manju kontrolu nad unosom i kontinuiranu konzumaciju usprkos posljedicama kao što su pretilost, poremećaj prejedanja, lošije tjelesno i mentalno zdravlje te lošija kvaliteta života, rekli su.

Analiza 281 studije iz 36 različitih zemalja otkrila je da se procjenjuje da se 'ovisnost o ultraprerađenoj hrani javlja kod 14% odraslih i 12% djece', napisali su znanstvenici u izvješću. 

Također su naglasili da ako bi se neka hrana s visokim udjelom ugljikohidrata i masti službeno kategorizirala da 'izaziva ovisnost', to bi moglo pomoći u poboljšanju zdravlja kroz promjene društvenih i kliničkih politika.

„Postoji konvergentna i dosljedna potpora za valjanost i kliničku važnost ovisnosti o hrani“, rekla je Ashley Gearhardt, autorica članka i profesorica psihologije na Sveučilištu Michigan u SAD-u. „Priznavanjem da određene vrste prerađene hrane imaju svojstva tvari koje stvaraju ovisnost, mogli bismo pomoći u poboljšanju globalnog zdravlja“, dodala je. 

 | Autor: Unsplash / Artyom Kim Unsplash / Artyom Kim Foto: Unsplash / Artyom Kim

To bi također potaknulo više istraživanja u ovom području UPF-a, dodali su autori. Neki su stručnjaci nedavno sugerirali da su neki proizvodi nepravedno demonizirani. Međutim, svi stručnjaci kažu da su hitno potrebna dodatna istraživanja kako bi se razumjeli potencijalni učinci UPF-a na globalno zdravlje.

Koautorica Alexandra DiFeliceantonio, docentica na Institutu za biomedicinska istraživanja Fralin u SAD-u, dodala je: „S obzirom na to koliko je ova hrana rasprostranjena – čini 58% kalorija koje se konzumiraju u Sjedinjenim Državama – postoji toliko toga što ne znamo.“

Možda vas zanima Bez grižnje savjesti: evo kako palačinke mogu biti zdrav doručak s najviše proteina Rubrika Life&style Life&style

Znanstvenici iz SAD-a, Brazila i Španjolske rekli su: „Rafinirani ugljikohidrati ili masti izazivaju slične razine izvanstaničnog dopamina u moždanom stratumu kao one koje se vide kod supstanci koje izazivaju ovisnost, poput nikotina i alkohola. Na temelju ovih bihevioralnih i bioloških paralela, hrana koja sadrži visoku razinu rafiniranih ugljikohidrata ili dodanih masti jak je kandidat za tvar koja izaziva ovisnost.“

Brzina kojom ova hrana dostavlja ugljikohidrate i masti u crijeva također bi mogla igrati ulogu u njihovom „potencijalu ovisnosti“, dodali su autori. Prehrambeni aditivi također mogu pridonijeti „ovisnosti o UPF-u“, rekli su. Premda ovi aditivi, koji se dodaju hrani zbog okusa i kako bi se 'poboljšao osjećaj u ustima', sami po sebi vjerojatno neće izazvati ovisnost, ali mogli bi „postati snažni pojačivači učinaka kalorija u crijevima“, napisali su.

Znanstvenici su naglasili da nema sva hrana potencijal ovisnosti. Ali, zaključili su da, premda je potrebno dodatno istraživanje kako bi se utvrdilo kako točno UPF izaziva reakciju ovisnosti, oni koji su sadržavali visok udio rafiniranih ugljikohidrata i masti „jasno su konzumirani u obrascima ovisnosti“ i rezultirali su štetnim zdravstvenim ishodima.

 | Autor: Unsplash / Nico Smit Unsplash / Nico Smit Foto: Unsplash / Nico Smit

„Ultra prerađena hrana s visokim udjelom rafiniranih ugljikohidrata i dodanih masti vrlo je privlačna i konzumira se kompulzivno te može izazvati ovisnost“, nastavili su.

„Ponašanje oko ultra prerađene hrane može zadovoljiti kriterije za dijagnozu poremećaja ovisnosti kod nekih ljudi. Procjenjuje se da se ovisnost o ultraprerađenoj hrani javlja kod 14% odraslih i 12% djece te je povezana s biopsihološkim mehanizmima ovisnosti i klinički značajnim problemima. Razumijevanje te hrane kao ovisnosti moglo bi dovesti do novih pristupa u području socijalne pravde, kliničke skrbi i pristupa politici“, složili su se znanstvenici. 

blake lively Možda vas zanima 7 prehrambenih navika pomoću kojih Blake Lively ostaje vitka i u formi Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash / Ginny Rose Stewart
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    przena hrana otrov