Life&style

Spoj mode i erotike: Golišave fotke tri najveća majstora

Helmut Newton, Mario Testino i Jean Pigozzi našli su se pod istim krovom s izložbom fotografija koja se temelji na golotinji

Berlinska galerija Helmut Newton Foundation najavila je otvaranje izložbe tri velikana fotografije Mario Testino: Undressed / Helmut Newton: Unseen / Jean Pigozzi: Pool Party. Nakon što je osnovao svoju zakladu 2003. u Berlinu, Helmut Newton izrazio je želju za postavljanje prostora koji neće izlagati samo njegova djela nego i ona njegovih kolega - ova želja ostala je čvrsto zapisana u misiji Helmut Newton Foundationa čak i nakon njegove smrti. “Undressed” Marija Testina izložba je fotografija postavljenih isključivo za prostor ove galerije, a sastoji se od niza modnih fotografija i aktova te brojnih nikad objavljenih studijskih portreta.

 | Autor: Jean Pigozzi/Helmut Newton Foundation PR Jean Pigozzi/Helmut Newton Foundation PR

Istodobno “Pool Party” Jeana Pigozzija bit će predstavljena u sobi June’s Room - kolekcija fotografija malog formata snimljena je oko Pigozzijeva bazena u Cap d’Antibesu, gdje su Helmut i June Newton, uz brojna druga slavna imena, često dolazila uživati u luksuznom i glamuroznom ambijentu kolege fotografa.

 | Autor: Jean Pigozzi/Helmut Newton Foundation PR Jean Pigozzi/Helmut Newton Foundation PR

Jean Pigozzi, fotograf, kolekcionar umjetnina i međunarodni biznismen, već je jednom imao priliku biti dio zaklade Helmuta Newtona, 2008. u sklopu izložbe “Paparazzi”, u koju su bili uključeni njegovi portreti i autoportreti. Stoga ne čudi što su njegovi spontani, iznenađujući i ponekad doista intimni portreti prijatelja i gostiju uz bazen Vile Dorane opet izloženi u Berlinu. U vili koja je sagrađena za Jeanova oca Henrija 1953. godine i rad je Ettorea Sottsassa gostovali su Mick Jagger i Bono, Liz Taylor i Naomi Campbell, kao i brojni drugi celebritiji koje je i sam Newton često fotografirao.

 | Autor: Jean Pigozzi/Helmut Newton Foundation PR Jean Pigozzi/Helmut Newton Foundation PR

S druge strane, instalacija imena “Undressed” osmišljena je isključivo za Helmut Newton Foundation, a kroz nju Mario Testino istražuje proces razodijevanja i oprezno korača granicom između mode i erotike te poseže za inspiracijom u vlastitu arhivu, ali i godinama fotografske prakse i iskustva.

 | Autor: Mario Testino/Helmut Newton Foundation PR Mario Testino/Helmut Newton Foundation PR

Čak 50 velikih fotografija pričvršćeno je za zidove tri izložbena prostora galerije, a rastegnuti su od kutova sve do stropa. Ovakav način prezentacije dosad je neviđen u Testinovu radu, ali i u izložbama zaklade, a sobe ispunjene tijelima i emocijama stvaraju doista nevjerojatan ljudski krajolik. Neke od njih prikazuju razodjevene žene i muškarce u dvadesetima i tridesetima, neke s brojnim tetovažama, a prirodan način na koji je njihova golotinja izložena istodobno iznenađuje i fascinira. Na nekim fotografijama modeli su jedva uspjeli pokriti svoja tijela kaputima, kupaćim kostimima i rubljem. Usprkos nevjerojatnoj senzualnosti koju Testino uspijeva prenijeti na grupnim fotografijama, one nikad ne prelaze u opscenost ili pornografiju, čime je ovaj modni fotograf još jedanput dokazao kako je modnu fotografiju doveo do razine umjetnosti.

 | Autor: Mario Testino/Helmut Newton Foundation PR Mario Testino/Helmut Newton Foundation PR

Konačno, fotograf čije ime nosi zaklada zastupljen je slikama iz tri sektora: mode, portreta i aktova. Većina ovih radova nikad nije prikazana te stvaraju protutežu već dobro poznatim Newtonovim radovima poput portreta Jeremyja Ironsa u londonskom Ritzu, Michaela Grossa na bazenu u Dortmundu ili aktova snimljenih u talijanskoj vinariji i za balet Jana Fabrea. Newtonova suptilna kombinacija golotinje i mode i danas uspješno pretvara i najkontroverznije fanove u voajere svojim bilješkama o promjeni uloge žena u zapadnom društvu. Izložba će biti otvorena do 19. studenog 2017. 

Photo: Helmut Newton/Helmut Newton Foundation PR

Komentari 0