Life&style
1/9

Upoznajte Maksimir, Sljeme i Medvedgrad

Ponekad je stvarno potrebno uzeti si vrijeme kako bismo u društvo svojih najmilijih proveli dan u kojem sve postaje sporedno i u glavni plan se stavljaju samo zabava, priroda i dobro društvo.

Krenite u istraživanje koje će vas odvesti izvan okova gradske gužve gdje ćete pomalo i zaboraviti da ste dio milijunskog grada. Prva stanica neka bude Maksimir, park na istočnoj strani grada u kojem će vas fascinirati hrastova šuma okružena livadama, ispresijecana potocima gdje ćete moći uživati u obiteljskom pikniku dok se vaša djeca valjaju u travi, šetnji s prijateljima po nepoznatim puteljcima ili pak u vlastitom uživanju u šumi, malim životinjicama i cvijeću kao što i danas uživaju Monika i Antonija. U jednom dijelu parka nalazi se i zoološki vrt u kojem je dom pronašlo više od 275 životinjskih vrsta, a razgovor s novim prijateljima bit će idealno mjesto za smijeh i zabavu.

 | Autor: arhiva arhiva

Davor Dopar

Dalje nas put vodi prema Sljemenu i dok pjevamo onu staru zagrebačku „Na Sljeme, na Sljeme, na Sljeeeme“ u potpunosti ostavljamo grad iza sebe i ulazimo u zonu u kojem priroda vodi glavnu riječ. Zagreb se može pohvaliti da nadomak centra ima park prirode Medvednicu, čiji je Sljeme i najviši vrh, a postao je omiljeno mjesto za izlet, rekreaciju ili bijeg iz grada, naročito ljeti, a noćna panorama zaista ostavlja bez daha, ispričao nam je Davor. Do samog vrha vode vas brojne planinarske staze gdje se nalaze brojne livade i planinarski domovi. Piknik na šumskim obroncima, igre na travi s prijateljima ili obitelji, a za sve zaljubljene, idealno mjesto za skrivanje od znatiželjnih pogleda. Saša nam je ispričao kako ga šetnje do Sljemena uvijek podsjećaju na sve one lijepe trenutke u kojem čak ni žuljevi ni uništene cipele nisu bile važne već samo zadovoljstvo osvajanja cilja, a u tom pothvatu uvijek pomažemo jedni drugima. Osim u prirodi, dobroj ugostiteljskoj ponudi planinarskih domova, na Medvednici možete uživati i u kapelica Majke Božje Sljemenske, kapelici Sv. Jakoba, špilji Veternici, kraljičinom zdencu, Kamenim svatovima i mnogim drugim zanimljivostima koje će vaš izlet u prirodu učiniti što zanimljivijim.  

Na južnim obroncima prekrasne Medvednice nalazi se utvrda Medvedgrad. Ako želite nekoga ostaviti bez daha, ako tražite kutak Zagreba koji će biti poseban i drugačiji, ako želite biti sami sa svojim mislima ili s voljenom osobom, otiđite na Medvedgrad, sjednite na zidine i uživajte u pogledu za kojeg kažu da je jedan od najboljih mjesta za promatranje Zagreba noću. Davor nam je otkrio kako je utvrda postala nezaobilazno mjesto gdje uživa u društvu svoje supruge, a za Karla je mala klupica na utvrdi postala tradicionalno mjesto na koje dolazi sa svojom djevojkom. Osim u starim zidinama koje sežu čak iz 13 stoljeća, na Medvedgradu možete vidjeti ranogotička kapelica sv. Filipa i Jakova i Oltar domovine, spomenik palim hrvatskim vojnicima u Domovinskom ratu.   

No neće vas oduševiti samo Medvednica, Sljeme, Medvedgrad i Maksimir jer Zagreb pruža mnogo više izvan područja rijeke Save, a to su područja koja će vas natjerati da krenete u samostalno istraživanje krajolika. Ljubiteljima prirode i svježeg zraka omogućit će rekreaciju uz trčanje i vožnju biciklom, a romantičarima mjesto za smišljanje ljubavnih gesti. Davor nam je otkrio kako su nasip, Sljeme i Medvednica mjesta koja spadaju u „paket zaljubljenih“ i svakako se trebaju naći na karti ljubavnim lokacija grada Zagreba dok nam je Hrvoje poslao prekrasnu panoramu Jarunskog jezera na kojoj si već možemo zamisliti tatu kako ući sina voziti bicikl, dvojicu prijatelja koji razgovaraju trčeći oko jezera i dvoje zaljubljenih koji samo uživaju u svom društvu sramežljivo se pogledavajući. 

Podijelite s nama priču koja obuhvaća ljubav izvan okova centra Zagreba, ljubav koja je nastala na ovim prekrasnim lokacijama, a mi smo sigurni da imate različite priče za nas.  

Photo: arhiva

Komentari 0