Life&style
Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje 1/18 Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje

Pretvorite svoj balkon u savršenu oazu za opuštanje

Bilo da imate veću terasu ili tek nekoliko "kvadrata" balkona, uz naš mali vodič uredite proljetni kutak, idealan za opuštanje

Svako proljeće ista priča. Kako nekoliko “kvadrata” balkona, lođe ili terase pretvoriti u pravu malu oazu za odmor i opuštanje? Mjesto gdje ćete s veseljem ujutro uz kavu čitati novine i rješavati križaljku, popodne i navečer se opuštati uz sladoled i razgovor s ukućanima, prijateljima.

Odgovor nije nimalo jednoznačan jer prije svega ovisi o vašim željama, a onda i prostornim i financijskim mogućnostima, a mi ćemo vam dati nekoliko savjeta i shopping inspiracija koje će vam, nadamo se, barem malo pomoći.

Za početak, na balkon, lođu ili terasu smjestite elemente za boravak, rasvjetno tijelo i kutak za biljke koje će nedvojbeno oplemeniti prostor. Ako nemate dovoljno prostora za sve što biste željeli na balkonu, reducirajte stvari. Odbacite stol i stolce, umjesto njih nabavite udoban redateljski stolac ili sklopivu ležaljku. Također, ne zaboravite da su terasa i balkon prostori za ugodu i uživanje - bicikl, skije i suvišni namještaj pospremite u šupu ili na tavan.

 | Autor: arhiva arhiva Ležaljka, Ikea, 179 kn

Zatim, ono što trebate znati je da je idealna veličina terase ili balkona ona koju imate, nije bit u količini prostora nego u njegovoj dobroj organizaciji. Kako biste optimalno iskoristili prostor, isplanirajte izgled balkona ili terase unaprijed. Stolić za tegle koji na balkonu zauzima previše prostora zamijenite policama na zidu na kojima uz cvijeće možete držati i kanticu za zalijevanje, mirisnu svijeću, dragu fotografiju... Stol i stolci neka budu sklopivi, a konstrukcija za sušenje rublja s vanjske strane ograde. Ako ste najveći dio dana izloženi suncu, posebno niskom, zapadnom, postavite neku vrstu sjenila. Na tržištu postoji niz proizvoda, realizacija ovisi o mogućnostima izvedbe i financijama. Koristite li suncobran, pripazite na njegovo uzemljenje - mora biti stabilan i siguran. Rasvjeta na balkonu ili terasi je bitna kako biste je mogli koristiti i u večernjim satima.     

 | Autor: arhiva arhiva Tenda, Jysk, 149 kn

Želite li diskretnu rasvjetu, raspitajte se o varijantama arhitekturalne rasvjete, koja može biti i više nego efektna, te prostor učiniti pravom oazom za večernje opuštanje. Ako ste vječni romantik, bacite se u potragu za lampionima, lampicama i fenjerima pa ispunite prostor svjetlom svijeća.

 | Autor: arhiva arhiva Lampion, Ikea, 49 kn

Pri izboru biljaka za balkon ili terasu bitno je voditi računa o orijentaciji s obzirom na strane svijeta. Postoje brojne biljke za sunčane pozicije (pelargonija, begonija, petunije i surfinije, sanvitalija, bacopa...) te za polusjenovite ili sjenovite položaje (sve vrste vodenika, fuksija, lunaria, potočnice, hortenzija...). Pri izboru posuda nudi se cijeli niz mogućnosti, a zanimljiva opcija su dvostrane konstrukcije s “kištricama” za ograde da ne bi samo susjedi i prolaznici uživali u ljepoti vašeg cvijeća.
Želite se sakriti od pogleda susjeda, ali nemate puno prostora? Postavite jedan od tipova konstrukcija i posadite biljku penjačicu. Ona može rasti iz jedne ili dviju tegla koje ne zauzimaju puno prostora. Za moderan izgled terase ili balkona izaberite sjajne, reflektirajuće tegle i držite se jedne, dvije boje bilja. Za rustikalni izgled objesite tegle sa šarenim cvijećem po zidovima, a dašak Mediterana unesite lavandom, ružmarinom i plavim nijansama zidova...

 | Autor: arhiva arhiva Stalak za biljek, Ikea, 69 kn


Ako se pitate kakav namještaj nabaviti, onda je naša preporuka aluminijski jer je on najotporniji na vremenske uvjete. Danas na tržištu postoji velik izbor različitih modela. Može biti napravljen kompletno od aluminija, u kombinaciji s drvetom, plastikom ili sa specijalnom tkaninom “jadrovinom”. Sigurno ćete naći nešto za svoj ukus. Prednost je što ne iziskuje nikakvo održavanje, dugovječan je i ne hrđa.

 | Autor: arhiva arhiva Stolić, Zara Home, 999 kn

Ako, pak, birate drveni namještaj, onda pazite da je drvo kvalitetno (hrast, eukaliptus, tikovina) i, ako želite da traje, morate ga svake godine premazivati specijalnim uljima. Pleteni namještaj od ratana preporučili bismo samo za dobro natkrivene terase, a ako ga namjeravate ostaviti na kiši i suncu, postoje garniture od umjetnih materijala koji su puno otporniji na vremenske uvjete. Plastični namještaj opcija je svima kojima je bitno lako održavanje i niska cijena. A na tržištu postoji jako puno vrsta plastike i modela, tako da je uistinu lako pronaći nešto i za sebe.

 | Autor: arhiva arhiva Stolnjak, Ikea, 119 kn

Naravno, preporuka je da po ružnom vremenu zaštitite vrtni namještaj te da ga unesete unutra. Pročešljali smo malo dućane, a u galeriji pogledajte što smo sve pronašli...

Photo: arhiva

Komentari 0