Life&style

Najbolja njega kože u trudnoći

Na pojavu strija možete računati ako imate predispozicije, no uz pravilnu njegu kože možete izbjeći sve

Iako je puno stvari vezanih uz trudnoću kojima se veselite, strije vjerojatno nisu jedna od njih, a šanse da ćete ih dobiti prilično su velike. Ima li ih vaša majka, ako ste skloni brzom nakupljanju kilograma, dobili ste ih u pubertetu i mladi ste, vjerojatno ćete dobiti strije. No kožu možete njegovati i izbjeći neželjene promjene. Na primjer, u trudnoći žene znaju dobiti i akne. Bitno je izbjegavati sve preparate koji maste kožu, odnosno izbor sredstva za skidanje šminke i sam make-up trebali bi biti namijenjeni njezi masne kože lica. Izbjegavajte primjenu abrazivnih piling preparata, imajte na umu da je koža trudnica osjetljivija. Također, izbjegavajte duža izlaganja suncu i obvezno zaštitite kožu preparatima s visokim SPF-om. Usredotočite se na jačanje i povećanje elastičnosti kože - osobito u dijelu od grudi do stražnjice.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Upotrebljavajte preparate s visokim sadržajem masnih kiselina (omega-3, 6 i 9) jer su oni izuzetno hidratantni - za razliku od običnih krema i losiona za tijelo. Ako ste razmišljali o SPA tretmanima, treba znati nešto... Tretmani kojima je obuhvaćen trbuh nisu dobra ideja, ali zato možete uživati u tretmanima za lice, stopala, kao i u masaži glave i vrata. Ono što možete raditi svakodnevno jest masiranje. Nekoliko puta na dan masirajte gornji dio bedara nježnom četkom. Na taj način stimulirat ćete tkivo i spriječiti pojavu celulita i strija. Ujutro i navečer nanosite hranjivu kremu ili ulje na osjetljive dijelove.

Postoji mnogo prirodnih pripravaka kojima možete spriječiti nastanak strija. Na primjer, sok od krumpira jer sadrži vitamine i minerale koji potiču rast i obnovu epitelnih stanica. Izrežite krumpir na deblje kolutove i njima trljajte područje zahvaćeno strijama nekoliko minuta. Pričekajte da se osuši pa isperite mlakom vodom. Ponavljajte svaki dan. Pomaže i šećer. Zapravo, on je jedan od najboljih lijekova protiv strija. Možete ga koristiti kao piling tako da pomiješate žlicu šećera s nekoliko kapi esencijalnog bademova ulja i svježe cijeđenog soka od limuna. Nanesite smjesu na strije i trljajte barem deset minuta. Nakon toga isperite vodom. Kako maslinovo ulje ima mnoge dobre strane, tako ga možete koristiti i protiv strija. Umasirajte toplo ulje pa isperite nakon pola sata.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0