Life&style

Što se to fino kuha za Uskrs? Tri recepta od kojih rastu zazubice

Rađanje novog proljeća miriše na slasne kolače, hrskave šparoge i jaja na sto načina

Najveći kršćanski blagdan okuplja ljude oko stola punog tradicionalnih jela, od pisanica, preko šunke, do janjetine, ali uvijek se nađe i mjesta za nešto novo što će postati tradicija.

Uskrsni kuglof

Sastojci: 340 g maslaca, 300 g šećera, 1 žličica soli, 5 velikih jaja, 384 g brašna, 1/2 šalice likera od jaja, 2 žličice vanilijina ekstrakta, 1/2 žličice mljevenoga muškatnog oraščića, šećer u prahu za posipanje

Priprema: Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva i premažite maslacem te pospite brašnom kalup za kuglof. U većoj zdjeli miješajte maslac, šećer i sol dok ne postanu pjenasti. Dodajte jaje po jaje i neprestano miješajte dok se sve dobro ne poveže. Miješajte sporije i dodajte brašno te liker od jaja, vanilijin ekstrakt i muškatni oraščić. Miješajte dok se sve lijepo ne poveže. Ulijte smjesu u kalup za pečenje i pecite 65-75 minuta ili dok čačkalica ne izađe suha iz kolača. Neka se ohladi pa ga prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Piletina sa šparogama 

Sastojci: 1 vezica zelenih šparoga, 5 prepeličjih jaja, 1 paketić klica prema izboru, 200 g mladog špinata, 1 češanj češnjaka, 1 grmić crvenog radiča, 2 žlice balzamična octa, 2 žlice maslinova ulja, 1 žlica limetina soka, sol, papar, 200 g cherry rajčica

Priprema: Ogulite šparogama donji dio, odrežite drvenasti te ih blanširajte nekoliko minuta u slanoj kipućoj vodi. Potom ih ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Prepeličja jaja skuhajte, ogulite i prerežite napola. Špinat i radič operite te ga složite na tanjur za posluživanje. Po površini rasporedite polovice rajčica, dodajte oprane klice i šparoge. Sa strane pomiješajte balzamični ocat s maslinovim uljem, usitnjenim češnjakom, limetinim sokom, solju i paprom te time prelijte salatu. Lagano promiješajte i poslužite.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Proljetna salata

Sastojci: 4 komada pilećih prsa, 500 g zelenih šparoga, 1 limun, 2 češnja češnjaka, 2 žlice maslaca, 5-6 grančica majčine dušice, sol, papar, 1 žličica crvene paprike, 2 krumpira, 3 kriške pancete

Priprema: Očistite piletinu od žilica, osušite te pospite solju, paprom i mljevenom crvenom paprikom. Pustite da odstoji oko pola sata. Potom svaki komad piletine položite na komad aluminijske folije s grančicom majčine dušice i nekoliko ploški limuna. Pomiješajte maslac i protisnuti češnjak te na vrh svakoga komada piletine stavite malo te smjese. Zatvorite paketiće i pecite na 200 Celzijevih stupnjeva 15-20 minuta. Donje dijelove šparoga podrežite i ogulite izvana gulilicom za krumpir. Kuhajte šparoge na pari nekoliko minuta pa ih isperite pod hladnom vodom. Ogulite krumpir, narežite na kockice i skuhajte, a pancetu narežite na komadiće te je popržite do hrskavosti. Pečenu piletinu izvadite i narežite na trake, a šparoge rasporedite na tanjure i preko njih stavite žlicu, dvije mješavine krumpira i pržene pancete.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Photo: Stock Food

Komentari 0