Life&style
Najljepši detalji za kupaonicu Najljepši detalji za kupaonicu Najljepši detalji za kupaonicu Najljepši detalji za kupaonicu Najljepši detalji za kupaonicu Najljepši detalji za kupaonicu Najljepši detalji za kupaonicu 1/10 Najljepši detalji za kupaonicu Najljepši detalji za kupaonicu Najljepši detalji za kupaonicu

Vaša mala oaza: Detalji za najljepšu kupaonicu

Kako postići funkcionalnu a estetsku kupaonicu, donosimo u kratkom vodiču. Kvaliteta je na prvom mjestu

Kupaonica čini vrlo važan dio doma koja osim primarne funkcije mora zadovoljiti i vrlo visoke estetske kriterije. Razlog tomu su moderan i ubrzan način života koji je doveo do toga da kupaonica postaje prostor opuštanja i odmora od naporne svakodnevice. Što danas u suvremenom stanu podrazumijeva svaka dobro osmišljena kupaonica te kako to u funkcionalnom i estetskom smislu postići, porazgovarali smo s brojnim stručnjacima koji su nam otkrili tajne dobro osmišljenih kupaonica.

 | Autor: arhiva arhiva La faenza, Ardeo plam, cijena na upit

Ukratko, kažu, možemo odrediti tri tipa kupaonice: kompaktnu, wellness i kupaonicu otvorenog tlocrta. Najčešći model je kompaktna kupaonica. Nju nalazimo u većini stanova, tržište nekretnina uglavnom standardno nudi djelomično opremljene kompaktne kupaonice. Bile one veće ili manje, većina ih je jednostavno obložena keramičkim pločicama, uz više ili manje funkcionalno složene sanitarne elemente koji dijele zajednički uporabni prostor.

 | Autor: arhiva arhiva Zavjesa za tuš, hm.com, 90 kn

Druga vrsta je takozvana wellness kupaonica koja dovodi u krajnost tendenciju preuzimanja primata kupaonice nad dnevnim boravkom kao idealnog mjesta opuštanja i hedonizma. Osim veće “kvadrature” i široke lepeze standardnih elemenata takva se kupaonica opremljena elementima iz ostalih “dnevnih” dijelova stana (TV, hladnjak), a obično ima i saunu, whirlpool, kutak za fitness s različitim spravama i slično. S obzirom na razne mogućnosti individualne interpretacije i dekoracije, varijacije su brojne.

 | Autor: arhiva arhiva Ceramica-Sant-Agastino, Ardeo plam, cijena na upit

Treća opcija je kupaonica otvorenog tlocrta, koncept koji raščlanjuje pojedine funkcije kupaonice u zasebne cjeline te ih raspoređuje unutar većeg prostora, najčešće spavaće sobe, često u kombinaciji s garderobom. Takvi se primjeri na kraju svode na veću spavaću sobu s prostorima za odijevanje i tuširanje, nišom s umivaonikom, WC kabinom... Cijeli sklop odiše prozračnošću, a zbrojena površina samo prostora “kupaoničkih” funkcija čak ne mora nužno prelaziti površinu malo veće standardne kompaktne kupaonice.     

 | Autor: arhiva arhiva

I skučeni prostori s minimumom funkcionalnosti mogu imati dozu luksuza ili u najmanju ruku izgledati osmišljeno i efektno, a dobra je vijest da to ne ovisi nužno o cijeni.

 | Autor: arhiva arhiva

Beskonačne su varijacije u dizajnu, kvaliteti i namjeni. No ono što je važno kod kupaonica da ugrađeni materijali moraju svi biti kvalitetni. Podne plohe trebale bi imati zadovoljavajući faktor protukliznosti (najmanje 7) zbog sigurnosti u korištenju. Opća je tendencija da se kod luksuznijih kupaonica teži pločama većih formata, a mozaik-pločice standardno su rješenje za oblaganje zavojitih ploha. Ploče manjih formata po “kvadratu” uglavnom su jeftinije od većih, podatnije za slaganje te u pravilu zahtijevaju manji postotak škarta, a po pitanju cijene iznimka su mozaik-pločice čija je cijena i ugradnja skuplja od ploča većih dimenzija.

 | Autor: arhiva arhiva Laufen, Ardeo plam, cijena na upit

Nemojte zaboraviti da je izbor umivaonika, kade ili tuša, miješalica, podnih i zidnih obloga i galanterije samo prva faza. Brojni detalji spojeva, rubova, kutova te pozicije montaže različitih elemenata itekako mogu podići, ali i upropastiti cijeli dojam, stoga pripazite na svaki detalj. Nikako se ne smije zapostaviti ni rasvjeta, a dobrim izborom detalja već se i vrlo jeftinim rasvjetnim tijelima postiže odličan dojam.

 | Autor: arhiva arhiva Armonie, Ardeo plam, cijena na upit

Nakon svega toga ide onaj završni “touch”. Lijepi dozeri za sapun, ručnici, košara, pokoja svijeća... sigurno će popraviti dojam. 

Još detalja za kupaonicu potražite u galeriji.

Photo: arhiva

Komentari 0