Japanski vrt – zen oaza u velegradu

Daleki Istok Ispiši članak

INterijeri

INgarden

Datum objave: 25.07.2012

Autor: Borina Kopčić

Tagovi: japanski vrtovi | uređenje vrta

Stranica 1 od 2

Uz Japan uglavnom vežemo pojmove poput minimalizma, čaja te crvene i bijele boje, ali japanski vrtovi sve češće postaju dio hrvatskih gradova (Rijeke, npr.). Japanski vrt je idealan za ljubitelje čistih linija, ali i za sve koji bi željeli iskustvo vrtlarenja prenijeti na višu razinu.

Tradicionalni japanski vrt se razvio iz kineskog vrta. Kroz povijest je odigrao ključnu ulogu u poimanju vrta u Aziji, ali i na Zapadu. Japanski vrt počiva na načelu da vrt mora biti priroda oblikovana ljudskom rukom. Dok ćete u francuskim vrtovima nerijetko pronaći fontane i vodoskoke, u japanskom ćete pronaći isključivo prirodno oblikovane vodene tokove.

Thinkstock      

Tri osnovna elementa ovih vrtova su voda, kamen i biljka – baš kao i u prirodi. Japanski vrt ne trpi nepotrebne dekorativne elemente, jer je priroda lijepa sama po sebi. Tako u originalnom japanskom vrtu nikada nećete pronaći kipove, statue i sl. elemente. Za dekoriranje se koriste isključivo kamenje, oblutci i šljunak, pošto za Japance kamen ima svijest i duh.

Voda mora biti prirodna, a ne zarobljena u ljudskom djelovanju. Vodoskoci, fontane i slične dekoracije su nepoželjne. Jezerca i potoci su osnovne vodene površine, koje nerijetko sadrže zanimljiv biljni i životinjski svijet.

Biljke predstavljaju svetinju stoga se oblikuju na nježan i delikatan način. Sjetite se samo bonsai drveća koji se godinama obrezuju kako bi nakon mnogo vremena i truda dobila poželjan oblik. Sama tehnika je krajnje zahtjevna i mnogo više od hortikulturne vještine.Komentari