Life&style
Narančasta i žuta vole se javno: Obojite dom jarkim bojama Narančasta i žuta vole se javno: Obojite dom jarkim bojama Narančasta i žuta vole se javno: Obojite dom jarkim bojama Narančasta i žuta vole se javno: Obojite dom jarkim bojama Narančasta i žuta vole se javno: Obojite dom jarkim bojama Narančasta i žuta vole se javno: Obojite dom jarkim bojama Narančasta i žuta vole se javno: Obojite dom jarkim bojama 1/10 Narančasta i žuta vole se javno: Obojite dom jarkim bojama Narančasta i žuta vole se javno: Obojite dom jarkim bojama Narančasta i žuta vole se javno: Obojite dom jarkim bojama

Narančasta i žuta vole se javno: Obojite dom jarkim bojama

U interijerima će ove dvije boje potaknuti dobro raspoloženje i vedrinu, a najbolji su izbor za pozdrav proljeću

Dosta vam je zime? Htjeli biste malo boje unijeti u dom? Razmišljate o žutoj? Narančastoj? Odlična ideja, ali ne ako ste na dijeti i imate malu bebu? Zašto? Jeste li znali da u žutoj prostoriji mala djeca više plaču, a da u prostoru gdje dominira narančasta, više će vam se otvoriti apetit i pojest ćete više nego u, na primjer, plavoj sobi jer plava smanjuje glad? Ti podaci rezultat su višegodišnjih interdisciplinarnih studija kojim su znanstvenici s različitih područja proučavali i dokazivali kako boje utječu na ponašanje i percepciju. Našoj podsvijesti dovoljno je 90 sekundi da odreagira na boje u prostoru, a ako ih promatra na nekom od digitalnih medija, onda se sposobnost percepcije boja bitno ubrzava te će već nakon 35 sekundi prosječni čovjek na neku boju reagirati pozitivno ili negativno. Ta spoznaja vrlo je važna za marketinške stručnjake jer će upravo boje impresionirati, motivirati, animirati potencijalnoga kupca da kupi proizvod ili uslugu, da prihvati prikazano mišljenje, stavove... Dobar odabir boja uvelike uvećava šanse za zaradu, pa ako ste slučajno vlasnik restorana ili kafića, razmislite da u prostor uvedete malo narančaste, žute i crvene jer su to boje koje poboljšavaju raspoloženje, razbuđuju, ubrzavaju metabolizam, krvotok i otvaraju apetit. Generalno gledano, tople boje: žuta, narančasta i crvena, boje su koje popravljaju raspoloženje, bude nas i pozivaju na akciju.

 | Autor: arhiva arhiva Jastuci, hm.com, od 35 do 99 kn

Žutu najčešće povezujemo sa suncem, radošću, srećom, intelektom i energijom. Ona ima topao učinak, budi vedrinu, potiče mentalnu aktivnost i stvara mišićnu energiju. Žuta zrači optimizmom, prosvjetljenjem i srećom, a psiholozi tvrde da zlatnožuta, asocirajući na zlato, u promatraču pobuđuje nadu, blagostanje, prestiž i pozitivnije gledanje u budućnost. No kao što decilitar vina može biti lijek, a litra poziv za hitnu pomoć, tako i sa žutom u interijeru treba biti oprezan. Kada se prekomjerno koristi, žuta može imati uznemirujući učinak, a poznato je da djeca više plaču u žutim sobama. Slična priča je i s narančastom, a posebice s crvenom.

 | Autor: arhiva arhiva Fotelja, Ikea, 699 kn

Narančasta kombinira energiju crvene i sreću žute. Ona je povezana s radošću i suncem. Narančasta predstavlja entuzijazam, fascinaciju, sreću, kreativnost, odlučnost, privlačnost, uspjeh, ohrabrenje i poticaj.

Ljudskom oku narančasta je jako vruća boja, tako da daje osjećaj topline. Ipak, narančasta nije toliko agresivna kao crvena. Povećava opskrbu kisikom do mozga, stvara osjećaj živosti i potiče mentalnu aktivnost. Narančasta potiče apetit te asocira na jesen, zdravlje i zdravu hranu, tako da su narančaste dekoracije jako poželjne u kuhinji i blagovaonici jer će hrana u njima izgledati ukusnije, zdravije, sočnije.

 | Autor: arhiva arhiva Stolnjak, Zara Home, 599 kn

Crvena je, s druge strane, boja vatre i krvi, povezana je s energijom, opasnošću, snagom, moći, odlučnosti, kao i sa strašću, željom i ljubavi.

Crvena je emocionalno najintenzivnija boja. Pojačava ljudski metabolizam, ubrzava disanje i podiže krvni tlak. Ima vrlo visoku stopu vidljivosti i upravo zbog toga su stop znakovi, crvena svjetla na semaforu i oprema za gašenje požara obojeni u crveno. Ona se često koristi kao boja koja stimulira ljude da donesu brze odluke. To je boja koja privlači pozornost i upotreba crvene može instantno usmjeriti pozornost na određeni element. Ako razmišljate o crvenoj kuhinji ili kutnoj garnituri, znajte da će taj veliki crveni komad namještaja “progutati” sve ostale u interijeru i da će vam poslije biti jako teško kombinirati druge boje s tom jakom, dominantnom crvenom. Ako volite crvenu, onda radije kupujte male dekorativne predmete u crvenoj poput šalica, vaza, ukrasnih posudica, stolnjaka, jastuka i prekrivača koje je uvijek moguće zamijeniti.

 | Autor: arhiva arhiva Deka, Ikea, 39 kn

Naša preporuka je da isto pravilo primijenite i sa žutom i narančastom te da ih kombinirate s vječnom bijelom i sivom bojom. Malo žute, malo narančaste, zrno crvene, puno sive i jako mnogo bijele dobitna je kombinacija za proljetni izgled vašeg interijera.

 | Autor: arhiva arhiva

Photo: arhiva

Komentari 0