Life&style
Svi putevi vode u Vatikan i Rim: Ovo je savršeno putovanje Svi putevi vode u Vatikan i Rim: Ovo je savršeno putovanje Svi putevi vode u Vatikan i Rim: Ovo je savršeno putovanje Svi putevi vode u Vatikan i Rim: Ovo je savršeno putovanje Svi putevi vode u Vatikan i Rim: Ovo je savršeno putovanje Svi putevi vode u Vatikan i Rim: Ovo je savršeno putovanje Svi putevi vode u Vatikan i Rim: Ovo je savršeno putovanje 1/7

Svi putevi vode u Vatikan i Rim: Ovo je savršeno putovanje

Ako ste ljubitelji umjetnosti, ovdje ćete neizmjerno uživati, kaže prof. hrvatskog jezika i povijesti Iva Kolić

Svi putevi zaista vode u Rim, a nakon obilaska dobrog dijela Italije bilo je vrijeme da Puljanka Iva Kolić posjeti i talijansku prijestolnicu. “To je uostalom destinacija koju barem jedanput u životu morate obići, a Vatikan dolazi u paketu”, dodaje. Dodatni razlog za to su, ističe ova profesorica hrvatskog jezika i povijesti, blizina i prometna pristupačnost, što je idealno ne samo za organizirana putovanja nego i za ona u vlastitu angažmanu.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića - Dečko i ja odlučili smo se za vlak, kojim se iz Trsta do Rima može doći za svega 20 eura nemate li ništa protiv nešto dulje (čitaj osam sati duge) vožnje pa do 50 eura preferirate li nešto udobniju i bržu vožnju, uz to da, naravno, karte kupite na vrijeme. Prodaja karata za vlak u Italiji počinje 100-tinjak dana prije i tad ih se može kupiti po najpovoljnijim cijenama, što je odlično ako unaprijed znate točan datum putovanja - savjetuje Iva i dodaje kao Rim nudi vrlo raznolik smještaj, od jeftinijeg, preko prosječnog, do luksuznog. No za sasvim solidan iznos može se dobiti i više nego pristojan hotel na dobroj lokaciji. - Imate li malo sreće, možda dobijete i sobu s pogledom poput naše, koja je imala pogled na kupolu bazilike sv. Petra - kaže, uz opasku da ne pokušavate odmah sve vidjeti u ovom gradu jer je to nemoguće.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića 
- Bit putovanja ipak je uživanje, a ne forsiranje nečega, bilo to razgledavanje ili nešto drugo. Naravno, neka su mjesta ipak ‘must see’, neovisno o tome koliko se zadržite. Većina na spomen Rima najprije pomisli na slavni Koloseumom. Ali meni, moram priznati, ipak pomalo razočaravajući u usporedbi s veronskim ili našim u Puli, no opet nešto što se jednostavno mora vidjeti. Obližnji Rimski forum nalazi se u blizini i uključen je u cijenu ulaznice Koloseuma, a šetnja njima dočarat će vam u punom smislu riječi veličanstvenost starog Rima - govori i dodaje kako se u blizini nalazi još puno ostataka starorimske arhitekture poput Carskog foruma i Trajanove tržnice, koje također vrijedi vidjeti želite li još malo doživjeti dašak antike ili jednostavno okinuti koju fotku. 


 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića - Planirate li posjetiti Vatikanske muzeje, nije naodmet ranije kupiti karte, a to osim preko njihove internetske stranice možete učiniti i na jednom od nekoliko obližnjih info punktova. I, budite točni jer se karte izdaju za određeno vrijeme. Nije da vas neće pustiti unutra ako malo zakasnite kao što smo mi (smijeh), ali dođete li ranije, računajte da ćete čekati jer se pridržavaju vremena koje piše na ulaznici. Imajte na umu i da je u cijenu ulaznice Vatikanskih muzeja uključena i Sikstinska kapela, koja krije čuveni Michelangelov ‘Posljednji sud’ - priča.

U baziliku sv. Petra ulaz je besplatan, a želite li posjetiti kupolu, trebat ćete izdvojiti nešto novca. Želite li izbjeći dulje čekanje, bolje je posjetiti baziliku u jutarnjim satima radnog dana nego popodne i vikendom kada red zna biti poduži. Imate li vremena, preporučam šetnju do nekoliko minuta udaljene Anđeoske tvrđave, od koje možete dalje nastaviti prema Piazzi Navoni, u blizini koje ima mnoštvo malih, šarmantnih, tipično talijanskih kafića i restorana te su najbolje mjesto da nešto pojedete, nastavlja Iva. Da, Italiju prati glas malo skuplje zemlje, ali su cijene hrane, iako nešto više nego kod nas, opet pristupačne. Jedino su pića i deserti skuplji.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Primjerice, večera s predjelom, glavnim jelom i desertom u prosjeku je 25-30 eura. 
- Nakon što ste malo predahnuli i napunili baterije od hodanja, nikako nemojte propustiti Fontanu di Trevi, uz koju se jednostavno morate zaustaviti kako biste u nju bacili novčić, točnije dva - jedan kako bi vam se ispunila želja, a drugi kako biste se ponovno vratili u Rim. Navodno se u njoj na dan pronađe čak nekoliko tisuća eura u kovanicama koje se utroše na održavanje čistoće grada koji usprkos tome i nije toliko čist - priča. Život u Rimu je, dodaje Iva, nonšalantan i neužurban, osim kad je promet u pitanju.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića - Bez obzira na to je li riječ o turistima ili lokalnom stanovništvu, čini se da se rijetko tko pridržava prometnih pravila tijekom prelaženja cesta, a vozači će, ako je to ikako moguće, izbjeći (nepotrebno) stajanje (čak i na pješačkom prijelazu). Zato, oprez u prometu nije naodmet. Autobus se začudo pokazao kao najbolje prijevozno sredstvo za upoznavanje grada, a to će vam savjetovati i lokalno stanovništvo. Ali budite spremni i na hodanje, i to jako puno hodanja, jer ćete se nerijetko od stanice do željene destinacije ponekad i prilično nahodati. Izbjegavajte ‘hop on-hop off’ autobuse koje će vam većinom netalijansko stanovništvo nuditi pokraj gotovo svake znamenitosti u Rimu i Vatikanu, iz čistog razloga jer ne nude ništa osim prijevoza od jedne do druge znamenitosti - savjetuje Iva koja ima, kao sigurno i drugi, mali ritual kojeg se pridržava na svakom putovanju. U njezinu slučaju to je pronalaženje mjesta s dobrim pogledom.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića - U tome me i više nego pozitivno iznenadio Il Vittoriano ili tzv. Oltar domovine, monumentalno zdanje podignuto u čast prvoga kralja ujedinjene Italije, Viktora Emanuela II., čija golema terasa pruža jedne od ljepših pogleda na Rim, prije svega na njegovu raznovrsnu arhitekturu. A ako ste netko tko voli umjetnost, Rim i Vatikan su nezaobilazne destinacije za vas. I zadnji savjet, prepustite se da vas ulice same vode i maksimalno uživajte - zaključuje.

Photo: privatna arhiva Kristijana Musića

Komentari 0