Life&style

Upoznajte Zrinjevac i Botanički vrt – mjesta gdje ljubav nema granica

Zagreb se može pohvaliti svojom urbanističkom svestranošću jer ne samo da spaja staru gradsku jezgru s modernim prizvukom, nego ima i velik broj zelenih parkova u kojima posjetitelji ne samo da mogu uživati u mirisu trave i cvijeća i šetnjama, nego i brojnim zabavnim manifestacijama u kojima se rađa ljubav za koju možda niste ni znali da postoji.

Zrinjevac je jedan od najpoznatijih parkova Zelene potkove i jedan od najpopularnijih.

Drvored platana koji je idealan za duge šetnje, glazbeni paviljon koji oduševljava ljubitelje glazbe jer vrlo često ugošćuje mnoge glazbenike, fontana koja je zbog svog neobičnog izgleda prozvana Vrganj te skulpture poznatih, ono je što ćete susresti na Zrinjevcu. Tu se nalazi i meteorološki stup kod kojeg uvijek vjerno dolazimo kako bismo se informirali o vremenu u samom gradu. Oko Zrinjevca uočit ćete i mnoge palače koje su u 19. stoljeću imućni građani darovali gradu. Jedna od takvih plača je i Historicistička palača Vranyczany- Hafner u kojem se nalazi i Arheološki muzej koji spaja ljubav prema neistraženim dijelovima povijesti i brojnim starim skulpturama od kojih arheologe i ljubitelje kulture i umjetnosti, svakako oduševljava portret nestale Plautile za koju kažu da je najljepši portret rimske skulpture.

 | Autor: arhiva arhiva

Silvija Spačal

Upravo zbog svoje sadržajne raznolikosti, Zrinjevac spaja mnoge ljubavi gdje ćete se prisjetiti svih onih lijepih uspomena koje ste tamo doživjeli i znati ćete da postoji mjesto na koje se uvijek možete vratiti po novu dozu mira i spokoja kao što je to nekada radila Silvija sa svojim dečkom, sadašnjim suprugom gdje im se danas pridružila i njihova kćerkica. Marija je dala pravi opis Zrinjevca koji pokazuje njegovu svevremenost – "Zrinjevac,uvijek na neki način duša Zagreba,mjesto na kojem kao dijete trčkaraš ,kao teenager vrijeme provodiš na klupicama držeći se za ruke sa dečkom,a kao žena uživaš u sjećanjima na prethodna iskustva u zagrljaju voljenog muškarca. Tako čarobno mjesto obavijeno ljubavlju ...a u vrijeme adventa čarolija je na vrhuncu…"

Nedaleko od Zrinjevca nalazi se Botanički vrt, jedan od zelenih perivoja koji se smjestio u ulici Antuna Mihanovića. Vrt svojim bogatim izložbom preko 10 000 vrsta različitog bilja od egzotičnih do autohtonih, idealno je mjesto zaljubljenika u prirodu i biljke. Upravo iz toga razloga nemojte se začuditi ako sretnete biologe koji žustro raspravljaju o porijeklu određenih biljaka ili pak posjetitelje koji su toliko fascinirani ljetnim šetnjama u hladovini kao Marina.  

Čitajući ove redove sigurno ste se prisjetili neke svoje priče, a sada je pravo vrijeme da je podijelite s nama. Da li je to pričao kao što je primjerice fascinantna vožnja kočijom koju su doživjeli Tatjana i njezina djeca, neka posebna priča iz advenstskog perioda godine ili nešto sasvim drugačije. Podijelite priču s nama.  

Photo: arhiva

Komentari 0