Life&style
1/10

"Zapletite" se u chic detalje za dom

Svi oni koji se groze od masivnih pletenih fotelja i stolaca iz 80-ih te kičastih predekoriranih košara ove će se sezone sigurno ponovno zaljubiti u pletene detalje za dom

Nakon Zara Homea i H&M Homea treći superbrend koji je počeo s online kupnjom i dostavom diljem cijele Hrvatske je Ikea. Legendarni Klippani, stolići Lack, police Billy te razni drugi Ikeini bestseleri koji se prodaju dulje od 20 godina tako samo nakon nekoliko klikova mogu stići u vaš dom. No osim takozvanih klasika uvijek su zanimljive i ekskluzivne limitirane serije koje su vrlo ograničeno vrijeme dostupne. Jedan od pravih bisera koji trenutačno možete kupiti u Ikei, ali i naručiti preko novootvorenog web shopa je limitirana i ručno rađena kolekcija Viktigt, čija je dizajnerica poznata švedska umjetnica, 73-godišnja Ingegerd Råman. Riječ je o jednoj od najvećih skandinavskih dizajnerica poznatoj po sjajnim staklenim i keramičkim proizvodima koji se nalaze u vodećim svjetskim galerijama i muzejima, od Victoria & Albert u Londonu do National Museum of Fine Arts u Stockholmu. Ingegerd Råman prava je legenda skandinavskog dizajna, ugledna profesorica, dobitnica brojnih dizajnerskih nagrada te uglednih medalja i titula koje je dobila od švedske vlade zbog iznimnog doprinosa u sferi dizajna. I zato uopće ne moramo isticati kako smjesta treba ugrabiti njezine, pazite sad, ručno rađene i puhane staklene i keramičke vrčeve, čaše, tanjure, posude za posluživanje hrane koje možete kupiti već za 50-ak kuna.

 | Autor: arhiva arhiva

No ono na što zaista želimo skrenuti pozornost je na iznimno zanimljive pletene komade napravljene od prirodnih materijala počevši od bambusa, ratana, vodenog zumbula, vlakna banane, morske trave... Svi komadi iz linije Viktigt ručno su izrađeni i ispleli su ih iznimno vješti pletači, a upravo oni su povod za našu današnju temu, a to je pletivo. Svi oni koji se groze masivnih pletenih fotelja i stolaca iz osamdesetih te kičastih predekoriranih pletenih košara koje su nekada bile “must have” u svakoj kuhinji i kupaonici, možda će ipak promijeniti mišljenje kada vide novu generaciju pletiva koja se ovog ljeta može naći u trgovinama i web shopovima.

 | Autor: arhiva arhiva

Velike, male, uspravne, položene, posve plitke, duguljaste, s poklopcem ili bez, mat, bijele, crne... Pletene košare idealne su za čuvanje voća, povrća, ali i svih stvari koje trebaju disati te ponekad znaju biti mokre. Dječje igračke, ručnici, prljava odjeća, kozmetika... sve će to ostati očuvano ako je spremljeno u nešto što diše i izrađeno je od prirodnih materijala, a košare od bambusa, banane, jute, pruća, vodenog zumbula upravo su za to idealne. Pletivo je dobar izolator topline te je odlično i za razne podmetače, pa čak i otirače zbog iznimne otpornosti i izdržljivosti, a upravo zbog toga je čest materijal koji se i tradicijski koristi za izradu pletenog namještaja. Ratan je samo jedan od najčešćih materijala od kojeg se izrađuje namještaj, a posebno zanimljiv je namještaj koji se izrađuje od takozvanog oguljenog ratana čime se postiže prirodan, mat izgled koji je posve drukčiji od jeftinih plastificiranih imitacija koje se mogu naći u kafićima diljem Jadrana.

 | Autor: arhiva arhiva

Pleteni namještaj ima odličnu nosivost i relativno je otporan na vremenske uvjete, no ako želite da vam nešto godinama traje, preporuka je pokriti namještaj preko noći zaštitnom navlakom i dobro ga posušiti suhom krpom nakon svake kiše. Prednost pletenog namještaja je što je lagan i prozračan, a pomalo egzotičnim izgledom asocira na odmor i opuštanje pa je uistinu idealno za balkone i terase jer daje ležeran lounge izgled. Kada ga želite malo uozbiljiti i prilagoditi zimskim mjesecima, zgodna kombinacija je prirodno pletivo i vuna ili krzno. Zagrnuta krznenim prekrivačem vaša pletena fotelja bit će atraktivna i u interijeru tijekom jesenskih i zimskih mjeseci.

Photo: arhiva

Komentari 0