Life&style
1/12

Najpoželjniji stil uređenja doma dolazi iz Skandinavije

Funkcionalan i minimalnistički dizajn, čistih linija, napravljen točno prema mjeri čovjeka i prorode - sve je to skandinavski ili nordijski stil

Najprepoznatljiviji, najpročišćeniji, najudobniji, najpoželjniji među ljubiteljima dizajna i arhitekture - sve je to skandinavski stil, stil koji svoje duboke korijene traži u prirodi, ekologiji, nenametljivosti, funkcionalnosti, udobnosti. Stil koji nadrasta sam dizajn i postaje način življenja.

 | Autor: arhiva arhiva

Bijela, crna i siva, bijeli parketi, drvo, pročišćeni interijeri, jednostavnost, biljke, zanimljiva rasvjeta, neki zanimljivi detalji koji daju živost i toplinu glavne su karakteristike toga vječnoga klasika koji će teško izaći iz mode.

 | Autor: arhiva arhiva

Dizajn je minimalistički, čistih jednostavnih linija koje neodoljivo prate funkciju. No koliko god on bio pragmatičan, jednostavan i funkcionalan te sadržavao samo najnužnije elemente, tajna je u tome što takav interijer nipošto ne djeluje hladno i distancirano, nego upravo suprotno, skandinavski interijeri su napravljeni točno prema mjeri čovjeka i prirode. Čovjeka koji voli prirodu, obitelj, život. One jednostavne, obične stvari zbog kojih volimo biti kod kuće i uživati u lijenim jutrima, popodnevima, večerima... Nenametljiv, prilagodljiv, kvalitetan, ne preskup i lako promjenjiv, a opet ugodan, topao. Da, sve je to skandinavski ili, preciznije rečeno, nordijski stil.

 | Autor: arhiva arhiva

Geografski gledano, Skandinavija je kulturna i povijesna regija u sjevernoj Europi koja se sastoji od većeg dijela Skandinavskog poluotoka i Jutlandskog poluotoka te otoka između njih. Regija obuhvaća tri suverene države: Dansku, Norvešku i Švedsku, a kako se pod skandinavski dizajn često provuku i genijalni predmeti od finskih, islandskih dizajnera, ispravnije je taj stil nazvati nordijskim, iako je to kolokvijalno zapravo isto.

 | Autor: arhiva arhiva

Već i vrlo površno znanje povijesti dizajna bit će dovoljno da znate da nordijski stil karakteriziraju svijetli, neutralni tonovi akcentirani ponekom kolorističkom sitnicom, prirodni materijali, minimalizam, funkcionalnost. Uz pionire suvremenog dizajna poput Arnea Jacobsena, Alvar Aalta i Vernera Pantona, svesprisutnu Ikeu, popularni Bo Concept, kultne brendove poput Fritz Hansena, Eve Solo, Iittale, Muuta, ali i brendove poput Nokije, Fiskarsa i Hausquarne, jasno je da su nordijske zemlje velesile kada je dizajn u pitanju. I to nekada, ali i danas. 

Photo: arhiva

Komentari 0