Life&style

Ako namjeravaš zamrznuti jogurt, moraš znati da će se dogoditi jedna stvar

  • Jogurt je jedna od namirnica koja se može pronaći u gotovo svakom hladnjaku
  • Zdrav je, osvježavajuć, odličan za probavu, a može poboljšati i mnoge salate, kolače, smoothieje...
  • Ako si ovih dana mislila kupiti veće zalihe i zamrznuti, to zapravo nije dobra ideja

Naučeni smo da se velik broj namirnica može zamrznuti kako bismo produžili njihov rok trajanja, ali i da nam neiskorišteni višak ne propadne. Znali smo napraviti i smoothie večer prije posla te ga staviti u zamrzivač kako bismo ujutro imali ledenu poslasticu, a neki od nas su i sam jogurt zamrzavali. No, portal The Kitchn objavio da to zapravo nije dobra ideja. 

Možda vas zanima Ovaj vikend je kao naručen da se razveseliš jednostavnim, a ukusnim kolačem od limuna i jogurta Rubrika Life&style Life&style

Razlog tome je činjenica da se mliječni proizvodi, pa tako i jogurt, u zamrzivaču odvajaju i time su okus i tekstura ugroženi. To se događa i zbog toga što je jogurt napravljen od zagrijavanog mlijeka. Proteinske strukture tim se postupkom mijenjaju, a oko vode i masti nastaje svojevrsni gel. Kada se jogurt zamrzne to uzrokuje odvajanje vode od gela zbog čega se cijela struktura odvaja. No, to ne znači da je taj jogurt nužno loš, ali ne preporučuje se da ga jedeš samoga već ga je u tom slučaju možda najbolje koristiti u nečem pečenom.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Ipak, nisu svi jogurti loši za smrzavanje jer su nekima dodani želatina i pektin kako bi se ipak mogli držati u zamrzivaču. U takvim jogurtima ovi dodaci djeluju kao stabilizatori koji podržavaju mrežu proteina. Tekstura i struktura jogurta imaju ''rezervnu kožu'' koja pomaže u održavanju njegove konzistencije. Zbog toga se primjerice grčki tip jogurta može držati u zamrzivaču te je odličan dodatak smoothiejima, ali i sam za konzumiranje. No, sve to ih ne čini najzdravijim proizvodima jer neki od njih imaju u sebi i puno dodanog šećera. Ako tražiš zdrav jogurt, prije kupnje svakako prouči sastav. 

Možda vas zanima Super trik! Znaš li zašto prozirnu foliju uvijek trebaš držati u zamrzivaču? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0