Life&style

Baš šteta... Pogreške koje većina nas radi s pripremom rižota, tjestenine i odreska

  • Namirnice poput tjestenine ili odreska pravi su kuhinjski klasici 
  • Oduvijek smo zapravo mislile da ih spravljamo pravilno
  • Barem do sada – nakon što smo pročitale ovaj tekst

Rižoto, tjestenina, odrezak - jela su koja gotovo svi vole i koja često spravljamo. Naravno, sigurne smo da ih spravljamo dobro, "jer tako nam je pokazala mama ili baka“. Međutim, znaš kako se kaže: nitko nije savršen! Pa tako ne mora biti ni tvoj način spravljanja. Dapače, puno je pogreška kod spravljanja (naizgled) jednostavnih namirnica. Uostalom, pogledaj o čemu se radi… 

Rižoto 

Savršeni rižoto je kremast, ima još malo „tvrdoće“ te genijalno spaja različite okuse. Međutim, to sve može se izvesti jedino ako koristiš pravu sortu riže. Najbolja je riža arborio, srednje veličine zrna. Arborio je sorta riže koja jako dobro upija tekućinu, a pri tome ne gubi strukturu. 

Pravilno kuhanje je odlučno! Zagorjela riža ima gorki okus, a polukuhana je pretvrda. Također trebaš koristiti temeljac za nadolijevanje tekućine. Trik je u tome da temeljac nikada ne smije biti hladan, jer će inače prekinuti proces kuhanja. Osim toga, riža će se tada skupiti pa postati tvrda. A u međuvremenu moraš miješati, miješati i miješati! Samo će tako rižoto biti fino kremast. 

Možda vas zanima Donosimo ti možda najbolji recept za superukusan, zdrav i jeftin rižoto s graškom Rubrika Life&style Life&style

Tjestenina 

Tjesteninu je toliko lako spraviti da brzo možeš napraviti neku pogrešku koja može uništiti kasnije uživanje u toj namirnici. Sve počinje već kod lonca. Mora biti dovoljno velik, najbolje čak malo prevelik za tjesteninu. Ako je premalen, past će temperatura vode čim staviš unutra tjesteninu, a onda se pasta može zalijepiti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Home cooking sessions: three cheese tonnarelli pasta. Pecorino, parm, mature cheddar and chives. Velvety smooth and rich. Ready in 15. Full recipe below. 😎🧀 - 1. Prep all your ingredients. Finely grate the cheeses about 200g (50g pecorino, 50g parm and 100g mature cheddar) 2. In a pan, add 3tbsp unsalted butter, 1tbsp EV olive oil, bring to medium heat 3. Add in 2 cloves minced garlic and cook 1 min 4. Add in 3tbsp plain flour, mix together and cook out till it forms a roux then add in 500ml full fat milk 4. Bring this to a gentle simmer and stir till it’s totally smooth and season with sea salt + white pepper 5. Add in cheese bit by bit, working it until fully melted and smooth - add more milk as necessary to loosen it up 6. Once pasta is boiled, lift it straight into the cheese sauce - some pasta water carried over is good - kill the heat 7. Combine all together and add pasta water as needed if it’s too thick or more cheese if too thin 8. Chop up some chives and sprinkle over once plated - This isn’t supposed to be healthy. Go all in. Pecorino for the saltiness, cheddar for the mature flavours and stringyness. Chives just add some peppery/oniony flavour which works very well #notoriousfoodie 🙅🏽‍♂️ - - - - - #pasta #spaghetti #cheesesauce #cheese #pastalover #pastadiet #pastarecipe #pastafresca #homecook #homecooked #homecooking #cookingathome #recipe #easyrecipes #recipeoftheday #foodporn #foodblog #yummy #f52grams #cacioepepe #italianfood #chef #cookingwithlove #londonfood #londonfoodie #cheeselover #pasta🍝 #comfortfood #sunday

A post shared by TheNotoriousFoodie (@notorious_foodie) on

Također nikada ne smiješ zaboraviti posoliti vodu. Tako će tjestenina dobiti potrebnu aromu i neće biti gnjecava. Nemoj zaboraviti promiješati je povremeno. Male sorte tjestenine, poput fusila ili rigatona, često se zalijepe u velike ljepljive hrpe ako povremeno ne promiješaš. I još jedan komentar za veliki pasta-mit: molimo te, nemoj ispirati tjesteninu nakon kuhanja hladnom vodom! Toplina će se pobrinuti da se tjestenina i umak optimalno povežu. 

Odrezak 

Odresci obavezno trebaju preuzeti sobnu temperaturu prije nego ih staviš na tavu. Dakle, nikako ih nemoj spravljati direktno iz hladnjaka. Pokušaj spravljanja ledenog odreska završit će sa zagorjelom vanjskom stranom, a odrezak će iznutra biti polupečen. Osim toga, prije pečenja dobro obriši i posuši odrezak kuhinjskom krpom ili nečim sličnim, inače će se meso kuhati, a ne pržiti. 

Nemoj biti skromna kad je riječ o soljenju! S dobrom porcijom soli će tvoj odrezak dobiti neodoljivu ukusnu koru. Tava mora biti dobro zagrijana prije nego staviš meso u nju. Pravi trenutak? Kad staviš ruku iznad tave i osjetiš vrućinu. Dobro zagrijana tava popržit će fino odrezak izvana te „zaključati“ okus unutra. 

Možda vas zanima Kuhari otkrivaju: Kakvu tjesteninu NEMOJ naručivati u restoranu Rubrika Life&style Life&style

Kad je odrezak pržen, preporučuje se da ga ostaviš da miruje oko pet minuta prije posluživanja (možeš ga omotati i aluminijskom folijom). Ako ga narežeš odmah nakon prženja, iscurit će previše soka od mesa. Naime, mišićna vlakna u odresku trebaju neko vrijeme da bi opet povezali vodu koja se odvojila zbog velike vrućine. 

Photo: Instagram/Getty
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dancy11.04.2005

    Prvo kod riže ne volim da je baš aldente, tjesteninu kuham u loncu od 5 litara, A meso ne volim da je slano, već prstohvat sa svake strane