Life&style

Pečena purica prema receptu chefa Gordona Ramsaya

Ako se budete držali ovog recepta pripremit ćete najfiniju puricu zbog koje će svi tražiti repete

Slavni engleski poznat je po tome da nema dlake na jeziku, a kad se radi o kuhinji i hrani, definitivno je jedan od javećih autoriteta. Mi vam donosimo njegov recept za supersočnu puricu. 

 | Autor: arhiva arhiva Za 8-10 osoba

Priprema: 30 min

Pečenje: 2 sata i 30 minuta (30 minuta po kilogramu)

Sastojci: 1 purica iz slobodnog uzgoja (idealno Norfolk Black ili Bronze), oko 5–5,5 kg morska sol i svježe mljeveni crni papar 2 oguljena i prepolovljena luka 1 prepolovljen limun 1 uzdužno prepolovljena glavica češnjaka 6 lovorovih listova maslinovo ulje za polijevanje 8 ploški dimljene prošarane slanine Maslac od limuna, peršina i češnjaka: 375 g maslaca sobne temperature 1 žlica maslinova ulja sitno naribana korica i sok 2 mala limuna 3 oguljena i zgnječena češnja češnjaka mali stručak peršina (samo lišće, narezano)

Priprema: Zagrijte pećnicu na 220°C/plinsku na 7. U međuvremenu pripremite začinski maslac. Stavite maslac u veliku zdjelu, posolite ga i popaprite. Ulijte maslinovo ulje i dobro promiješajte. Dodajte koricu i sok limuna, zgnječeni češnjak te nasjeckani peršin. Dobro promiješajte. Uklonite iznutrice iz purice. Začinite unutrašnjost šupljine solju i paprom, zatim napunite lukom, limunom, polovicama češnjaka i s dva lovorova lista. Rukama raširite kožu na prsima s obiju strana da možete ispod ugurati začinjeni maslac, pazeći da je ne oštetite. Učinite isto s kožom zabataka i bataka - od donjeg dijela prsa prolazite prstima ispod kože prema nozi, šireći prostor između. Napunite prostor ispod kože polovicom maslaca. S vanjske strane kože nježno utrljajte maslac oko prsa da jednoliko prekrije meso. Na kraju umetnite ostatak lovorovih listova ispod kože prsa. Položite puricu u lim za pečenje, prsima prema gore. Namažite ostatak maslaca po koži. Dobro posolite i popaprite, zatim prelijte s malo maslinova ulja. (Ako je pripremate dan unaprijed, prekrijte puricu folijom i stavite u hladnjak.) Pecite puricu u vrućoj pećnici 10-15 minuta. Izvadite lim iz pećnice, podlijte puricu sokom od pečenja i stavite kriške slanine preko prsa kako bi ostala sočna. Ponovno podlijte. Smanjite temperaturu na 180°C/plin 4 i pecite oko dva i pol sata (računajući 30 minuta po kilogramu), povremeno podlijevajući. Da biste provjerili je li purica pečena, zabodite ražnjić u najdeblji dio noge i provjerite je li sok koji izlazi proziran, a ne ružičast. Kako temperatura pećnice i veličina purice mogu varirati, ključno je provjeriti pečenje oko 30 minuta prije predviđenoga kraja pečenja. Ako je sok ružičast, pecite još 15 minuta i ponovno provjerite. Prema potrebi ponovite dok purica ne bude pečena. Premjestite puricu na zagrijan pladanj i uklonite rep, vrhove krila i bataka te ih sačuvajte za umak. Ostavite puricu da odleži na toplom barem 45 minuta; u međuvremenu pripremite umak. Uklonite lovorove listove ispod kože prsa prije rezanja. Poslužite je s kipućim umakom i prilozima.

Photo: arhiva

Komentari 0