Life&style
1/15

Veliki povratak dlakavaca na podovima: Kakvi su tepisi u trendu?

Trenutačno su u trendu prije svega niske flore, pravokutnog oblika i s jednostavnim zanimljivim uzorcima

Osamdesetih je svaki stan obavezno morao imati tepih. Tepih ispred kauča, ispod stola za blagovanje, pa jedan u hodniku, sa svake strane bračnog kreveta, manji mekani tepih u kuhinji, čupavi mekani u kupaonici. Išlo se toliko daleko da su se i wc školjke pokrivale tepisima. A često su i cijeli stanovi bili obloženi tepisonima koji su pokrivali cijeli stan od zida do zida. A do krajnosti se išlo i kada su tapiserije koje su često nalikovale geometrijskim tepisima zavladale po zidovima, istisnuvši fotografije i umjetničke slike.

 | Autor: arhiva arhiva

I onda je to svima malo dosadilo. Ljudi su se počeli rješavati svih tih dlakavaca po stanu, prozvali su ih sakupljačima prašine, grinja i prljavštine i zavladalo je dugo razdoblje od kojih par desetljeća u kojima su tepisi zapravo bili na lošem glasu.

Poneki tepih pronašao bi se još uvijek u dječjoj sobi jer je neusporedivo ugodnije sjediti na tepihu nego na golom parketu. Ponekad bi se našao u kupaonici i u kuhinji pogotovo ako su na podu bile pločice koje su uistinu praktične za održavanje, ali zimi, posebice u primorju (gdje centralno grijanje još uvijek nije standard) tepih je jedini način kako suzbiti hladnoću u nogama i upale mjehura. No, iako puno sporije nego u modnoj industriji, trendovi u uređenju interijera uvijek se vraćaju, tako da na mala vrata ponovno dolaze tepisi.

 | Autor: arhiva arhiva

Kakvi tepisi su trenutno u trendu? Prvenstveno niske flore, pravokutnog oblika i sa jednostavnim zanimljivim uzorcima.

Jako su “in” geometrijski uzorci kombinirani s pastelnim, sivim, utišanim bojama čiji su predvodnici nizozemski dizajnerski dvojac Scholten & Baijings.

Široj javnosti Stefan Scholten i njegova supruga Carole Baijings možda su najpopularniji po suradnji s švedskom Ikeom za koju su napravili stotinjak sjajnih proizvoda iz dizajnerske PS linije te raznih drugih limitiranih linija. Uz Ikeu Scholten & Baijings surađivali su s Morosom, Hayom, Moustacheom, Karimokuom te desecima drugih poznatih proizvođača.

 | Autor: arhiva arhiva

Iako se radi o limitiranim serijama, njihove sjajne tepihe s prepoznatljivim geometrijskim uzorcima možete nabaviti i u zagrebačkoj Ikei i to za iznos od oko 1000 kuna, a u jednom drugom malom zagrebačkom dizajnerskom dućanu, poznatom Dizajnholiku, također možete nabaviti njihove tepihe koje proizvode pod vlastitim brendom.

Njihovi tepisi sastoje od vunenih kuglica, a za samo jedan tepih potrebno je preko tisuću komada kuglica koje se spajaju ručno, iglom i koncem.

 | Autor: arhiva arhiva

Osim ovom činjenicom, tepisi očaravaju i svojom kombinacijama boja i uzoraka koji su minimalistički, ali vrlo ekspresivni te su i sami autori došli na ideju dati im podosta 'slikovita' imena: električno zelena, vruće ružičasta, mak crvena, blijedo ljubičasta, silt ledenjaka, magnolija, veliko plavetnilo, slonov dah.

U Dizajnholiku ćete pronaći vrlo zanimljive i trendi tepihe brenda Zuiver koje odlikuje skandinavski dizajn i kvaliteta i finoća izrade, ali i neki lagani pomak zbog kojeg ljubitelji dizajna vole Zuiver.

 | Autor: arhiva arhiva

Kada arhitekti i dizajneri biraju onda je to često Muuto, još jedan od utjecajnijih skandinavskih brendova koji oduševljava svojim toplim, kvalitetnim, ugodnim namještajem i sitnicama za dom. Njihove najnovije tepihe Ply i Varjo možete razgledati u maloj, ali dizajnersko bitnoj lokaciji u gradu, dućanu Modus koji je od nedavno postao dom gotovo kompletnog Muuto asortimana.

 | Autor: arhiva arhiva

Geometrija, utjecaji orjenta, dalekog i bliskog istoka, starinski ćilimi, ovčje, kravlje, pa čak i leopard kože, sve se to polako ponovno vraća u modu, a mi smo ovaj tjedan izabrali jednu zanimljivu, šaroliku ponudu nove generacije tepiha koji će se uklopiti i u vrlo moderne interijere.

Photo: arhiva

Komentari 0