Life&style
"Mars" na Zemlji: Izvanzemaljska pustolovina u Omanu "Mars" na Zemlji: Izvanzemaljska pustolovina u Omanu "Mars" na Zemlji: Izvanzemaljska pustolovina u Omanu "Mars" na Zemlji: Izvanzemaljska pustolovina u Omanu "Mars" na Zemlji: Izvanzemaljska pustolovina u Omanu "Mars" na Zemlji: Izvanzemaljska pustolovina u Omanu "Mars" na Zemlji: Izvanzemaljska pustolovina u Omanu 1/9 "Mars" na Zemlji: Izvanzemaljska pustolovina u Omanu "Mars" na Zemlji: Izvanzemaljska pustolovina u Omanu

"Mars" na Zemlji: Izvanzemaljska pustolovina u Omanu

Pustolovina u zemlji planina, kanjona i špilja, uspjela je oduzeti dah i najtrofejnijem roniocu svih vremena, Goran Čolaku

Suho. Jednostavno - suho. U ustima, na zemlji i u zraku... Kada bolje razmislim, vjerojatno posljednje mjesto na Zemlji na kojem bih se, u odnosu na moju strast prema moru i ronjenju, mogao zamisliti, kao iz topa ispalio je Goran Čolak, freedriver, 33-godišnji hrvatski sportaš, višestruki svjetski prvak i svjetski rekorder, najuspješniji i najtrofejniji ronilac na dah svih vremena, da ga propisno predstavimo. “No vrlo vjerojatno je to i bio glavni razlog moje odluke na nesvakidašnju avanturu Omanom. Osjećaj je u nekoj mjeri sličan onom kad se otisneš u morske dubine. S jedne strane izazov, neizvjesnost odlaska u nepoznato, samo što je medij morskog plavetnila nasuprot uzavrelom omanskom zraku ono ključno što čini razliku”, dodaje. Zemlja planina, kanjona, špilja, golemih, nepreglednih prostranstava. Nestvarnih, nevjerojatnih, nadrealnih, kao s drugog planeta..., opisao nam je Goran prve dojmove zemlje kakvu dosad još nije iskusio.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić
- Najkraće rečeno, kao da ste na Marsu, samo nije crven nego siv. Jednostavno - izvanzemaljski osjećaj! - govori i dodaje kako osim divljine ondje doslovno nema puno čega drugog. “Kao riba na suhom, rekli bi mnogi, a pomislio sam to i sam, no neodoljivi zov avanture, kao i uvijek, ipak je na kraju prevagnuo”, kaže. Sa svakim novim kilometrom omanski ga je nesvakidašnji krajolik poput morske dubine usisavao, a civilizacija je ubrzo prepustila primat golemom i nepreglednom prostranstvu. On se, kao u moru, prepustio tom osjećaju.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Da želi biti ronilac, shvatio je s 12 godina, kad je pogledao film “Veliko plavetnilo”, a nekoliko godina poslije na jadranskom otoku kladio se u janje s lokalnim ribarom da će izdržati pet minuta pod morem. Pretpostavljate, pobijedio je. Godinama poslije za Guinnessovu knjigu rekorda zaustavio je dah na nevjerojatne 23 minute. Goran ne poznaje granice, pa ne čudi što je godinama dio svjetske ronilačke elite. Njegov natjecateljski kalendar ispunjen je mnogim egzotičnim destinacijama, a jedno od njih, Dubai, stalna je postaja zahvaljujući Fazza Championship for Freediving. Na tom prestižnom natjecanju Goran je jedini ronilac koji je u zadnjih šest godina svih šest puta bio najviše na postolju - s osvojena tri prva i tri druga mjesta. Natjecanje organizira i financira šeik Hamdan bin Mohammed, princ prijestolonasljednik Dubaija. On je, ističe Goran, veliki ljubitelj ronjenja na dah, a ronjenje je uz to i dio arapske tradicije izranjanja bisera koji su se nekad, dok još nije otkrivena nafta, obilno izranjali iz voda Perzijskog zaljeva. I upravo je na omansku avanturu krenuo iz Dubaija.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić


- Dubai od omanske granice dijeli stotinjak kilometara, a otud prema jugu put dalje vodi u planinsko središte Jabel Shams. To je polazišna točka najodvažnijih svjetskih avanturista koji otud kreću u osvajanje nepreglednih bespuća Hajara, najviših planina Omana. Hajar na arapskom znači Kamene planine i nije slučajno dobio takav naziv jer se kameni divovi ovoga golemoga planinskog lanca protežu na sve strane dokle god pogled seže. Hajar je bio i prva destinacija moje avanture u Omanu - priča Goran. Nakon noći provedene u šatoru u podnožju Jabel Shamsa idućeg dana kreće u Wadi Dam, jedan od najljepših kanjona Omana.    

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić  

Kanjon je relativno lako pristupačan - ako uspiješ naći put do podnožja (smijeh). Tu ostavljam auto i s ruksakom na leđima krećem u istraživanje i planinarenje. Wadi je jedno od rijetkih mjesta u Omanu gdje se može i kupati u jezercima i malim rijekama, što je bilo dobrodošlo osvježenje i povratak meni ipak daleko najdražem, vodenome mediju, smijući se nastavlja Goran i dodaje kako ga je vodič koji je imao sa sobom “prevario”.


 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

- Pisalo je ‘easy hiking’, ja ili sam totalno bio izvan forme ili je to bilo sve samo ne ‘easy’ (smijeh). Na mjestima je potrebno doslovno prelaziti stijene kao da se penjete po bolderima u dvorani za slobodno penjanje, a uz to je i sklisko, tako da nije baš najsigurnije mjesto na svijetu, pogotovo ako se uzme u obzir da nemate koga pozvati u pomoć ako se bilo što dogodi. No svakako se isplatilo, definitivno jedno od najljepših mjesta u Omanu - govori.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Na prve znakove kiše počeo je bježati prema ulazu u kanjon jer wadiji skrivaju puno opasnosti. Ne zadržavajte se u dolinama i kanjonima dok je kiša jer, savjetuje Goran, postoji velika mogućnost bujice koja nosi sve pred sobom. Posjet Damu bio je idealna prilika da vidi i znamenite grobnice grada Bata iz 3. tisućljeća pr. Kr.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

- To je dio velikoga kompleksa protohistorijskih naselja i podzemnih grobnica i nalaze se na UNESCO-ovoj listi materijalne baštine svijeta. Turistički vodiči kažu da je u to pradavno doba područje Omana bilo glavno središte iskapanja i trgovine bakrom čemu je dugovalo svoj prosperitet, a sedam monumentalnih kula u Batu, sagrađenih od savršeno oblikovanih pravokutnih kamenih blokova, i danas izgledaju kao da ih je netko, nekom višom silom, s neba spustio u taj goletni krajolik - priča. Iduća točka puta: vrhovi Hajara do kojeg su se vozili džipom uz sam rub litice. “Ovo nije cesta za strašljive, a definitivno je najopasnija kojom sam se do sada vozio, uz to suludo strma i uzbrdo i nizbrdo”, ističe i dodaje da se nagrada itekako isplatila - noć provedena na nekih tri tisuće metara, na vrhu planine, s neprocjenjivim pogledom, dočekom zore i zalaskom sunca iznad oblaka. Nađete li se ondje, savjetuje, neka vas ne iznenade vremenske razlike.

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0