Life&style
Mornarski detalji u domu: Donosimo najljepše ideje Mornarski detalji u domu: Donosimo najljepše ideje Mornarski detalji u domu: Donosimo najljepše ideje Mornarski detalji u domu: Donosimo najljepše ideje Mornarski detalji u domu: Donosimo najljepše ideje Mornarski detalji u domu: Donosimo najljepše ideje Mornarski detalji u domu: Donosimo najljepše ideje 1/13 Mornarski detalji u domu: Donosimo najljepše ideje Mornarski detalji u domu: Donosimo najljepše ideje Mornarski detalji u domu: Donosimo najljepše ideje Mornarski detalji u domu: Donosimo najljepše ideje Mornarski detalji u domu: Donosimo najljepše ideje Mornarski detalji u domu: Donosimo najljepše ideje

Mornarski detalji u domu: Ovo su najljepše ideje

Mornarski uzorak odlično se slaže s bijelom, sivom i crnom, kao i s natur drvom te zemljanim i sivkastim tonovima

Prvi dani proljeća većini izmame osmijeh na lice i ponovno se probudi onaj mali crv koji bi jako htio putovati, izležavati se na plaži, piti koktele, kupati se u moru i uživati. Možda baš zbog toga, ranije nego inače, dućane su zaposjele stvari s mornarskim uzorkom koji je jedan od jednostavnih i povoljnih načina kako unijeti tračak (pro)ljetnog optimizma u interijer. To jako dobro znaju i iznajmljivači apartmana koji se često drže toga ziheraškog pristupa te inzistiraju na prepoznatljivu prugastom uzorku, ultramarin plavoj i bijeloj, sidrima, brodovima, užadi i sličnim motivima.

 | Autor: arhiva arhiva Stolnjak, Zara, 229,50 kn

Ako ste vi jedan od njih, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći. Mornarski uzorak odlično se slaže s bijelom, sivom i crnom, kao i s natur drvom te zemljanim i sivkastim tonovima špage, jute i konca. Plava i bijela te mornarski uzorak veliki su prijatelji i prirodnih materijala, kojima uvijek valja dati prednost kada se koriste na površinama koje dolaze u izravnom dodiru s kožom. Čiste pamučne ili lanene plahte, pamučni prekrivač, ugodni mekani pamučni jastuci djelovat će vašim gostima puno ugodnije nego da ispred njih stavite poliester, krzno, baršun, skaj ili neki drugi vrući ili umjetni materijal u kojem se koža izrazito znoji. Zato ako i dalje razmišljate kupiti li stolce, fotelju, kauč na moru u kožnatoj ili drugoj varijanti, naša preporuka je svakako neka druga varijanta jer je koža vrlo nezahvalna za znojenje. Problem znojenja i škakljanja imat ćete i kod materijala koji imaju u sebi postotak vune, pa je stoga najsigurnija, ikako možda ne nužno i najljepša opcija mikrofibra, koja je ugodna na dodir, čak i kada na nju sjednemo goli i mokri, a uz to odlična je za održavanje jer se mrlje na njoj izuzetno lako čiste.

Kada su apartmani u pitanju, valja biti vrlo pragmatičan te nikako ne kupovati najjeftinije, kao nužno ne i previše skupocjene i ekskluzivne stvari koje ćemo teško nadomjestiti ako se oštete ili unište. Naša preporuka je da većina stvari bude što neutralnijih boja, oblika i dizajna, proizvedeno u velikim serijama provjerenih proizvođača te da dojam popravite nekim malim dekorativnim sitnicama koje su otporne na lomove i habanje, a koje opet mogu prostoru dati zanimljiv pečat.

Dekorativnih jastuka nikada neće nedostajati, a s obzirom na to da posteljina je nešto po čemu će vaši gosti možda čak najviše pamtiti vaš smještaj, mora biti lijepa, nova, udobna i čista.

 | Autor: arhiva arhiva Jastučnice, Zara, 159-399 kn

S obzirom na to da je najbolje svake godine kupovati novu posteljinu, slobodno se možete poigrati s uzorcima koji će vašem apartmanu, sobu, vikendici ili kući za odmor dati ugodan morski štih.

Ako ste u kategoriji iznajmljivača, još imamo jedan važan savjet, a to je da maknete sve vaše drage, personalne uspomene te da prostor uredite po uzoru na hotelske sobe od četiri i pet zvijezdica. Dakle, s mjerom, stilom, ni previše prazno ni previše načičkano.

Niste li u kategoriji najmodavca, to ne znači da vaš dom ne možete začiniti pokojem morskim detaljem koji će i na kontinetnu izgledati jednako atraktivno i zanimljivo.

I za kraj, najvažniji savjet: ne pretjerujte. Morski uzorak prilično je agresivan i par zgodnih plavo-bijelih detalja bit će više nego dovoljno.

Photo: arhiva

Komentari 0